słodko-słona wieprzowinka
składniki:
1. wieprzowina - szynka - 250-300 g - pokrojona w cienkie paski
2. sos sojowy - 40 g
3. grzyby mun - 25 g (moczone w gorącej wodzie przez 15 min, następnie oczyszczone i pokrojone)
4. śliwki - 100 g (miałam już wcześniej podduszone)
5. orzechy (migdały/nerkowce/laskowe/) - 20 g
6. makaron ryżowy waga wg. zapotrzebowania
7. pieprz
przygotowanie:
Danie zrobiłam w wersji bez smażenia.
Wieprzowinę poddusiłam w sosie sojowym przez 10 minut.
Dodałam grzyby i śliwki i dusiłam kolejne 15 minut.
Dzięki temu, że mięso było nadal w lekkim sosie wrzuciłam pokruszony makaron i całość gotowałam przez 5 minut.
Dodałam orzechy.
I zjadłam z pomidorem, bo mi się dobrze żenił z takim daniem.
smaczne - inne