[...] Charakterystyka towaroznawcza wybranych gatunków ryb. Do rodzin śledziowatych należą m.in.: śledź, szprot, sardynka, sardynela; największe znaczenie gospodarcze mają śledzie i szproty. Śledź z Bałtyku osiąga różną długość, przeważnie 20 cm, a w Morzu Północnym -35cm. Śledzie w Polsce są surowcem powszechnie przetwarzanym, poddawane: [...]
[...] z cytryny. Należy unikać produktów, które dostarczają dużo soli, takich jak wszelkiego rodzaju kiszonki (kapusta kiszona, ogórki kiszone) i marynaty, sery żółte, konserwy, śledzie solone, wędzonki, pasztety, wędliny podrobowe, przegryzki w rodzaju słonych paluszków, chipsów i snacków. Bogate w sód są również mieszanki przyprawowe typu jarzynka, [...]
[...] i budynie. Nie podaje się drobiu smażonego i pieczonego w tłuszczu. Ryby stosowane w tej diecie powinny być chude (dorsz, karmazyn, sandacz, szczupak) a zabronione są tłuste śledzie, węgorze, halibuty, sardynki oraz solone, wędzone, marynowane i konserwy. Z ryb sporządza się potrawy gotowane, pulpety, budynie, ryby faszerowane i pieczone w folii. [...]
Witajcie, Czy będąc na redukcji można włączyć jako stały posiłek, dwa razy w tygodniu szybkiego śledzika z biedronki, czy raczej unikać? (Jem śledzie w postaci rolmopsów, ale ten szybki mi smakuje;) ) Analogiczne pytanie odnośnie parówek z szynki 97% z tarczyńskiego, powiedzmy raz w tygodniu? Generalnie to są jedyne najmniej zdrowe rzeczy jakie [...]
[...] ( w ten dzień wieczornej porcji już nie biorę ) + porcja Hi-tec gainer whey mass ( ten gainer tylko w dni treningowe ) 21:30 – kolacja – 4 kromki ciemnego chleba, owoc, śledzie ( lub serek wiejski ) , ser typu almette, 2 plastry żółtego sera, 2 polędwica indyk lub kurczak, pół pomidora, trochę zieleniny 22:00 – tuż przed snem porcja OLIMP + [...]
[...] w identyfikowaniu niedoborów cynku. Cynk w znaczących ilościach znajduje się w takich produktach, jak: chude, czerwone mięso, wątróbka, ryby, owoce morza (w szczególności śledzie i ostrygi), groch, orzechy, nasiona dyni, kakao, bób i fasola. Bogate w cynk są także nie łuskane ziarna zbóż, lecz jego przyswajanie jest znacznie utrudnione ze [...]
Ryby - po które warto sięgać? Do tego, że ryby są wartościowe nikogo chyba nie trzeba przekonywać. Pytanie jakie ryby należy wybierać, by wpływały dobrze na nasz organizm i nasze zdrowie. Z racji tego, że wiele się teraz mówi o skażonych rybach, karmionych paszami, antybiotykami postanowiłam napisać kilka słów o tym, które ryby powinny znaleźć [...]
po treningu wypijam odżywke i czy na na następny posiłek mogę zjeść sobie np. śledzia z bułka grahamką? Oczywiście tak z jeden płat =100g + 100g kurczaka
witam, mam takie pytanie: jaką zawartość odżywczą mają śledzie najlepiej w śmietanie i majonezie...napewno każdy takie jadł wiec wie o jakie chodzi :) tak z grubsza ile maja białka, weglowodanow, tluszczu, a moze maja cos innego wartosciowego oprócz tego :) z gory dzieki za odpowiedz :)
Siemanko. jak rozlozyc BTW tzn procentowo? Białko-30%? Wegle=40% Tłuszcze=30% (idealnie mi wyszlo 1g na kg wagi.) moze byc tak rozłozone??? 2.Czy po treningu mogłbym zjesc śledzie w sosie pomodorowym z ryzem? lub kaszą? Bo wlasnie mam problem z tym posiłkiem bo tuna nie zjem nie smakuje mi a pierś to jem w obiad wiec .. kurde chciałbym coś [...]
Witam! Planuję wrzucić do jadłospisu śledzie. Chodzi mi o te gotowe do spożycia w occie czy tam nie wiem w czym. Czy włączenie na stałe do jadłospisu jest dobrym pomysłem? jeżeli tak to jakie wybierać w jakiej zalewie? (przed spożyciem przepłukiwał bym wodą) Pozdrawiam!
witam dzisiaj mam sledziowa sprawe :D Lubie rybki i mam teraz pytanie bardzo mi smakuja np : filety sledziowe w sosie hawajskim czy to mozna zaliczyc do zdrowej zywnosci jak np tuna czy piers z kurczaka ? zna ktos wartosc odrzywcza? oraz mam w sloiku platy sledziowe w sosie marynowanym tak samo tego sie tyczy moje pytanie dzieki za odp acha dodam [...]
jak czesto mozna jesc sledzie w occie ? zwykle kupuje te w sloiku Lisner napisane jest na etykiecie 104 kcl/100g i jakos nie moge uwierzyc ze maja tak malo no chyba ze je glodzili zanim poszly do odstrzalu
U mnie w sklepach są tylko śledzie w oćcie(czy jak to sie pisze) lub w oleju. Jedno i drugie niezbyt zdrowe niestety, a chętnie bym sobie śledzi pojadł ze względu na o-3. Więc jakie śledzie należy jeść? Świeże?? A skąd je brać?
Co sadzicie o sledziach marynowanych albo rolmopsach. Ja osobiscie jestem wielbicielka i chcialam zapytac czy moge zastapic np. tunczyka takim sledzikiem? Czy ma podobne "dzialanie"? Ostatnio traktuje je jako ostatni posilek, Czy na redukcji taki manewr jest ok? Maja duzo bialka i tluszczy tylko nie wiem jaki to rodzaj tluszczu.