Dziękuję Ruda, tak zrobiłam. Michę dodam dzisiaj wieczorem wczorajszą, ale popełniłam grzech ciężki, mianowicie bezmyślnie zjadłam Danio. Pokutowałam potem, myjąc podłogę w całym mieszkaniu (90m kwadratowych), a nie lubię tego robić. Było gorąco, więc znów apetyt mi nie dopisywał, a na domiar złego z powodu nieokreślonego bólu brzucha i nudności [...]
Kiełki dodają zdrowie i urody Są niezwykle cennym źródłem witamin i składników mineralnych. Smaczne, niskokaloryczne kiełki bardzo łatwo można wyhodować w domu. Warto, więc włączyć je do wiosennego jadłospisu. W kuchni dalekowschodniej skiełkowanie ziarna zbóż i roślin strączkowych jadane są od wieków i wchodzą w skład wielu tradycyjnych [...]
JAK ŻYĆ, CO JEŚĆ wywiad z ojcem Grande zajmującym się ziołolecznictwem CO W GARNKU PISZCZY Jeżeli w naszym organizmie z powodu nietypowego życia, pośpiechu, jadania nieodpowiednich potraw, narastających napięć nerwowych, wyczerpie się odporność nerwowa to znaczy, że nie dbaliśmy o to, by w naszym organizmie była odpowiednia ilość fosforu [...]
& Len zwyczajny & Len zwyczajny, słowień (Linum usitatissimum), roślina jednoroczna z rodziny lnowatych, uprawiana w Mezopotamii przed sześcioma tysiącami lat. Od dawna uprawiana w Polsce i w wielu krajach na świecie dla włókien znajdujących się w łodygach i oleistych nasion. Roślina posiada łodygę o wysokości do 70 cm, prostą, [...]
Wiadomości ogólne Witaminy są to związki egzogenne (muszą być dostarczone) i spełniające w organizmie role regulatorów (biokatalizatorów). Są to związki organiczne wytworzone przez żywe komórki roślinne. Bardzo niewielkie ilości witamin mogą być produkowane w organizmach niektórych zwierząt ... Najbardziej niedocenianym elementem współdecydującym [...]
Rola tłuszczu w procesie smażenia. WPROWADZENIE Smażenie w tłuszczu cieszy się nadal dużą popularnością. Powodem dużej akceptacji smażonych w tłuszczu produktów spożywczych jest ich smakowitość, apetyczny wygląd, przyjemny aromat jak i szczególna tekstura. Bardzo ważny wpływ na jakość frytkowanych produktów ma użyty olej lub tłuszcz. Przy czym [...]
DOBRE I ZŁE KALORIE Kontrola równowagi energetycznej Węglowodany dostarczające ponad 50% energii odgrywają istotną rolę w kontroli apetytu. Możliwości gromadzenia glukozy w postaci glikogenu są bardzo ograniczone i z tego względu organizm silnie odczuwa konsekwencje braku lub niedostatecznej podaży węglowodanów. Istnieją jednak-że potężne [...]
Nowalijki, zdrowie na talerzu Pierwszy pęczek szczypiorku czy rzodkiewek to prawdziwe święto w kuchni. Nowalijki kuszą świeżością, której trudno się oprzeć. Letnie rzodkiewki, choć dorodniejsze, już nie smakują tak, jak te pierwsze, wiosenne. Daleko do nich także tym, które można kupić nawet w środku zimy. Te fałszywe [...]
Ładne i zdrowe paznokcie Ich wygląd w dużym stopniu zależy od naszego sposobu żywienia. Stają się łamliwe i słabe, gdy brakuje nam niektórych składników odżywczych. Witamina E. Możemy ją znaleźć w olejach roślinnych, szczególnie w oleju słonecznikowym, orzechach, kiełkach, pestkach słonecznika i rybach. Biotyna (wit. H) - jej niedobór [...]
Uzdrawiający miód Starożytni cenili go za właściwości lecznicze. Wie- rzyli, że dodaje mocy i urody. Współczesna nauka dowiodła, że mieli rację. Zwany w dawnych czasach nektarem bogów, miód w 80 procentach składa się z cukrów prostych: fruktozy i glukozy, zawiera także bogaty zestaw witamin, m. in. wit. C, oraz makro- i mikroelementów [...]
ZAUROCZENIE Soją Z rosnącym zdziwieniem przekształcającym się w poważne zaniepokojenie obserwuję gwałtownie rosnącą popularność soi i jej przetworów w Polsce jak i kręgach Polonijnych. Zaraz, zaraz Panie Kolego zapytają, co niektórzy czytelnicy, dlaczego zaraz zaniepokojenie przecież powszechnie wiadomo, że soja to źródło zdrowego taniego białka, [...]
Insulina i jej wpływ na metabolizm Autor artykułu: Ron Rosedale, MD Przyjrzyjmy się przypadkom kilku moich pacjentów. Zacznijmy od pacjenta A, który przyszedł do mnie pewnego dnia i powiedział, że wbrew zaleceniom lekarzy, właśnie wypisał się ze szpitala na własne życzenie. Niczym w filmie, sam wyrwał sobie wszystkie rurki i [...]
efektywnie spalać tłuszcz. Więc kiedy trenują, są na diecie niskowęglowodanowej. W wieczór poprzedzający zawody mogą dostarczyć sobie cukru i odbudować zapasy glikogenu, jeśli chcą. Nie staną się przecież oporni na insulinę w jeden dzień. Udowodniono, że po zjedzeniu wysokowęglowodanowego posiłku, zwiększają się zapasy glikogenu, a to jest [...]
Produkty pszczele w walce z rakiem Produkty wytwarzane przez pszczoły, jak miód, propolis (kit pszczeli), mleczko pszczele, a nawet jad pszczeli, mogą znaleźć zastosowanie w leczeniu i prewencji nowotworów - uważają naukowcy z Chorwacji. Wyniki ich badań na myszach publikuje pismo "Journal of the Science of Food and Agriculture". [...]
26.01.2013-dzień 1 TRENING Joga – 23 minut + ćwiczenia z http://www.sfd.pl/B%C3%B3l_kr%C4%99gos%C5%82upa%2C_przykurcze__profilaktyka_i_dzia%C5%82anie._Podstawy.-t911101.html Jogę ćwiczę według tego: http://www.youtube.com/watch?v=aUgtMaAZzW0 W tej chwili do 23 minuty. Pan nic nie mówi o technice, ale mam do tego książkę i tam mam dokładnie [...]
Marta693 to tylko woda schodzi po okresie ;-) 16.02.2013 TRENING /ObrazkiSFD/zdjeciaSFD2/3a24112a177646f7b9258279ec2351e7.png A Seria rozgrzewkowa 15x20kg Dziś już przysiad trochę lepiej poszedł :-) W ostatniej serii przerwałam bo takiej zadyszki dostałam, że musiałam już odłożyć. Muszę popracowac jeszcze nad głębokością, bo się zapominam. I [...]
Mali dzięki :-) 23.02.2013 TRENING /ObrazkiSFD/zdjeciaSFD2/86110b0a78eb4514b37a7a5013d1e7c4.png A W zasadzie zaczęłam od 40kg. Coraz bardziej lubię te ćwiczenie. Tu nie mam takich problemów z oddechem jak przy przysiadzie. Choć nie powiem po samym tym ćwiczeniu to nawet włosy miałam mokre %-). Tak patrze i patrze i myślę, że chyba powinnam niżej [...]