SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

zakwas

  • A zakwas do chleba wliczacie w BTW czy nie? JUż dawno miałam o to zapytać, ale zapomniałam%-)

    Odpowiedzi: 3000 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2012-09-21 11:04:16 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Bułeczki orkiszowe na zakwasie • około 0,5 szklanki zakwasu żytniego obudzonego 12 godzin wcześniej • 0,75 szklanki letniej wody • 2 łyżki oliwy • 1 łyżeczka soli morskiej • 1 łyżeczka miodu • 150 g mąki żytniej jasnej • 150 g mąki żytniej razowej • 100 g mąki orkiszowej Zakwas mieszamy z wodą, dolewamy oliwę oraz miód. Dosypujemy również [...]

    Odpowiedzi: 3000 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2012-11-20 17:02:36 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • A ja z prośba do tych, co regularnie pieką chlebek na zakwasie. Wychodowałam sobie już zakwas i jutro rano biorę się za pierwsze wypieki. Wszystko wg przepisu Oveja: http://www.sfd.pl/Lady_w_kuchni%2C_czyli_nasze_babskie_przepisy_%3B_-t696301-s5.html wyrabiamy ciasto -> odstawiamy na 15-20min -> znowu wyrabiamy i wkładamy do foremki. I teraz? Od [...]

    Odpowiedzi: 3000 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2012-11-21 15:48:26 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • ja jak włożę w foremke to kłade na grzejniku i w 3 godz. mam pięknie wyrośnięty i do pieca 180 st. 70 minut...miodzio mmmmm P.S. a robisz z włoskimi?? polecam bo jest boski:-)) a i pierwszy zawsze wychodzi nie idealny bo młody zakwas nastepne to sa juz kozaki:-D Zmieniony przez - Caroline_future w dniu 2012-11-21 16:35:56

    Odpowiedzi: 3000 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2012-11-21 16:33:58 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • A jak robisz zaczyn to on dobrze pracuje? Ja ostatnio miałam sytuacje, że zakwas normalnie nie działał, (teraz jest już ok, buzuje aż miło, ale trochę to trwało żeby go rozruszać on nowa) i wtedy chleb tez nie chciał wyrastać. A taki nie wyrośnięty jest niesmaczny.

    Odpowiedzi: 3000 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2012-12-02 23:01:26 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • upiekłam chleb, już któryś raz, dodałam tyle zakwasu,mąki, wody co zwykle i chleb wyszedł bardzo zbity, mokry i zaczyna się robić coraz bardziej kwaśny w smaku, jakieś pomysły dlaczego? psuje sie czy tak ma być? dodałam 400g wody, i po 500 zakwasu i mąki a i dodam, że wyrósł normalnie, więc nie wiem co może być przyczyną może zakwas sie zepsuł?? [...]

    Odpowiedzi: 3000 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2012-12-11 14:54:04 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Ja zawsze w lodówce mam zakwas i zawsze było ok, więc tym bardziej nie wiem dlaczego tak się dzieje, a ostatni wyszedł mi tak dobry, że miałam ochotę zjeść caly od razu. Mam żytnią typ 2000. Raz mi nie wyrósł wcale ale smakował dobrze, a tego nie da sie jeść

    Odpowiedzi: 3000 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2012-12-11 16:56:46 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • yhm, z tym zakwasem to jakieś cuda:-P zaczyn trzymałam w lodówce, ale dokarmiany zakwas to trzymam w ciepłym, a konkretnie na akwarium, żeby miał przyzwoitą temperaturę.. i teraz ja mam zagwostkę, bo może to przyczyna niskiego wzrostu. Zobaczymy jutro, co z niego wyrośnie..

    Odpowiedzi: 3000 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2012-12-12 00:01:00 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • bardzo dziękuje za odpowiedź, moje wszelkie wątpliwości zostały zagnane w niepamięć :) po prostu od kiedy zaczęłam ten zakwas (od kilku dni) to o niczym innym nie myślę :D

    Odpowiedzi: 3000 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2013-01-18 23:12:18 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • ciezko doradzić, nawet nie napisałas z jakiego przepisu pieczesz ten chleb, ile ma Twój zakwas ? Biała mąka pszenna to tu jest niejadana ;) a sól raczej podnosi rosnięcie chleba, dlatego sklepowe sa słone Zmieniony przez - etrala w dniu 2013-02-27 20:43:05

    Odpowiedzi: 3000 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2013-02-27 20:42:33 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • A ja chciałam zapytać czy mamy gdzieś fajny przepis na bułki na zakwasie? Też mi się bułki marzą }:-( U mnie w piekarni, która twierdzi, że robi zdrowe pieczywo (dzwoniłam i zapewniali, że ich razowiec to zakwas, bez dodatków) ma bagietki na zakwasie i nie wiem czy im ufać ;)

    Odpowiedzi: 3000 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2013-03-12 09:34:39 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Nanit, masz na myśli taki zakwas jak idzie do chleba? Bo akurat przypadkowo posiadam takowy. No nic, w sobotę zrobię pizzę, opowiem jaka wyszła ;P

    Odpowiedzi: 3000 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2013-04-11 21:23:32 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • W jakim naczyniu najlepiej trzymać zakwas na chleb?

    Odpowiedzi: 3000 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2013-04-30 09:53:42 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Mam znowu pytanie o chleb- robię wg przepisu Ovei. - ile mniej więcej trwa wyrośnięcie już przelanego ciasta do chleba w foremce? - ile mniej więcej trwa pieczenie w 180 stopni? I rozumiem, że 5 dni dokarmiam zakwas i dopiero 6.dnia piekę właściwy chleb, tak? Zmieniony przez - ag88 w dniu 2013-05-04 11:18:16

    Odpowiedzi: 3000 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2013-05-04 11:16:30 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Dzięki Mali, ja dopiero pierwszy raz zakwas robię, więc rozumiem, że nie dokonuję tej procedury z pierwszego akapitu? Zmieniony przez - ag88 w dniu 2013-05-04 21:21:44

    Odpowiedzi: 3000 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2013-05-04 20:34:42 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • jeśli nie masz zakwasu to nic nie robisz z tego co napisałam...musisz przygotować najpierw zakwas

    Odpowiedzi: 3000 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2013-05-04 22:05:36 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Dokładnie.Potem już sama przyjemność.I takie chlebki wychodzą mniam :-)aż się rozmarzyłam a mam zakaz(mam nadzieję że chwilowy).Ale zakwas wiekowy poczeka na mnie przecież:-)

    Odpowiedzi: 3000 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2013-05-04 22:36:48 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Czy z mąki pełnoziarnistej orkiszowej też wyjdzie dobry zakwas i chleb?

    Odpowiedzi: 3000 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2013-05-09 11:06:31 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • [...] przez sąsiadke. Uwielbiałam ten jej chleb. Zmieniłam miejsce zamieszkania i nie mam kontaktu z sąsiadka ale chcialabym odtworzyc ten jej chlebuś. Z moich doswiadczen z zakwasem to wiem, ze zakwas musi zadomowic sie. Moj udomawial sie kilka miesiecy zanim zaczal byc dobry. Teraz juz pieknie wspolpracuje ze mna:-) Nie przechowuje go w [...]

    Odpowiedzi: 3000 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2013-05-09 12:02:23 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • U mnie zakwas w lodówce stoi, wyciągam jedynie jak karmię. Chleb wyrastam zwykle normalnie bez podgrzewania. Jeśli z jakiegoś powodu bardzo mi się śpieszy to wtykam do piekarnika z zapalonym światłem (bez dodatkowego podgrzewania), a jak np muszę wyjść i wiem że nie zdążę wrócić zanim wyrośnie to wstawiam do lodówki nawet na noc i tam też rośnie. [...]

    Odpowiedzi: 3000 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2013-05-11 19:17:24 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)