Do produkcji insuliny w trzustce potrzebny jest cynk, ten pierwiastek śladowy można uznać za anaboliczny. Przy niedoborze pogarsza się wchłanianie składników odżywczych do komórek.Zadbaj o wystarczające spożycie cynku, aby zapewnić wystarczającą produkcję insuliny.
Cynk jest jednym z minerałów śladowych, którego ilość w organźmie ocenia się na 1,5g do 2,2g., z czego 60% w mięśniach szkieletowych; 30% w kościach i około 4-6% cynku obecne jest w skórze i włosach. Występuje jako składnik około 70 enzymów biorących udział w różnorodnych przemianach ustrojowych. Cynk jest niezbędny w syntezie białka oraz kwasów nukleinowych, kieruje kurczliwością mięśni, bierze udział w tworzeniu insuliny. Odgrywa ważną rolę w utrzymaniu równowagi kwasowo - zasadowej. Zapewnia prawidłową czynność prostaty oraz narządów rozrodczych. Badania wykazały, że cynk ma istotny wpływ na czynności mózgu. Jest niezbędny do utrzymania optymalnego stężenia witaminy A w krwi i jej zużycia przez tkanki. Cynk bierze udział w wytwarzaniu prostaglandyn regulujących ciśnienie krwi, rytm pracy serca, funkcje wydzielnicze skóry czy poziom cholesterolu w krwi. Cynk bierze udział w utrzymaniu równowagi innych pierwiastków śladowych jak manganu, magnezu, selenu i miedzi. Korzystne działanie cynku na organizmy polega, poza ogólną poprawą metabolizmu, na przyspieszeniu gojenia ran, zwłaszcza ubytków skóry, poprawie sprawności umysłowej oraz na ochronie plamki żółtej oka przed zmianami zwyrodnieniowymi. Ułatwia pozbywanie się białych plam na paznokciach, przywraca uczucie smaku. Utrzymuje odporność skóry na infekcje jak również uczestniczy w detoksykacji alkoholu w wątrobie. Korzystnie wpływa na proces wzrostu. Cynk poprawia sprawność intelektualną a w wieku starszym zapobiega rozwojowi demencji starczej. Cynk jest niezbędny do prawidłowego wytworzenia się narządów płodu w okresie ciąży. Wapń i magnez mogą działać ograniczająco na wchłanianie tego metalu. Wchłanianie cynku odbywa się głównie w początkowym odcinku jelita cienkiego (jejunum). Przeciętnie absorpcja cynku z diety wynosi 20-40%, przy czym zwiększa się, jeśli w posiłku występuje białko zwierzęce. Przy małej zawartości cynku w pożywieniu jego absorpcja w jelitach zwiększa się, natomiast duża podaż cynku w diecie hamuje wchłanianie w jelitach. Na przyswajalność cynku ma także wpływ wielkość wydzielania soku trzustkowego, czas pasażu jelitowego pokarmu oraz zawartość fitynianów w diecie. Związki fitynowe obniżają przyswajalność cynku prawdopodobnie poprzez zmniejszenie rozpuszczalności jego związków, w wyniku czego zostaje zaburzony transport cynku przez błonę śluzową jelita. Innymi substancjami, które mogą ograniczać przyswajanie i wykorzystanie cynku w organizmie są:
żelazo (głównie nieorganiczne), miedź, wapń, metale ciężkie - kadm i ołów, fosforany taniny, błonnik, kwas oksalinowy, hemaglutyniny.
Cynk w organizmie człowieka jest kationem wewnątrzkomórkowym - aż 95% tego pierwiastka znajduje się we wnętrzu komórek, zaś zaledwie 0,1 % ogółu zasobów krąży we krwi. Ma to swoje odbicie w identyfikowaniu niedoborów cynku. Cynk w znaczących ilościach znajduje się w takich produktach, jak: chude, czerwone mięso, wątróbka, ryby, owoce morza (w szczególności śledzie i ostrygi), groch, orzechy, nasiona dyni, kakao, bób i fasola. Bogate w cynk są także nie łuskane ziarna zbóż, lecz jego przyswajanie jest znacznie utrudnione ze względu na obecność dużej ilości fitynianów znajdujących się w łuskach zbożowych.
Dzienne zapotrzebowanie na cynk (mg/osoba) wg zaleceń Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie
Młodzież
chłopcy 10-12 lat 16
chłopcy 13 - 15 lat 16
chłopcy 16 - 20 lat 16
dziewczynki 10-12 lat 13
dziewczynki 13 - 15 lat 13
dziewczynki 16 - 18 lat 13
Mężczyźni
19 - 25 lat
- aktywność fizyczna mała 16
- aktywność fizyczna umiarkowana 16
- aktywność fizyczna duża 16
26 - 60 lat
- aktywność fizyczna mała 16
- aktywność fizyczna umiarkowana 16
- aktywność fizyczna duża 16
powyżej 60 lat 16
Kobiety
19 - 25 lat
- aktywność fizyczna mała 13
- aktywność fizyczna umiarkowana 13
- aktywność fizyczna duża 13
26 - 60 lat
- aktywność fizyczna mała 13
- aktywność fizyczna umiarkowana 13
- aktywność fizyczna duża 13
ciężarna - II połowa ciąży 16
karmiąca 21
powyżej 60 13
Wiadomo, że w okresie cyklu kreatynowego lub saa zapotrzebowanie organizmu na cynk znacznie wzrasta. Cynk podczas cyklu, w którym stosujemy kreatynę pełni bardzo ważną funkcję - zmusza organizm do optymalnego magazynowania kreatyny oraz w momencie znacznego wysiłku pobudza zmagazynowane cząsteczki dzięki czemu nasz organizm łatwiej radzi sobie z trudami wielkiego wysiłku i szybciej się regeneruje. Natomiast podczas cyklu saa stosowanie cynku zapobiega retencji wody w organizmie oraz ginekomastii.
Stosowanie cynku w cyklu krea: (zależne od długości treningu oraz ilości dni treningowych w tygodniu)
Trening 3-4 dni w tygodniu:
3 tabletki 10 mg w dzień treningowy, 1 tabletka w dzień nietreningowy (trening krótszy niż godzina)
4 tabletki 10 mg dzień treningowy, 1 tabletka w dzień nietreningowy (trening dłuższy niż godzina, lecz krótszy niż półtorej godziny)
4 tabletki 10 mg w dzień treningowy, 2 tabletki w dzień nietreningowy (trening dłuższy niż półtorej godziny)
Trening 5 lub więcej dni w tygodniu (założenie jest takie, iż trening ten jest krótszy niż godzina gdyż jest rozłożony na więcej dni w tyg)
3 tabletki 10 mg w dzień treningowy, 1 tabletka w dzień nietreningowy
Stosowanie cynku w cyklu saa (zależne od masy ciała):
65-75 kg do 70 mg dziennie
75-85 kg do 80 mg dziennie
85-100 kg do 85mg dziennie
Powyżej 100 kg więcej niż 90mg dziennie
Ja wyp*****lam ciężary a Ty sam gryf
"Wygląd z tyłu masz taki jak byś od dziecinstwa był używany zamiast konia do orania ziemi."