WIOSENNE PROMO! Sprawdź rabaty do 90%
SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne Forum

Dziennik treningowy młodziana.

temat działu:

Trening w domu

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 113569

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Ekspert
Szacuny 11204 Napisanych postów 52097 Wiek 32 lat Na forum 26 lat Przeczytanych tematów 57816
Witam z powrotem
Po przerwie w odnotowywaniu moich poczynań treningowych czas na wielki powrót, który myślę, że zaowocuje w różne osiągnięcia sportowe. Jako, że jestem osobą, która nie lubi robić fotek, wyjątkowo je zrobię, ale tylko dla zmotywowania siebie do pracy nad sobą i poprawieniem swoich dotychczasowych wyników. Chcę tym samym postawić sobie poprzeczkę wysoko, abym mógł zrobić tak zwaną i poszukiwaną przez wszystkich wyidealizowaną postać samego siebie pod nazwą "FORMA" oczywiście nie biorę pod uwagę formy plażowej tylko taki stan, z którego będę zadowolony. Myślę, że dorosłem do tego, aby trzymać się swoich założeń w 100%. Chcę motywować innych swoją ciężką pracą, chcę udowodnić że się da(choć wielu to już udowodniło, w takim wypadku potwierdzić fakt, że można wszystko, jeśli się tylko ma chęci i motywację).

Słowo wstępu już było, miło mi że czytacie to =)

Oto moje wyniki siłowe i wytrzymałościowe:
Martwy Ciąg 210kg
Przysiad 160kg
Wyciskanie na ławce poziomej 105kg
Podciąganie aktualnie 18 powtórzeń
Pompki na jednej ręce(prawie perfekcyjna forma nie ta youtube'owa z szeroko rozwartymi nogami) nie wiem ale luzem robie 5 w serii
Dipy z obciążeniem robiłem z 40kg 3-4 powtórzenia w 3-ch seriach, więc nie znam swojego maksa
Ab wheel 8 powtórzeń w 3-4seriach
Waga przodem 3-5 sekund
Waga tyłem 10 sekund ( więcej nie robiłem )
Przebiegłem 10km ( chyba świńskim tempem, ale przebiegłem )

Co chciałbym osiągnąć? Na początek postaram się zacząć lekko i rozpocząć rozchodzenie mojego ciała. Co do celów to tak jak wyżej wspomniałem, ma to być przemiana w kipiącego siłą człowieka ( niekoniecznie musi się to tylko odnosić do wyników siłowych ).
Nauczyć się pompki w staniu na rękach ( przez chwilę umiałem ale zaniedbałem temat )
Przejść 100m na rękach
Biegać systematycznie
Większe obciążenie w jednej serii w dipach
Więcej powtórzeń w ab-wheel na prostych nogach
Zacząć z powrotem robić l-sit, bo to wspaniałe ćwiczenie izometryczne
Dojść do dużego obciążenia w podciąganiu.

Od czego zacznę? Sam do końca nie wiem, ale będę wszystko na tą chwilę dopinał ( mam sesję, więc też muszę znaleźć na wszystko czas )
Będę tutaj notował moje postępy oraz treningi, będę mówił o swoim samopoczuciu oraz odpowiadał na pytania ( o ile ktoś zapyta )
Fotki dam później jakoś za tydzień w dniach 21-23 wstawię je na 100%.

Wkleję również swój plan jak tylko go ułożę, aktualnie smaruję pompki na jednej ręce codziennie, więc trzymam co nieco swój ulubiony element w ryzach.
Z góry mówię, że nie są to cele, które chcę osiągnąć jak najszybciej, po prostu będę stabilnie stawiał swoje fundamenty, aż będę w stanie przemóc się do lepszych wyników. Co się poprawi to od razu będzie widać. Aktualnie jestem po przerwie miesięcznej od ostatnich moich pseudo treningów spontanicznych. Kolejne informacje będą na dniach!

Pozdrawiam!

Zmieniony przez - wisnia w dniu 2018-06-14 20:15:13
...
Napisał(a)
QUEBLO Moderator
Ekspert
Szacuny 2349 Napisanych postów 30802 Wiek 41 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 271946
całkiem dobry wynik w ciagu, siad też niezły.
AB wheel robisz ze stania,bez ściany? Jeśli tak to też kozak.
PS: Jaka waga?

"Będąc na diecie najważniejsze jest, by wieczorem zasnąć, zanim się zechce żreć"

...
Napisał(a)
Ekspert
Szacuny 11204 Napisanych postów 52097 Wiek 32 lat Na forum 26 lat Przeczytanych tematów 57816
Wagi dokładnie jeszcze nie znam, ale jak będę miał możliwość zmierzenia to podam, myślę że trzymam 80-82 kg
Tak, ab wheel że stania normalnie robię bez ściany pełny zakres.

Zmieniony przez - wisnia w dniu 2018-06-14 21:41:48
...
Napisał(a)
Ekspert
Plan działania i rozkład jazdy
1. Trening FBW
2. Elementy izometryczne porozdzielane
3. Utrzymywanie organizmu w ciągłej dyspozycji przez dzień treningowy
4. Dzień bez treningu wszelka aktywność kondycyjna
5. Odrzucenie napojów słodkich i wyskokowych
6. Ograniczenie słodyczy do maksymalnego minimum
7. Zdrowsze żywienie
8. Na wyjeździe (wakacje) dozwolone napoje wyskokowe ale w ilościach minimalnych (wszystko z głową, żeby głupoty od zakazów nie dostać)
Póki co tyle z ogólnych reguł

Plan wersja A
1. Przysiad 5x10 powtórzeń
2. Podciąganie 5x5 powtórzeń
3. Dipy 5x5 powtórzeń
4. Ab wheel 5x5 powtórzeń
5. L-Sit 4x15 sekund

Plan wersja B
1. Przysiad 5x5 powtórzeń
2. Podciąganie 8x5 powtórzeń
3. Pompki na jednej ręce 5x5
4. Ab wheel 3x5
5. L-Sit 4x15 sekund
Przerwy pomiędzy seriami po 90 sekund, w ćwiczeniu nr 5. przerwy 60 sekundowe.
Przerwy pomiędzy ćwiczeniami również 90 sekund

Styl treningu A-B-A-B-A-B
Co drugi dzień, zaczynam w poniedziałek, kończę w niedzielę.
W dni bez treningu będę stał na rękach w postaci smarowania gwintów(będę to tylko odnotowywał jako wykonane i ew. spostrzeżenia co i jak). Później progresywnie będę zmieniał tą zależność w chodzenie na rękach, dłuższy czas stania.

W wypadku wyjazdu (wakacyjnego) będę trenował z własną masą ciała i również udokumentuję wszystko, po czym wstawię tutaj z odczuciami itd..
Progresją w poszczególnych ćwiczeniach będzie zwiększanie się ilości serii/powtórzeń/ciężaru.

Wstępnie wszystko rozpisane, pozostaje trzymać się założeń i cisnąć. Całość to przygotowanie do dalszej współpracy organizmu do trudniejszych podejść i osiągnięcia celów. Aktualnie nie będzie dużo aktywności aerobowej, o ile w ogóle będzie, bo mam sesję (oczywiście można wszystko pogodzić, ale jednak muszę się uczyć, więc i tak muszę nieźle się spiąć). Od lipca można liczyć głównie na bieganie/rower.

Pozdrawiam!

PS zapraszam do śledzenia
...
Napisał(a)
QUEBLO Moderator
Ekspert
Szacuny 2349 Napisanych postów 30802 Wiek 41 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 271946
no to AB wheel masz mocny. Ja nie dam razy z nóg,choć z kolan robię całkiem sporo.
ciąg i siad jak na wagę Twoją też dobry

"Będąc na diecie najważniejsze jest, by wieczorem zasnąć, zanim się zechce żreć"

...
Napisał(a)
Ekspert
Powroty bywają ciężkie

Nie powiem, że ten trening należał do lekkiego po miesięcznym zasiedzeniu dupska na sesji... Nie spełniłem wszystkich założonych powtórzeń.... Nie byłem w pełni sił.... ALE

Przysiad 4 x 10 powtórzeń + 1 x 5 powtórzeń z 80kg
Podciąganie 4 x 5 powtórzeń + 1 x 3 powtórzenia z 5kg
Dipy 5 x 5 powtórzeń 5kg
Ab wheel 3 x 5 powtórzeń
L-Sit
Całkowity czas : 43 : 25 (mm:ss)

Co mogę powiedzieć? Tragedii nie ma, ale przysiady w takich zakresach (wyższe niż 7 powtórzeń robiłem zazwyczaj rozgrzewkowo jednorazowo), wykończyło mi to nogi od razu, robilem je żwawo w tempie praktycznie 1/1 i nogi wiedziały, że robię z nimi coś nowego... Od razu mi uda paliło itd... Co przełożyło się na Ab-Wheel oraz L-sit, ponieważ w l-sitcie nie mogłem spiąć nóg, od razu skurcze. Trochę poczułem się ze$zmacony przez intensywność, bo jednak uciąłem 30 sekund przerwy ze standardowych 2-óch minut. Jest to ciężkie przejście dla mnie, bo jednak robi to robotę i jeszcze zmiana ilości powtórzeń.
Za to podciąganie robiłem z rezerwą, więc na spokojnie pilnuje każdego ruchu, żeby nie był oszukany
Dipy to jest mój konik, mogę je robić dniami i nocami... co tu więcej mówić... BAJKA! :D

Ogółem nie jest źle, początki takich przemian bywają ciężkie, ale nie zaczynam od zera tylko z jakiegoś tam niskiego pułapu. Jestem zadowolony, że psychika przy ab-wheel się nie wyłamała, bo potrzeba nie lada nastawienia, żeby to robić

Jutro dzień bez treningowy, czyli dzień dla Handstandu i chyba zrobimy tak, że l-sit też będę robił skoro nie daje rady po treningu zwykłym. Podziałamy, jutro skomentuję temat.

Pozdrawiam!

PS nawet jeśli nie wychodzą mi moje założenia, nie mogę mówić, że coś mi nie wychodzi, po prostu potrzeba czasu, jak się rozchodzę(wyreguluje organizm) to zobaczycie ogień jak w hucie... NIE MAM ZAMIARU WAS KŁAMAĆ, ŻE WSZYSTKO IDEALNIE POSTĘPUJE, BO NIE ISTNIEJĄ TAKIE ZALEŻNOŚCI W ŻYCIU, chyba że jesteś bogiem, czasem coś pójdzie do dvpy, a później masz taki progres, że nie wiesz co robić z nagromadzoną siłą....
...
Napisał(a)
QUEBLO Moderator
Ekspert
dla mnie Twoim konikiem to powienin być AB wheel
Dipy z cieżarem 5kg w 5-ciu powtórzeniach robię bez problemu, ab wheel dobrze mi idzie rozjazd,ale wrócić coś nie mogę

...
Napisał(a)
Ekspert
AB wheel też mi dobrze idzie, ale jednak dipy leciutko ( tez 5kg to latałem). Muszę się rozchodzić, bo się zasiedziałem.

Dziś już zrobiłem 3 serie l-sita po 10 sekund na ziemi (trzęsło mną jak galaretą, bo jeszcze zakwasy na nogach, ale ręcę wytrzymują ciężar), będę systematycznie zwiększał, a handstand w godzinach wieczornych poogarniam
...
Napisał(a)
Ekspert
Antyzakwasowy trening

1. Przysiad 5x5 100kg
2. Podciąganie 4x5 5kg + 3x3 5kg
3. Pompki na jednej ręce 2x5 + 3x2 *jedna seria lewą, następna prawą, następna lewą itd...*
4. Ab wheel 3x5

Czas 52:03

Zakwasy jeszcze dziś dały o sobie znak, ale z bólem przysiad siadł :D
Podciąganie powoli do przodu, zmęczone przedramiona z tymi krótszymi przerwami, ale intensywność podoba mi się ogółem
Pompki jednorącz dałem dvpy, bo powinienem na płytkach, a było podłoże takie, że od paprochów ślizgałem się jak bobsle ( później zmieniłem taktykę i bez problemu siadały, ale to już stwierdziłem, że po 2 będę robił, więc trudno) POPRAWIĘ SIĘ NA NASTĘPNYM = )
Ab wheel po tym mam wrażenie, że zakwasy mi porozszczepiało i ich nie mam, bo bardziej się nie da rozerwać mięśni

Ogółem trening na plus, chociaż jeszcze rozchodzić muszę zakwasy i będzie gitarka, przyszły tydzień zapowiada się naprawdę dobrze pod względem treningów, bo będzie moc. Dziś już mi szło nieźle, a może być już tylko lepiej :D

Pozdrawiam!
...
Napisał(a)
Ekspert
Trening z 22.06.2018

Przysiad 4 x 10 + 1 x 6 88 kg
Podciąganie 4 x 5 + 1 x 4 5 kg
Dipy 5 x 5 10 kg
Ab wheel 3 x 5

Przerwy 90 sekund między seriami i ćwiczeniami
Czas : 42:02 (mm:ss)

Zapomniałem się z ciężarem, ale już stwierdziłem, że nie jestem mięczak, więc nie zdjąłem (w domu sztanga waży 8kg, w akademiku 20kg, dlatego pomyłka)

Ogółem najbardziej bolało mnie podbrzusze przy ab wheel, inne ćwiczenia szły nieźle.... Pomijając przysiady, które mi dają w kość :D

PS 23.06.2018 stanie na rękach trochę poćwiczyłem i znów l-sit 30sekund (10 sec 1min przerwy, 10s 1min przerwy itd...)

Dziś wstawię fotki (zrobię przed treningiem) razem z treningiem dzisiejszym = )

Zmieniony przez - wisnia w dniu 2018-06-24 15:25:40
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

6 Weidera - Pytanie

Następny temat

Split w domowych warunkach do oceny

electro
Polecane artykuły