ale najlepsze kopcenie jakie kirałem to jak mi chłop Amnesie przywiózł z holandii, koorwa coś pięknego, p***a Kosmos a do tego tak się śmiałem że zakwas na brzuchu
[...] ryż + pierś + oliwa 2 - ryż + karkówka 3 - szejk białkowy po treningu 4 - pierś + ryż 5 - makrela + czarny chleb 6 - białko + oliwa W międzyczasie wkradł się Nogger na spacerku z Kobietka Wrażenia po wczorajszym treningu Dziś moje plecy to jeden wielki zakwas Zakwasy na klatce też, nogi bez Zmieniony przez - adzik123 w dniu 2009-04-03 12:35:38
[...] sie nie zle mozna samaemu mleko kokosowe wyprodukowac. Uwielbiam swieze kokosy :-D i przestalam je jesc swego czasu wlasnie bo... mialy duzo tluszczu! Cool, urozmaicenie dla oliwy jest :-) Nuria - bialko z merkadony rulez %-) A twarog przywiozlam z PL ;-) Pytanko: Ile czasu dokarmiamy zakwas po wyjeciu z lodowki, zeby upiec kolejny chlebek?
to taki sam kiedyś robiłam i też na drożdżach, ale on mi tak "na słodko" pasował w sensie tylko z masłem a nie z żadnym mięsiwem. Muszę przetestować gryczany na zakwasie jak sie bedzie więcej grzało w mieszkaniu zeby mi ten zakwas wyszedl %-)
oj ja tez marzylam o swoim zytnim chlebku, ale pierwsza proba do kosza bo jak w wiekszosci wypadkow w srodku byl kleisty-- prawie ze plynny :-( Teraz po 8 czy 9 dnich wystawilam zakwas z lodowki i zamierzam go dokarmic. Kurde az sie boje podjac kolejna probe pieczenia :-( --- moze w piatek.
Mam pytanko odnośnie chleba :-) juz 5 dzień jak dokarmiam zakwas i co teraz? odkladam 50g zakwasu do lodowki na nastepny raz a z tego co mam robie juz chleb? Zmieniony przez - natasza__ w dniu 2011-12-05 12:12:18
Robię właśnie zakwas wg przepisu Oveji i mam pytanie, bo bardzo wysusza mi się on na górze, robi się taka sucha 'skórka', czy to normalne? czy może ma za ciepło, albo za mało wody dodaję? (dodaję 100g mąki i 100g wody)
Etrala, dzisiaj jak wróciłam z pracy to zakwas urósł :D Jak tylko odkręciłam pokrywkę 'buchnął' we mnie dziwny zapach ze słoika, taki bardzo kwaśny, więc chyba jest bardzo dobrze? Na weekend prawdopodobnie wyjadę, więc może lepiej włożę go do lodówki, czy może lepiej zrobić tak jak napisałaś i jutro go włożyć do lodówki. Czy może tak stać na [...]
Trzymajcie kciuki za mój chleb, tym razem robie wg przepisu etrali Chleb radzieckiego żołnierza. Mam już zakwas dokarmiony 2 razy po 100 g mąki i 100 g wody stojący 9 h. Do tej pory wychodziła mi bardzo twarda skóra, tym razem tak jak radzi etrala keksówkę włożę do foliowej torebki a potem wstawię szklankę wody do piekarnika. Będę piekła tylko [...]
Witam w Nowym Roku :) upiekłam wczoraj fajny chleb z mąki pszennej razowej ( mozna też użyć mąki orkiszowej z pełnego przemiału ) i chciałam się z Wami podzielić chleb na zakwasie odświezonym dwufazowo, spręzysty, z chrupiącą skórką, wieczorem dodam zdjecie Graham na zakwasie BTW 100gr 6/1/22 kcal 175/100gr napisze dokładnie jak robiłam będzie [...]
zakwas żytni musi być aktywny, czyli najlepiej dokarmić go dwukrotnie w odstępach 24 godzin i uzyć po max 14-16 godzinach od dokarmiania, poza tym miałas za niską temperaturę pieczenia, chleby wymagają wysokiej temperatury, opadającej, czyli wkładasz do piekarnika 240 st na 10 minut, zmniejszasz do 220 na kolejne 20 minut i dopiekasz w 200 jeszcze [...]
lilith, zakwas im starszy tym mocniejszy, za dużo dałaś jak jest kwasny, zmniejsz ilość do 350, tyle wystarczy na 500 g mąki i pilnuj, zeby nie przerosnął ( wgłębienie w dół w chlebie oznacza że ciasto przerosło ) a naleśniki z m. żytniej pychotka :) tylko muszą byc dobrze usmazone, a ciasto w miarę rzadkie, mozna je później pokroić na trójkaty, [...]
A ja chciałam zapytać czy mamy gdzieś fajny przepis na bułki na zakwasie? Też mi się bułki marzą }:-( U mnie w piekarni, która twierdzi, że robi zdrowe pieczywo (dzwoniłam i zapewniali, że ich razowiec to zakwas, bez dodatków) ma bagietki na zakwasie i nie wiem czy im ufać ;) mam jeden przepis do sprawdzenia na proste bułki z ziarnami na [...]
Z mąki żytniej razowej najlepiej robić spody do pizzy dodając zakwas, wtedy wychodzi zdecydowanie lepszy. Tak samo naleśniki z żytniej razowej z zakwasem dobre wychodzą. Wadą jest to, że zwykle ciasto musi swoje odstać i nie zrobimy w pół godziny.
Zamierzam ponownie spróbować upiec chlebek ryżowy bezglutenowy. Pierwsza próba totalnie nie wyszła bo popełniłam dosłownie wszystkie błędy jakie tylko były możliwe }:-( Zastanawiam się teraz czy jeżeli zrobię zakwas z mąki gryczanej to mogę na nim zrobić chlebek ryżowy ? ?
dziewczyny, gdzie trzymacie zakwas w lato? w zimę trzymałam przy kaloryferze, a chlebek wyrastał na deseczce położonej na kaloryferze.. teraz kaloryfery już nie grzeją, a słońce w mieszkaniu mam tylko rano, więc za gorąco nie jest..