A ja z prośba do tych, co regularnie pieką chlebek na zakwasie. Wychodowałam sobie już zakwas i jutro rano biorę się za pierwsze wypieki. Wszystko wg przepisu Oveja: http://www.sfd.pl/Lady_w_kuchni%2C_czyli_nasze_babskie_przepisy_%3B_-t696301-s5.html wyrabiamy ciasto -> odstawiamy na 15-20min -> znowu wyrabiamy i wkładamy do foremki. I teraz? Od [...]
ja jak włożę w foremke to kłade na grzejniku i w 3 godz. mam pięknie wyrośnięty i do pieca 180 st. 70 minut...miodzio mmmmm P.S. a robisz z włoskimi?? polecam bo jest boski:-)) a i pierwszy zawsze wychodzi nie idealny bo młody zakwas nastepne to sa juz kozaki:-D Zmieniony przez - Caroline_future w dniu 2012-11-21 16:35:56
A jak robisz zaczyn to on dobrze pracuje? Ja ostatnio miałam sytuacje, że zakwas normalnie nie działał, (teraz jest już ok, buzuje aż miło, ale trochę to trwało żeby go rozruszać on nowa) i wtedy chleb tez nie chciał wyrastać. A taki nie wyrośnięty jest niesmaczny.
upiekłam chleb, już któryś raz, dodałam tyle zakwasu,mąki, wody co zwykle i chleb wyszedł bardzo zbity, mokry i zaczyna się robić coraz bardziej kwaśny w smaku, jakieś pomysły dlaczego? psuje sie czy tak ma być? dodałam 400g wody, i po 500 zakwasu i mąki a i dodam, że wyrósł normalnie, więc nie wiem co może być przyczyną może zakwas sie zepsuł?? [...]
Ja zawsze w lodówce mam zakwas i zawsze było ok, więc tym bardziej nie wiem dlaczego tak się dzieje, a ostatni wyszedł mi tak dobry, że miałam ochotę zjeść caly od razu. Mam żytnią typ 2000. Raz mi nie wyrósł wcale ale smakował dobrze, a tego nie da sie jeść
yhm, z tym zakwasem to jakieś cuda:-P zaczyn trzymałam w lodówce, ale dokarmiany zakwas to trzymam w ciepłym, a konkretnie na akwarium, żeby miał przyzwoitą temperaturę.. i teraz ja mam zagwostkę, bo może to przyczyna niskiego wzrostu. Zobaczymy jutro, co z niego wyrośnie..
bardzo dziękuje za odpowiedź, moje wszelkie wątpliwości zostały zagnane w niepamięć :) po prostu od kiedy zaczęłam ten zakwas (od kilku dni) to o niczym innym nie myślę :D
ciezko doradzić, nawet nie napisałas z jakiego przepisu pieczesz ten chleb, ile ma Twój zakwas ? Biała mąka pszenna to tu jest niejadana ;) a sól raczej podnosi rosnięcie chleba, dlatego sklepowe sa słone Zmieniony przez - etrala w dniu 2013-02-27 20:43:05
A ja chciałam zapytać czy mamy gdzieś fajny przepis na bułki na zakwasie? Też mi się bułki marzą }:-( U mnie w piekarni, która twierdzi, że robi zdrowe pieczywo (dzwoniłam i zapewniali, że ich razowiec to zakwas, bez dodatków) ma bagietki na zakwasie i nie wiem czy im ufać ;)
Mam znowu pytanie o chleb- robię wg przepisu Ovei. - ile mniej więcej trwa wyrośnięcie już przelanego ciasta do chleba w foremce? - ile mniej więcej trwa pieczenie w 180 stopni? I rozumiem, że 5 dni dokarmiam zakwas i dopiero 6.dnia piekę właściwy chleb, tak? Zmieniony przez - ag88 w dniu 2013-05-04 11:18:16
Dzięki Mali, ja dopiero pierwszy raz zakwas robię, więc rozumiem, że nie dokonuję tej procedury z pierwszego akapitu? Zmieniony przez - ag88 w dniu 2013-05-04 21:21:44
Dokładnie.Potem już sama przyjemność.I takie chlebki wychodzą mniam :-)aż się rozmarzyłam a mam zakaz(mam nadzieję że chwilowy).Ale zakwas wiekowy poczeka na mnie przecież:-)
[...] przez sąsiadke. Uwielbiałam ten jej chleb. Zmieniłam miejsce zamieszkania i nie mam kontaktu z sąsiadka ale chcialabym odtworzyc ten jej chlebuś. Z moich doswiadczen z zakwasem to wiem, ze zakwas musi zadomowic sie. Moj udomawial sie kilka miesiecy zanim zaczal byc dobry. Teraz juz pieknie wspolpracuje ze mna:-) Nie przechowuje go w [...]
U mnie zakwas w lodówce stoi, wyciągam jedynie jak karmię. Chleb wyrastam zwykle normalnie bez podgrzewania. Jeśli z jakiegoś powodu bardzo mi się śpieszy to wtykam do piekarnika z zapalonym światłem (bez dodatkowego podgrzewania), a jak np muszę wyjść i wiem że nie zdążę wrócić zanim wyrośnie to wstawiam do lodówki nawet na noc i tam też rośnie. [...]