Szałwia hiszpańska, potocznie nazywana nasionami chia, jest gatunkiem rośliny z rodziny jasnotowatych. Pochodzi z okolic Meksyku i Ameryki Środkowej. Słynie ona z wyjątkowych wartości odżywczych. Jako jedna z niewielu roślin zawiera spore ilości kwasów tłuszczowych omega 3, co przy wzroście popularności i coraz niższej cenie stawią ją w szeregu [...]
[...] ludzie wykorzystują tofu. Możliwości jest naprawdę wiele. Nasiona też są zdrowe Okazuje się, że wartościowe są także nasiona. Mają mnóstwo minerałów, m.in. potas, magnez, żelazo, wapń i cynk, a także witaminy z grupy B. Ponadto nasiona zawierają związki, które mają antybakteryjne właściwości. Nie należy jednak spożywać nasion w surowej [...]
[...] witamin i składników mineralnych pełnią funkcje budulcowe, czego doskonałym przykładem są wapń i magnez (budujące kości), czy cynk (wchodzący w skład komórek skóry), a także żelazo (uzupełniające czerwone krwinki) oraz witamina B12 (umożliwiająca tworzenie osłonek nerwowych). Właściwości kościotwórcze wapnia i magnezu dopełnia witamina D, [...]
Niektórych minerałów, takich jak żelazo, organizm potrzebuje tylko w niewielkich ilościach. Są jednak też takie, których potrzebujemy w znacznie większej ilości, ponieważ organizm zużywa ich znacznie więcej. Jednym z nich jest potas, który krąży w krwiobiegu i wewnątrz komórek, i kontroluje krytyczne funkcje organizmu. Do czego jest nam potrzebny [...]
[...] czerwone krwinki w układzie krwiotwórczym, które podczas menstruacji ulegają obniżeniu. Składnikami mineralnymi o szczególnym znaczeniu w okolicach około-miesiączkowych są żelazo i magnez. Zasoby żelaza w związku z krwawieniem mogą ulec drastycznemu obniżeniu, co przejawia się znaczącym obniżeniem poziomu energii do wszelkich aktywności. Magnez [...]
[...] nerwowego i mięśniowego oraz sercowo-naczyniowego. Nie rezygnując z mięs i produktów odzwierzęcych łatwiej też jest zaspokoić zapotrzebowanie na kwas eikozapentaenowy (EPA), żelazo, jod czy witaminę D. Źródła: Alwarith J, Kahleova H, Rembert E, Yonas W, Dort S, Calcagno M, Burgess N, Crosby L, Barnard ND. Nutrition Interventions in Rheumatoid [...]
Wykorzystanie odżywki białkowej w diecie osoby trenującej jest dość powszechną praktyką, która pozwala na to, aby spełnić założenia diety. Produkt białkowy oparty jest głównie na proteinach mleka, z których powstaje gotowa odżywka w postaci koncentratu. W jakiej porze dnia wykorzystać białko w proszku? Idealnym momentem, aby skorzystać z [...]
Nie każdy sobie pewnie zdaje sprawę, że wątroba jest jednym z kluczowych organów w układzie trawiennym naszego organizmu. Przechodzi przez nią wszystko, co spożywamy, a ona sama ciężko pracuje i przeprowadza skomplikowane procesy mające kluczowe znaczenie dla naszego zdrowia. Znajduje się w górnej, prawej części jamy brzusznej, pod prawym łukiem [...]
[...] zróżnicowana dieta wegańska może Ci zapewnić większość składników odżywczych, to i tak warto pilnować, aby były to odpowiednie ilości, szczególnie jeśli chodzi o białko, żelazo, a także witaminę B12. W razie potrzeby skonsultuj się z dietetykiem, żeby pomógł skorygować dietę lub dodać suplementację. Po prostu jedz Wiele osób uważa, że dieta [...]
Jednym ze sposobów wspierania zdrowia jelit jest spożywanie produktów bogatych w probiotyki. Sugeruje się wówczas zwykle, żeby jeść jogurty, kiszonki itp. Jednak warto poznać i inne produkty, które mogą wesprzeć zdrowie Twoich jelit. Uwaga! Fermentowane produkty możesz spożywać codziennie, ale pamiętaj, że jeśli do tej pory tego nie robiłeś i [...]
Ryż jest jednym z najpopularniejszych produktów spożywczych, jakie są używane w kuchni sportowców. Zazwyczaj występuje on w połączeniu z piersią z kurczaka i brokułem, jako „danie idealne”, co dość często jest mocno przerysowane i bywa przedmiotem drwin. Jednak wielu sportowców w ten sposób jada, czerpiąc pożądane źródła makroskładników, osiągając [...]
Zielone warzywa liściaste to jedne z najbogatszych w składniki odżywcze pokarmów, które można włączyć do swojej diety. Na szczycie opublikowanej w 2014 roku listy najbardziej gęstych odżywczo pokarmów znalazły się rukiew wodna, kapusta pekińska, burak liściowy, botwinka oraz szpinak. Podsumowanie Jest wiele powodów, by jeść zielone warzywa [...]
Suplementy mineralno-witaminowe, nazywane potocznie multiwitaminami, są to preparaty zestawiające w swym składzie szeroką paletę witamin i minerałów. W literaturze tematu możemy się spotkać z różnymi sposobami definiowania witamin. Niemniej witaminy to związki organiczne, niezbędne w niewielkich ilościach do przebiegu procesów życiowych, które [...]
Czym tak naprawdę jest laktoferyna? W jaki sposób działa na nasz organizm? Czy laktoferyna może wpływać na poprawę naszej odporności? Na te i inne pytania znajdziesz odpowiedź w dzisiejszym artykule. Podsumowanie Laktoferyna to substancja, która wykazuje szerokie spektrum działania. Nieustannie pojawia się coraz więcej doniesień naukowych o jej [...]
Już od wielu lat mamy oraz babcie przekonywały i nadal przekonują swoje pociechy, żeby jadły warzywa. Niestety w młodym wieku warzywa niekoniecznie są ulubionym produktem, a dzieci niechętnie je zjadają. W wieku dorosłym zaczyna się dostrzegać ich zalety i prozdrowotny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Podczas okresu redukcji tkanki tłuszczowej [...]
Bez względu na to, jak bardzo kochasz jedzenie, to kiedy chcesz schudnąć, musisz się nieco ograniczyć. Kiedy jednak pilnujesz się, by jeść mniej, to jednocześnie walczysz z głodem. Co tu zrobić, żeby trzymać się swoich założeń i tak nie cierpieć? Potrzebujesz czegoś, co sprawi, że szybciej i na dłużej poczujesz sytość, czegoś, co poskromi Twój [...]
W obliczu szybkiego tempa życia i wielorakich obowiązków dostarczenie organizmowi niezbędnych składników odżywczych może stanowić wyzwanie dla kobiet, szczególnie zaangażowanych w regularną aktywność fizyczną. Zdrowa skóra, silne mięśnie i stawy, sprawny układ nerwowy oraz odporność, to tylko niektóre ze zróżnicowanych i kompleksowych wymagań [...]
Krwiodawstwo w Polsce jest popularną metodą niesienia pomocy dla osób poszkodowanych w wypadkach komunikacyjnych lub chorych, leczonych operacyjnie. Często organizowane są akcje, na których dokonuje się zbiórek krwi w celach pomocy charytatywnej. Jednak wielu sportowców zastanawia się, czy oddawanie regularne krwi może mieć wpływ na pogorszenie [...]
Wiele jest ziół oraz substancji znanych już od tysięcy lat w tradycyjnej medycynie chińskiej i tybetańskiej. Niestety spora część z nich nie sprawdza się w pokładanych w nich nadziejach prozdrowotnych. Czy jednym z nich jest znany w wielu rejonach świata shilajit? Przeanalizujmy jego podstawowe właściwości i przeprowadzone w tym kierunku badania [...]
Wafle ryżowe i kukurydziane są częstym wyborem wśród osób dbających o linię. Oba rodzaje wafli cieszą się popularnością ze względu na swoją chrupkość, lekkość i łatwość zastosowania. Jednak istnieje kilka różnic, zarówno pod względem smaku, jak i wartości odżywczej, które warto poznać przed podjęciem decyzji. Podsumowanie Wybór między waflami [...]