[...] tkanki tłuszczowej. Czym jest dieta ketogeniczna? Jakie są jej rodzaje? Czy jest odpowiednia dla ciebie? To i jeszcze więcej w przewodniku poniżej. Suplementacja Wielu zwolenników keto przeprowadza dietę nie tylko dla zrzucenia nadmiaru kilogramów. Ich celem są także inne aspekty zdrowotne, ale w związku z tym, że dieta jest bardzo [...]
[...] energetycznym dla ustroju. Triacyloglicerole w organizmie zgromadzone, jako podskórna tkanka tłuszczowa, podlegają najpierw lipolizie, następnie β-oksydacji (utlenianiu). Wskutek β-oksydacji powstaje acetylo-CoA. W wątrobie powstają ciała ketonowe, w tym aceton. Gdy tempo wykorzystywania kwasów tłuszczowych uwalnianych z tkanki [...]
Wśród sportowców oraz osób aktywnych fizycznie coraz częściej spotkać można tych, którzy naprawdę uważają na to, co jedzą. Stąd też wielką popularność zyskał olej lniany - większą niż jego źródło – siemię lniane. Lignany wykazują szereg cennych właściwości, między innymi: regulują pracę naszej gospodarki hormonalnej, uzupełniają niedobór [...]
Od wielu lat, zarówno źródła naukowe, jak i popularne rozpisują się o pozytywnym wpływie kwasów omega-3 na nasze zdrowie. Dlaczego zatem tak się dzieje, że skoro są one tak cenne, tak mało osób dba o zapewnienie regularnego, właściwego poziomu spożycia kwasów omega-3? Mówiąc inaczej, nikt ze sportowców nie zaliczał się do grupy potencjalnie [...]
[...] jazda na rowerze, ćwiczenia imitujące przełajową jazdę na nartach) składał się z 40 minut ciągłej pracy wytrzymałościowej, z intensywnością 75% szczytowego pochłaniania tlenu. Biopsje mięśni pobrano na początku badania oraz po 2 i 6 miesiącach interwencji analizowano pod kątem zawartości IMTG i ekspresji perilipiny 2 za pomocą mikroskopii [...]
[...] 3. Radek Holbus (Turek Team)• 4. Milan Kováč (Fitnesstip CZ Nový Jičín)• 5. Pavel Kraus (Fitness R. A. P. Factory Praha)• 6. Jan Páleníček (Fitness AVE Přerov)• 7. Tomáš Ritter (TJ Olympia Zlín)• 8. Adam Špička (Eurogym Fitness Olomouc)• 9. Pavel [...]
Większość specjalistów zajmujących się zdrowiem w kontekście medycznym, jak i działaniem prozdrowotnym, koncentruje się na tzw. wielkiej trójce, czyli odżywianiu, aktywności i śnie. Nie ma wątpliwości, że mają one ogromne znaczenie dla naszego zdrowia. Brakuje tutaj jeszcze jednego czynnika, który, jak się okazuje, może mieć jeszcze więcej do [...]
Spędzanie czasu na słońcu ma wiele zalet — poprawia nastrój, podnosi poziom witaminy D i daje zupełnie inne możliwości niż siedzenie w zamkniętych pomieszczeniach. Minusem jest jednak to, w jaki sposób działają na nas promienie ultrafioletowe słońca. Poza tym, że cudownie grzeją, i ku uciesze miłośników opalania nadają ciemniejszy kolor skórze, to [...]
[...] możesz zamienić na soczewicę, seitan, tempeh, tofu, fasolę, nasiona czy orzechy. Produkty mleczne z łatwością zastąpisz mlekiem roślinnym. Zamiast jajek wybierz tofu, len lub nasiona lnu. Co więcej, masz jeszcze warzywa i owoce, które również mają nieco białka, a ponadto mnóstwo witamin i minerałów. Często pada też pytanie, co zrobić na [...]
Wielokrotnie powtarzamy, że nasze mięśnie nie rosną podczas wysiłku, a ich wzrost następuje podczas odpoczynku. Jednak rzadko kiedy zauważyć można tendencję do tego, że ktoś z pytających osób chce zwiększyć ilość dni odpoczynku kosztem dni treningowych. Zazwyczaj tendencja dotyczy tego, aby trenować jak najczęściej i jak najciężej, co zaczyna [...]
[...] źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, głównie omega 6, w mniejszej ilości omega 3. Znajdziemy w nich również minerały, takie jak magnez i cynk, a także przeciwutleniacze chroniące komórki. Nasiona i orzechy zwiększają również walory smakowe dań, dodając chrupkości do sałatek i owsianki. Podsumowanie Nasiona to świetny sposób na [...]
[...] rozpadu mięśni, a to nic dobrego. Triacyloglicerole w organizmie, zgromadzone, jako podskórna tkanka tłuszczowa, podlegają najpierw lipolizie, następnie β-oksydacji (utlenianiu). Wskutek β-oksydacji powstaje acetylo-CoA. W wątrobie powstają ciała ketonowe, w tym aceton. Dla spalania tkanki tłuszczowej kluczowe znaczenie odgrywa [...]
[...] i krzepnięcia krwi. Podobnie jak w przypadku białka, istnieje wiele roślinnych źródeł wapnia, m.in. produkty na bazie soi, fasola, soczewica, groszek, szpinak, rzepa, figi, len, chia, nasiona sezamu, wodorosty i niektóre orzechy, w szczególności migdały. „Na diecie roślinnej nie da się uzyskać odpowiedniej ilości witaminy B12” To mit. Podczas [...]
[...] chleb czy bułka są wegańskie. Warto też czytać etykiety. Jakie wybrać pieczywo? Wybierz wypieki, które zawierają w składzie ziarna lub pestki takie jak słonecznik, sezam, len czy dynię. Pamiętaj, że pieczywo składające się z mąki pełnoziarnistej jest o wiele bogatsze w witaminy i składniki mineralne, niż to na bazie zwykłej mąki pszennej. [...]
Diety ketogeniczne charakteryzuje niewielka podaż węglowodanów tj. od 30 do 50 g dziennie (5-10% energii), duży udział tłuszczów (65-80%) i niewielka lub standardowa białka (15-25%). Ogólnie tego rodzaju diety nie są uważane za niezdrowe, przynajmniej w krótkim okresie czasu. Ogólnie naukowcy sądzą, że kamienie nerkowe występują u około 1 na 20 [...]
[...] pracy układu odpornościowego i nerwowego, a co za tym idzie również niektórych aspektów psychiki człowieka. Olej lniany i jego właściwości Mimo że zarówno ryby, jak i len zapewniają podaż kwasów omega-3, to występują pewne różnice strukturalne w obrębie poszczególnych kwasów w tej grupie. W przypadku oleju lnianego głównym kwasem [...]
http://www.sfd.pl/sklep/produkt_img/Len_Mielony_duopak_-_2x220g_i29002_d380x380.jpg Opis -Działanie osłonowe i regenerujące błonę przewodu pokarmowego -Obniża poziom cholesterolu -Lekkostrawne i bogate w aminokwasy. -Najbardziej wartościowe biologicznie białko roślinne. -Duża zawartość błonnika. Len mielony zawiera rozpuszczalny i nierozpuszczalny [...]
witam kupiłem w aptece len mielony,gdyż kobieta w aptece powiedziała że to nic innego jak inna postać siemia lnu tylko ze jak zobaczyłem na skład to białko 40g ,wegle 3g, a tłuszcz 9g,błonnik 36g natomiast w tabelach siemie lniane ma białko 24;wegle 30;tłuszcze 44. chciałbym zapytać dlaczego tak jest?na opakowaniu jest napisane skład: [...]