Laktoza to inaczej cukier mleczny. W skład dwucukru wchodzi glukoza i galaktoza. Naturalnie laktoza występuje w mleku krowim, człowieka i wielu innych gatunków zwierząt. Wielu autorów różnej jakości publikacji mitologizuje rzekome zagrożenia płynące z mleka (np. Bożena Przyjemska) - część wskazuje na laktozę, inni na kazomorfiny, jeszcze inni na [...]
[...] odróżnieniu od stałych pokarmów gainer zostanie szybciej zagospodarowany przez ustrój, bo jest wstępnie przygotowany, nie wymaga dużych nakładów energii. Aminokwasy i węglowodany szybko docierają do mięśni, inicjując kaskadę anaboliczną. Poza tym wypicie odżywki w większości wypadków nie tłumi apetytu, więc jesteś w stanie zjeść planowy [...]
[...] zysk mogłyby przynieść 2 - 3 porcje po 30 - 40 g odżywki białkowo-węglowodanowej, a nie izolowane podanie raz dziennie 28 g węglowodanów lub tylko protein. To nie znaczy, że węglowodany, BCAA czy białko serwatkowe nie działają, tylko że efekty osiągnięte przez Jima Stoppanieggo i wsp. są nieprawdziwe, wymyślone. Z samej swojej natury węglowodany [...]
[...] potencjałem pod względem utleniania kwasów tłuszczowych. Dlaczego? Bo włókna powolne są przystosowane do pracy długotrwałej, gdzie źródłem energii staje się tłuszcz, a węglowodany są paliwem drugiego rzutu. I odwrotnie, włókna szybkie są „skazane” na pozyskiwanie energii z innych źródeł (ATP, fosfokreatyna, glikogen), ponieważ mają niski [...]
Sporty walki stanowią potężne obciążenie dla zawodników. Wydatek energetyczny w trakcie treningu i zawodów jest ogromny. W jednym z badań przeprowadzono symulację walki muay thai. Jest to odmiana pełnokontaktowego kickboxingu z niskimi kopnięciami na udo, uderzeniami kolanami i łokciami. Kofeina Obecnie są dostępne nawet żele i galaretki [...]
Wielu młodych mężczyzn stosuje hasło: „najpierw masa, potem rzeźba”. Wszystko byłoby w porządku, gdyby nie fakt, iż rosnące zatłuszczenie organizmu wywołuje wiele skutków ubocznych. Zwykle budowanie masy niskiej jakości wiąże się ze szkodą dla zdrowia. Dlaczego? Podsumowanie O wiele lepszym posunięciem wydaje się powolne budowanie umiarkowanej [...]
Każdy z nas często zastanawia się, jakie śniadanie najlepiej zjeść. Jakie produkty sprawią, że będziemy syci, naładowani pozytywną energią na cały dzień? Co zapewni nam najlepsze efekty na treningach i dzięki czemu nie zaczniemy gromadzić tłuszczu wokół pasa? Odpowiedzi na te oraz inne pytania znajdziesz poniżej. Wniosek Sportowcy i osoby, które [...]
[...] tym, że wiele kobiet trenując na takich dietach, ma problem z utrzymaniem diety, gorsze wyniki sportowe i zamiast spalać - gromadzi tłuszcz. Ponieważ ich zapotrzebowanie na węglowodany nie jest zaspokojone, szukają nasycenia z (nadmiernego) wypełnionego tłuszczem, gęstego, kalorycznego jedzenia. Im więcej mięśni ma ciało, tym większa jest jego [...]
[...] tłuszczowej, a jeszcze inne zachowania zdrowia w następnych 20-30 latach. Liczy się tylko bilans kaloryczny Nieprawda. Liczy się też to, skąd pochodzi energia, bo białka, węglowodany i tłuszcze wcale nie są sobie równe. Dieta, która odchudza, wcale nie musi być zdrowa. Możesz tracić na niej w większości np. mięśnie. Liczy się tylko spadek wagi [...]
[...] jeśli trzeba, schudnij wykonuj ćwiczenia o wysokiej intensywności – trening siłowy oraz interwały dbaj o regenerację, nie przetrenuj się wyeliminuj cukier i rafinowane węglowodany jedz dużo warzyw, a także owoce i pełnoziarniste zboża bogate w błonnik dieta śródziemnomorska to dobry punkt wyjścia śpij minimum 7 godzin na dobę zarządzaj [...]
[...] spoczynkowy, przez 60 minut. Okazało się, że: białko serwatkowe przyspieszyło metabolizm spoczynkowy o 5,6% białko kazeinowe przyspieszyło metabolizm spoczynkowy o 5,3% węglowodany przyspieszyły metabolizm spoczynkowy o 3,5% Ponadto białko chroni mięśnie w trakcie redukcji, więc pośrednio przynosi kolosalne korzyści, biorąc pod uwagę [...]
[...] SI = 323%, co oznacza, że np. 240 kcal spożyte z ziemniaków, syci ponad trzy razy bardziej niż 240 kcal spożyte z białego pieczywa. Owsianka Płatki owsiane zawierają złożone węglowodany, witaminy E, B1 i B2, cynk, magnez, miedź, potas. Orzechy to doskonałe źródło jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, niacyny, witaminy B6, a także [...]
Czym jest trening na masę? Najprostszymi słowami: jest to trening mający zwiększać masę ciała poprzez zwiększanie obwodów mięśni: bicepsa, tricepsa, przedramion, ud, klatki piersiowej czy grzbietu. Od przynajmniej końca lat 80. XX wieku i początku lat 90. XX wieku u większości mężczyzn chodzących na siłownię da się zauważyć trend w budowaniu masy [...]
[...] argumenty, które powinny skłaniać do częstszego jedzenia, np. dotyczy to podaży odpowiedniej ilości białka. Wiemy, iż białko nie może być składowane podobnie jak tłuszcz i węglowodany, dlatego konieczne jest jego regularne dostarczanie wraz z pokarmem. Białka mięśniowe nie są efektywnym źródłem energii, ich uwalnianie jest ostatecznością, [...]
[...] na ciśnienie krwi, pracę nerek i żołądek (sól), powodują potężny wyrzut insuliny i związane z tym przesunięcia jonów elektrolitów oraz odkładanie tkanki tłuszczowej (np. węglowodany o szybkiej kinetyce), podwyższają stężenie glukozy i insuliny na czczo (zwiększają insulinooporność; wszelka wysoko przetworzona żywność), stłuszczają wątrobę [...]
Wielu z Was zastanawia się, czy bardziej opłaca się wybrać nieco droższy izolat białka serwatkowego (WPI), czy wystarczającym wyborem będzie zakup koncentratu białka serwatkowego (WPC). Zanim pokusimy się o werdykt i wytyczne, przybliżymy Wam czym jest WPC i WPI oraz na czym polegają różnice... Co, jeśli mam alergię na białka mleka? Obecnie nie [...]
[...] Równie korzystne są soki owocowe (100% lub z koncentratu). 14. Do budowania masy wcale nie potrzeba tłuszczów, one tuczą. Tak naprawdę możesz dostarczać tylko białko oraz węglowodany przed, w trakcie i po treningu. Wszyscy wiemy, iż mięśnie potrzebują 400 g protein dziennie, a niekorzystne jest dostarczanie tłuszczów. Ogólnie, im więcej [...]
[...] Jeśli uwzględnimy, że organizm niechętnie korzysta z tłuszczu podskórnego, okaże się, że w ciągu godziny tylko 25-30% wydatku energetycznego stanowią tłuszcze (reszta to węglowodany, w tym glikogen mięśniowy). Czyli żeby spalić 1 kg tkanki, należałoby ćwiczyć kilkadziesiąt godzin. 10 kg tłuszczu to zapas na kilkaset godzin treningu. Przy tym [...]
[...] przyswajać kalorię. Niedostateczne nawodnienie będzie również ograniczać możliwości treningowe. Większa ilość węglowodanów umieść w posiłkach przed i po treningu Dominujące węglowodany w diecie na masę mięśniową są lepszym wyborem. Największa ich ilość powinna być dostarczana okołotreningowo. Organizm chętniej wykorzysta dużą ilość glukozy w [...]