SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

dieta Montignac

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 502406

Nowy temat Temat Zamknięty
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Chwilkę człowieka nie ma i już tak dużo do czytania...
muszę się pochwalić - jeszcze ani razu się nie złamałem jedząc coś niezgodnego z MM, a to już 2 tygodnie... fakt że przy mojej 20 kg nadwadze efekty jak na razie są tylko troszkę widoczne - ale są i nie mogę pozwolić aby jakiś głupi wybryk to zniweczył...
sam się dziwię że idzie mi tak dość dobrze i znoszę brak słodyczy, których pochłaniałem kilogramy - trzymajmy się celu - za dwa miesiące chcemy wyglądać ok. a dodatkowo chcemy naprawić organizm - zdrowie moi drodzy jest najważniejsze. Wyobraźcie sobie teraz pójście do szpitala lub skorzystanie ze służby zdrowia - śmierć na miejscu... także zaciskamy zęby i jak musimy to podjadamy tylko to co dozwolone!!!
Pozdrawiam wszystkich i życzę wytrwałości :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 187 Wiek 55 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 8791
Wiatm kochani!
Powiedzcie mi,czy rzeczywiście jecie np. na kolację soczewicę, groch lub fasolę bez dodatku tłuszczu. Ja zwykle robię soczewicę z cebulką uprażoną na oliwie z oliwek - więc chyba się na kolację nie nadaje, bo przecież z tłuszczem. To jak to należy jeść? Sama soczewica czy groch nie są zbyt smaczne.
Mam zamiar zrobić w tym roku trochę dżemów truskawkowych, ale zawsze je robiłam z dodatkiem "Dżemixu" - czy jest dozwolony? - no i cukru. Jak robicie takie przetwory?
Pozdrawiam
andrea_l
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
_BOB_ zaryzykuje stwierdzeniem, ze nie zlamales sie na zadne pokusy dlatego, ze jestes na Metodzie dopiero dwa tygodnie. Nie musi to byc zadna regula, ale predzej czy pozniej moze nadejsc Cie taka niepohamowana chec na cos niedozwolonego, ze bedziesz sie musial miec na bacznosci. Slyszalam plotki, ze mezczyzni szybciej chudna ta Montim od kobiet (albo generalnie latwiej im zrzucic wage). Zycze Ci zebys uporal sie jak najszybciej ze zbednym tluszczykiem i zebys juz za dwa miesiace byl z siebie naprawde zadowolony.

Alois, ja niestety nie slyszalam nic na temat diety o ktorej wspominasz.

Co do tluszczy typu oliwa w towarzystwie weglowodanow typu soczewica i groch, ja nie jestem tak bardzo restrykcyjna. Pewno lepiej by bylo w ogole ich nie laczyc, ale jak to zrobic? Biorac jednak pod uwage bardzo niski IG soczewicy, niektorego rodzaju grochu albo ciecierzycy, po ich zjedzeniu szyczyt hiperglikiemiczny nie skacze zbyt wysoko wiec i insuliny duzo w tym czasie sie nie produkuje (pewno wystarczy jej tylko na pobranie glukozy z krwi, a na wchloniecie kwasow tluszczowych juz nie).

Mam pytanie, czy na polskim rynku dostepna jest maka z ciecierzycy? Uzywa sie jej raczej w kuchni indyjskiej, ale moim zdaniem moze czasami zastepowac "zwykla" make z wielkim powodzeniem.
Wczoraj zrobilam pyszne nalesniki z dzemem. Nie potrzeba tej maki wiele, poniewaz ma taka strukture. Wymieszalam ja z jajkiem i mlekiem 0 % tluszczu, usmazylam placki na patelni przetartej oliwa z oliwek (lepiej uzywac odpowiedniej patelni teflonowej, ale ja takowej nie mam), wlozylam do srodka odrobine dzemu bez cukru i zjadlam ze smakiem popijajac mlekiem.

Jezeli chodzi o przetwory owocowe to ja nie jestem w tych sprawach za bardzo zorientowana. W ksiazce "Szybko i szczuplo" jest pare przepisow na dzemy, ale sa przydatne do spozycia tylko w ciagu 3 tygodni po ich zrobieniu. Nie sa to wiec takie klasyczne marmolady, ktore przchowuje sie na zimie w piwniczce.
Pozdrawiam goraco
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 26 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 3199
Hmm..mam problemik i to wcale nie mały(przynajmniej jak dla mnie).Czy ktoś na forum ma może niskie ciśnienie?Bo ja niestety mam tę przyjemność,szczególnie teraz gdy pogoda daje się ostro we znaki.Co wy robicie,żeby jakos to ciśnienie podnieść bo przecież kofeina jest zabroniona.Normalnie tj. jak nie ma sesji jakoś się przed nią broniłam,ale teraz to trochę ciężko.No i dodatkowy minus kofeinki to to,że chce mi się po niej słodkiego:(-porażka totalna.No dobra wiem,że wysiłek fizyczny podnosi ciśnienie,ale trzeba mieć na niego najpierw siłe,a także i czas,co w tej chwili to niebardzo.
Dzieki z góry za pomoc.

Miłego wieczorku wszystkim.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Słuchajcie, soczewica zielona i groch suchy mają IG 22, węc śmiało możecie dodać do nich podsmażoną na oleju cebulkę, a nawet jak podaje Monti na str. 70 "Jeść, aby schudnąć" można soczewicę zjeść z mięsem. (bardzo dobra jest z niej fasolka po bretońsku).
Co do przetworów, to dodawać można zamiast cukru fruktozę, bo ma IG 20 i można ją gotować. (tylko cukrzycy muszą na nią uważać).
Mąkę z ciecierzycy można zrobić mieląc ją w młynku, ja próbowałam i taką mąkę robiłam z soczewicy i groszku łupanego, młynek to przeżył, więc przeżyje i ciecierzycę.
Odnośnie kawy, to piłam i piję cały czas kawę rozpuszczalną. Nie jest ona złym węglowodanem jak mówi Monti "lecz u niektórych może przyczynić się do nieco intensywniejszego wydzielania insuliny", widocznie nie należę do tych osób i mogę ją pić.
Mam pytanie, czy ktoś znalazł gdzieś informację, że żółta fasolka szparagowa ma IG aż 71, (ktoś wcześniej o tym mówił), bo zielona ma IG 30, w tej chwili na rynku widziałam tylko żółtą, więc nie wiem czy można ją zjeść. Pozdrawiam

Weronika
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Znowu jestem tutaj przelotem, za to przez caly weekend nie bedziecie mnie widziec ani odrobiny .
Dla Weronnikki dodaje soga czy jak to sie zwie, za ten mlynek "cool".

Przeczytalam wszystkie dostepne ksiazki Montignaca. Wszyscy z nas chyba wiedza, ze informacje w nich zawarte roznia sie czasami. Jest to dosyc klopotliwe i poddaje kwestie do dyskusji. W tej chwili swoje praktyki w zywieniu opieram na najbardziej restrykcjyjnej pozycji "Szczupla bez wyrzeczen". Wedlug tej wersji, tluszcze mozna laczyc tylko z weglowodanami o IG wynoszacym najwyzej 15. Nie trzymam sie tej zasady zawsze i bez granic, ale staram sie jak moge.
Podobnie jest z fruktoza. W fazie I Monti raczej odradza jadanie deserow nawet na bazie tego weglowodanu, ktory przeciez ma tak niski IG. Pisze, ze fruktoza sprzyja wzrostowi poziomu trojglicerydow. Sama dieta ma sprzyjac jego obnizeniu, co w efekcie pozwoli nam cieszyc sie slodkim smakiem w fazie II.
Ja na przyklad dzemu (bez cukru) nie moge sobie czasami odmowic.

A propos zoltej fasolki szparagowej, to niestety Ci nie pomoge. Moim skromnym zdaniem nie powinna miec taki wysoki IG, moze ma nawet idenytczny jak zielona? (skad wzielas te dane, z forum?).
W tabeli na stronce:

http://www.montignac.ca/eng/glycea_en.htm

nad "green beans" co w wolnym tlumaczeniu jest wlasnie zielona fasolka szparagowa, jest "white beans" co moglobym byc analogicznie tym drugim typem. Bardzo mozliwe, ze chodzi niesety o biala fasole i tyle. W amerykanskim jezyku zolta fasolka szparagowa tlumaczona jest jako "wax beans", wiec naprawde nie jestem pewna. Niestety stronka na ktorej mozna sprawdzic indeksy "on line" nie dziala dzisiaj, poszperam w temacie przy najblizeszj okazji. Dodam tylko, ze ja jadam zolta fasolke ze smakiem, ale kupuje duzo czesciej zielona ze wzgledow odzywczych.
Pozdrawiam
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 16 Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 498
Mam pytanko!!!!!! Jak wyglada sprawa octu jabłkowego?? To bardzo zdrowy ocet! Mozna go stosowac do salatek????????
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Mozna, mozna, stosowac ocet jablkowy, Monti w ksiazce "Szybko i szczuplo" zaleca aby do octu zwyklego dodawac owoce i po 2 tygodniach ocet nabiera smaku i zapachu dodanych owocow lub ziol. Dotyczy to rowniez oleju.
O fasolce szparagowej zoltej przeczytalam, gdzies wyzej, bede miala chwilke to sie pobawie i poszukam, gdzie to bylo, chyba ze sie odezwie wczesniej osoba, ktora to napisala i powie skad wziela ten IG 71.

Weronika
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Witajcie:)
Dzis do Was wracam, od Swiat Wielkanocnych nie moglam sie pozbierac
:(jadlam wszystko co zakazane, ale o dziwo przytylam ok 2 kilogramy, wiec nie tak zle, ale jednak samopoczucie gorsze i w glowie sie ciemno robi, wiec prosze trzymajcie kciuki:)
Ja widzialam gdzies ta zolta fasolke , ale nie pamietam gdzie, wiem ze miala wysokie IG bo sie zmartwilam , gdyz uwielbiam te zolte straczki:(

Agata
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Witajcie,

Mam pytanko o chlebek.
Chodzi o firme SONKO - pieczywo pelnoziarniste
Sklad: zyto, pszenica, sol.

Skladniki mineralne: Zelazo, MAgnez, Cynk, Wit B1, Wit PP


Czy taki chlebek jest dozwolony?
Nie ma cukru ani zadnego karmelu- nie wiem jak z ta pszenica...

hm


Jezeli ktos ma ochote mi odpowiedziec - to z gory dziekuje

Wszystkich serdecznie pozdrawiam

(*<*)
Nowy temat Temat Zamknięty
Poprzedni temat

CZY JESTEŚCIE ZAINTERESOWANE??

Następny temat

Białko przed treningiem??

WHEY premium