Hej, mam pytanie. Wiem, że śledź to ogólnie super ryba, polecana wszystkim ze względu na dużą zawartość kwasów omega-3 i sporo białka, jednak większość poleca wybierać świeże matijasy i własnoręcznie je przyrządzać, a nie kupować w oleju, puszkach etc., jednak... mam dojście do świetnych śledzi, najpyszniejszych, jakie w życiu jadłam ;-) wciągam [...]
Odkąd od około dwóch miesięcy jem regularnie śledzie solone surowe, to mi spadło ciśnienie o jakieś 5-8 (potwierdzone kilka razy) a wcześniej miałem 130-133. Mam lepszy nastrój. Mam więcej sił. Nie znajduję innego produktu ani suplementu któremu mógłbym to wszystko przypisać no chyba że masłu z orzechów ziemnych które też ze dwa miesiące temu [...]
[...] swojej codziennej diety ?? Mają w sobie omege 3 więc napewno to jest duzym plusem..Ale nie spotkałem sie jeszcze wogóle z takim czymś żeby ktokolwiek wrzucił do swojej diety śledzie, nie mam na mysli tutaj śledzi jakichs konserwowych czy w oleju.. ale takie świerze śledzie.. ewentualnie w occie a przed jedzeniem obmyte wodą. Wolałbym żeby [...]
[...] redukcyjną, i w związku z tym powinienem umieścić dużo ryb w diecie. Widzę, że większość ludzi zajada się tuńczykiem. Szukałem w wyszukiwarce, niestety o śledziach nic prawie nie znalazłem. Czy jedząc głównie pyszne śledzie w oleju z cebulką zaspokoję moje zapotrzebowanie na ryby w diecie? Zmieniony przez - Kazama w dniu 2008-12-25 02:53:46
[...] występują w rybach i oleju rzepakowym. W dietach społeczeństw zachodnich głównym źródłem spożycia EPA i DHA są ryby, zwłaszcza tłuste (np. makrele, pstrągi, łososie, śledzie i sardynki). Okazuje się, że kwasy omega-3 mają także wpływ na hipertrofię. Istnieje wiele dowodów na stymulujące działanie kwasów tłuszczowych omega-3 na syntezę [...]
Po zakończeniu wieku produkcyjnego zmiany w organizmie stopniowo mogą zacząć utrudniać codzienne życie. Z wiekiem przyspiesza wtedy ryzyko wystąpienia różnego rodzaju schorzeń i stopniowo ogranicza się samodzielność. Wspierając jednak organizm od strony żywieniowej, można się w pewnym stopniu zabezpieczyć, Co zatem warto mieć na uwadze, kupując [...]
Potrzeby żywieniowe różnią się w zależności od wieku. Niemowlęta i dzieci potrzebują nieco więcej niektórych składników niż dorośli, ponieważ ich ciała rosną. To samo dotyczy osób starszych. Dlaczego potrzeby żywieniowe zmieniają się wraz z wiekiem? Witamina E Witamina E wspomaga zdrowie serca, dlatego w diecie powinny się znaleźć orzechy, [...]
Istnieje wiele powodów, dla których potrzebujesz wapnia w swojej diecie. Większość ludzi zdaje sobie sprawę, że wapń jest ważny dla zdrowia kości i zapobiegania osteoporozie. Jednak wapń odgrywa również inne kluczowe role w utrzymaniu Twojego zdrowia. Podsumowanie Wapń dostarczany wraz z dietą ma kluczowe znaczenie nie tylko dla zdrowych kości, [...]
[...] ich unikać lub chociaż ograniczać to: ryba maślana, marlin, makrela królewska, rekin, Małą wartość odżywczą mają panga i tilapia. Ryby, które zawierają najmniej toksyn: śledzie, sardynki, dorsz, mintaj, dziki łosoś (nie z hodowli). Ilość toksyn jest też zależna od środowiska w jakim żyją ryby. Im bardziej zanieczyszczone, tym większe ryzyko [...]
Sezon jesienno-zimowy to czas, w którym chorujemy dużo częściej, niż zwykle. Katar, kaszel, bóle zatok, osłabienie – zastanawiasz się, czy możesz zrobić coś, by tego uniknąć? Nie ma suplementu, który zagwarantuje, że na pewno nie zachorujesz, jednak są takie, które mogą znacząco wpłynąć na wzmocnienie Twojej odporności i zmniejszyć ryzyko rozwoju [...]
Święta to z pewnością nie czas na trzymanie rygorystycznej diety i dokładne liczenie kalorii. Z drugiej jednak strony warto zdawać sobie sprawę z tego, ile kalorii mają poszczególne potrawy. Okazuje się bowiem, że wiele z tradycyjnych, polskich potraw Bożonarodzeniowych zalicza się do dań zdrowych i niskokalorycznych. Co do picia? W czasie [...]
Kreatyna jest naturalnym związkiem występującym w naszym organizmie oraz w pożywieniu. Kreatyna nie jest dopingiem, ale znacząco wpływa na wyniki sportowe. Boom na kreatynę, rozpoczął się w konsekwencji zdobycia wielu złotych medali na igrzyskach olimpijskich w Barcelonie w roku 1992. Wielu sportowców to właśnie suplementacji kreatyną przypisywało [...]
Tłuste ryby znane są z tego, że są zdrowe, gdyż zawierają potrzebne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu kwasy tłuszczowe, obniżają ryzyko chorób serca, poprawiają zdolności umysłowe, chronią przed nowotworami, reumatoidalnym zapaleniem stawów i wiele innych. Podsumowanie Jedzenie tłustych ryb to bardzo dobra opcja dla osób chcących [...]
Z wiekiem zmieniają się potrzeby Twojego organizmu - zaczynasz tracić masę kostną i mięśniową, spada tempo metabolizmu, utrzymanie prawidłowej masy ciała staje się trudniejsze, a ryzyko rozwoju chorób przewlekłych rośnie. Co prawda starzenie się organizmu jest nieuniknione i jak dotąd nie wynaleziono na to antidotum, jest jednak wiele rzeczy, [...]
[...] na ryby może także wystąpić alergia na kawior. Niepożądane reakcje na ryby nie zawsze są skutkiem alergii na ryby. Niektóre gatunki ryb zawierają dużo histaminy (np. śledzie, łososie, tuńczyk). Możliwe są także reakcje toksyczne spowodowane obecnością metali ciężkich (np. rtęci). Skorupiaki Zwykle, jeśli ktoś uczulony jest na ryby, jest [...]
Powoli wdrażasz się w nową rolę, uczysz opieki nad dzieckiem i z pewnością co jakiś czas pojawia się myśl - "jak tutaj wrócić do swojej formy sprzed ciąży". Powinniśmy powiedzieć, żebyś dała sobie czas, cieszyła się chwilami spędzonymi z maluszkiem, że wszystko w swoim czasie... Jednak wiemy, że nie takiej odpowiedzi oczekujesz, szczególnie jeśli [...]
Praktycznie od zawsze, zarówno pomiędzy specjalistami do spraw żywienia, jak i również wśród zwykłych ludzi, wynikają spory dotyczące tego, co należy jeść, a czego należy unikać, aby lepiej wyglądać i zdrowiej żyć. Co do niektórych produktów nie możemy jednoznacznie stwierdzić, że są dobre lub złe, ze względu na podzielone opinie, jak również [...]
Istnieje sporo kontrowersji na temat tego, ile powinno się jadać posiłków na co dzień, a także w jakich odstępach czasowych. Sporo osób, które zaczynają przygodę z kulturystyką i sportami siłowymi ma błędne przekonanie, że budowanie masy mięśniowej jest silnie powiązane, z ilością zjadanych posiłków. Jeśli danego dnia zjemy odpowiednią ilość [...]