SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Źródła węglowodanów złożonych i prostych

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 14772

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 6 Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 52
WITAM. MAM PROBLEM CHCIALBYM SIE DOWIEDZIEC JAK ROZRUZNIAMY WEGLOWODANY PROSTE I ZLOZONE. CHODZI MI O PRZYKLADY PRODUKROW. DZIEKI
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Bull Administrator
Ekspert
Szacuny 912 Napisanych postów 55242 Wiek 46 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 335507
Zatem najprościej ja się da...

monosacharydy
glukoza: owoce, soki, miód
fruktoza: owoce i soki

disacharydy
sacharoza: zwykły cukier
laktoza: cukier z mleka
maltoza: np w piwie i wypiekach
trehaloza
celobioza

wielocukry czyli węglowodany złożone
skrobia: warzywa, zboża, kukurydza, ryż
celuloza - błonnik


Warto przeczytać!


Czy węglowodany są potrzebne do wzrostu mięśni?
https://www.sfd.pl/art/Pogromcy_Mitów/Czy_węglowodany_są_potrzebne_do_wzrostu_mięśni_-a553.html

oraz
Węglowodany na masę
https://www.sfd.pl/art/Dietetyka_i_zdrowe_odżywianie/Węglowodany_na_masę-a2439.html
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 29 Napisanych postów 2733 Wiek 29 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 16414
http://www.sfd.pl/charakterystyka_cukrów-t176557.html
Nastepnym razem postaraj sie uzyc wyszukiwarki.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 28 Napisanych postów 4524 Wiek 31 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 33482
ww zlozone - ryz/kasza/makaron/ziemniaki/chleb/warzywa
ww proste - miod/owoce

Zmieniony przez - zaglebieSC w dniu 2008-09-11 19:39:45
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 6 Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 52
Dzieki ale chodzi mi o troche wiecej produktow jesli to mozliwe. Pozdrawiam
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 50 Napisanych postów 10140 Wiek 31 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 38692
Którego produktu nie potrafisz zdefiniować?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 68 Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 666
A skrobia ziemniaczana?

Spodziewam się odpowiedzi, że proste.... więc: czy jak doodam do niej otręby pszenne to mogę liczyć jako złożone?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 29 Napisanych postów 2733 Wiek 29 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 16414
To zlozony,ale o bardzo wysokim ig,bardzo przetworzoa.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 6 Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 52
Chodzi mi o makaros , ryz , kasza manna , jecznienna , ziemniaki , warzywa , owoce , itp. Nie wiem jak to rozruznic. Z gory Dzieki
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 29 Napisanych postów 2733 Wiek 29 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 16414
Oprocz owocow to zlozone,bo te maja fruktoze.
Tylko tez trzeba rozroniac te bardziej i mniej przetworzone.Np.kasza manna jest przetworzona (podnosi szybciej poziom cukru we krwi niz np.jeczmienna,gryczana,ma mniej,a nawet bardzo malo skladnikow odzywczych)
"WĘGLOWODANY PROSTE (monosacharydy lub jednocukry) - nie ulegają hydrolizie w przewodzie pokarmowym człowieka. Są one bezpośrednio wchłaniane do krwi, proces ten zaczyna się w jamie ustnej. Efektem ich rozkładu jest woda i dwutlenek węgla, a więc związki niebędące już cukrami.

Cukry proste to : glukoza, fruktoza, galaktoza, mannoza i inne

Glukoza (cukier gronowy) znajduje się w sokach roślinnych, szczególnie owoców, niektórych kwiatów i miodzie. U ludzi i zwierząt występuje w postaci formy zapasowej - glikogenu w mięśniach i w wątrobie. Glukoza we krwi człowieka stanowi około 0,1 %. Jest ona jedynym cukrem fizjologicznym, który jako substrat energetyczny przenoszona jest przez krew do tkanek.

Fruktoza (cukier owocowy) występuje w miodzie i w owocach. W organizmie człowieka fruktoza jest szybko metabolizowana lub zamieniana na glukozę.

Galaktoza (składnik cukru mlecznego - laktozy), w stanie wolnym występuje bardzo rzadko.

Mannoza jest składnikiem wielocukrów połączonych z białkami.
Pozostałe cukrowce proste i złożone, przechodzą przemianę do glukozy. Przemiany te dokonują się w wątrobie."
Wszedzie masz informacje o tym.



Zmieniony przez - Hihihehe w dniu 2008-09-12 15:08:45
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 10 Napisanych postów 548 Wiek 30 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 20725
wszystkie, ktore wymieniles oprocz owocow(wegle proste, fruktoza) i niektorych warzyw(buraki- dwucukry, sacharoza) to wegle zlozone(skrobia)

hihi nie zauwazylem cie, ale za to nie napisales o burakach

Zmieniony przez - mombas w dniu 2008-09-12 15:12:03
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 29 Napisanych postów 2733 Wiek 29 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 16414
No tak,burak ma sacharoze.W innym temacie pytalam o to,ale moze ktos wie zo zlego ma pomidor jako,ze nalezy do owocow niby?

Edit.

Juz sie dowiedzialam z innego tematu.Ma 1.4 fruktozy i 1,1 glukozy.

Zmieniony przez - Hihihehe w dniu 2008-09-12 16:54:48
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Dieta do oceny!

Następny temat

pytanie/

whey deli