[...] diety redukcyjnej (jesz mniej, niż potrzebujesz). Wbrew temu popularnemu mitowi, można pościć przez większość dnia, jeść od 18:00 do 22:00 i… chudnąć. „Jeśli zamienisz węglowodany na tłuszcze, to schudniesz” Jest odwrotnie. Duża nadwyżka węglowodanów jest, choć w pewnej części, utylizowana (wg badań w 15%-25%). Z kolei dla przeciętnego [...]
[...] insuliny na czczo i 423% wyższy wskaźnik HOMA-IR (w przypadku tych parametrów - im mniej tym lepiej). Dodatkowo osoby insulinooporne (otyłe), które zjadły posiłek bogaty węglowodany, miały najsilniejszą odpowiedź ze strony TNF-α (TNF-α to znany czynnik prozapalny, wiązany np. z reumatoidalnym zapaleniem stawów, insulinoopornością czy [...]
[...] mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Niezależnie czy podawano cukier z wodą, czy węglowodany z bananów odnotowano spadek stanu zapalnego (w pierwszych godzinach po zakończeniu treningu) np. wyrażony IL-8 czy ilością limfocytów. Zaraz po jeździe na 75 km [...]
Diety obfitujące w białko ciągle wzbudzają niemałe kontrowersje, prawdopodobnie jeszcze większe niż diety bogatotłuszczowe. Nadal wielu osób cierpi na „fobię proteinową”, a w Internecie powielane są mity o „groźnym dla nerek i wątroby białku”. Tymczasem w dobrze kontrolowanych warunkach nie udało się wykazać niekorzystnego potencjału dużej podaży [...]
EAA to essential amino acids, czyli aminokwasy uznane za niezbędne dla funkcjonowania człowieka. Uwaga: czym innym jest podtrzymanie funkcji życiowych osoby nieaktywnej fizycznie, prowadzącej siedzący tryb życia, a czym innym zapewnienie optymalnego wzrostu mięśni kulturyście. Na koniec najważniejsze! Najnowsze badania Sanghee Park i wsp. [...]
[...] osoby nie znające podstaw biochemii, farmakologii oraz zasad, jakim podlega organizm człowieka. Piwo zawiera etanol, który podlega kompletnie innym przemianom w ustroju, niż węglowodany. Zestawianie tych dwóch napojów i twierdzenie, iż mają taki sam wpływ na ustrój, jest karygodnym błędem. Sullivan MJ, Scott RL. wykazali, iż napoje cola, soki [...]
[...] wtórny (synteza mocznika) i typowo odpowiada za 10% wydatku energetycznego u ludzi. W badaniu z 2014 roku sprawdzono, jak: proteina serwatkowa (WP), białko kazeinowe (CP), węglowodany (CHO), placebo (PLA), spożywane 30 minut przed snem, wpłyną na wydatek energii w ciągu dnia (organizm spala ją w trakcie bezczynności – REE). W badaniu [...]
[...] przed treningiem siłowym: Fujita i wsp. w 2009 r. stwierdzili podobny wzrost tempa syntezy białek mięśniowych, gdy podawano EAA (0,35 g / kg beztłuszczowej masy ciała) i węglowodany (0,5 g/kg beztłuszczowej masy ciała) przed treningiem dolnej części ciała i gdy nie podawano niczego (grupa kontrolna), Kevin D. Tipton i wsp. 2007 r. - obojętne, [...]
[...] aerobowego (gdy nic nie jadłeś przez kilka godzin przed sesją aerobową) albo gdy aminokwasy rozgałęzione będą podawane po treningu siłowym. Tak samo korzystne mogą być tu węglowodany, jednak z reguły oszczędzą one mięśnie, ale zahamują pozbywanie się tkanki tłuszczowej. Dla odnoszenia największych efektów redukcyjnych należy zastosować dietę z [...]
[...] kończyny. Naukowcy przeprowadzili badanie na mężczyznach w wieku 18-25 lat, którzy dotąd nie stosowali kreatyny. Jedni dostawali placebo (maltodekstryny, czyli węglowodany o dość szybkiej kinetyce), inni 20 g kreatyny dziennie. Jedną z rąk badanych umieszczono w gipsie. Co się okazało po 7 dniach? ilość tkanki mięśniowej spadła o [...]
W pierwszej części choć powierzchownie przedstawiłem mechanizmy, które stoją za dezinformacją. Ludzie o wiele chętniej uwierzą w proste przekazy, które zawierają kłamstwa, niż w skomplikowaną prawdę. Dlatego ludzie dokonują ciągle złych wyborów żywieniowych, kierują się uprzedzeniami, mitami i propagandą. Swój udział w pogłębianiu zamieszania mają [...]
Dobowe rytmy biologiczne odkryto dopiero na początku XVIII stulecia za sprawą Jeana-Jacquesa d’Ortous De Mairana. Sprawa nie jest niestety taka prosta i jednoznaczna. Po pierwsze, chodzi o to, czy dana osoba ma dużo czy mało tkanki tłuszczowej. Zupełnie inaczej na tą samą ilość węglowodanów, białek i tłuszczy reagują osoby odtłuszczone, o [...]
To jedno z najczęściej zadawanych mi pytań. Wiele osób poszukuje dróg na skróty przed egzaminem rocznym z WF (w wojsku), przed egzaminem do szkoły oficerskiej, podoficerskiej, przed egzaminami do jednostek specjalnych (NIL, FORMOZA, GROM, JSK), przy zaliczeniach na różnego rodzaju szkoleniach, przy zawodach biegowych, pływackich, nordic walking, [...]
[...] wrażliwość insulinową (zmniejszył insulinooporność). Możesz także zwiększyć wrażliwość insulinową, jeśli w pierwszej kolejności zjadasz białka i tłuszcze, a dopiero później węglowodany. Według badania z 2015 roku poziom glukozy we krwi u osób, które jadły białko z niewielką domieszką tłuszczu (grillowana pierś z kurczaka, bez skóry) i owoce oraz [...]
[...] (wysokotłuszczowymi) – średnio 8,73 kg po 6 miesiącach obserwacji oraz 7,25 kg po 12 miesiącach. Duża była również utrata po dietach niskotłuszczowych (bogatych w węglowodany) średnio: 7,99 kg po 6 miesiącach oraz 7,27 kg po 12 miesiącach obserwacji, diety wysokowęglowodanowe, niskotłuszczowe - u pacjentów z insulinoopornością po 6 [...]
W pierwszej części tekstu omówiłem podstawowe kwestie związane z przygotowaniem do selekcji do JW 4026. Oczywiście, w Polsce mamy więcej jednostek specjalnych, różnią się one charakterystyką, wyposażeniem, zadaniami, sprzętem. W jednej jednostce ważniejsze będzie pływanie, w innej być może sprawność na lądzie. Normy, jeśli chodzi o Formozę, [...]
[...] Kiedyś (w latach winą za całe zło, np. choroby sercowo-naczyniowe) obarczono tłuszcze nasycone. Diety spopularyzowane w Europie i USA w dużej mierze opierają się o węglowodany o różnej kinetyce. Wbrew obiegowym opiniom, problemy zdrowotne nie wynikają tylko z konsumpcji cukru (sacharozy), tłuszczów nasyconych, trans, pszenicy czy roślin [...]
[...] Spożycie tłuszczów nasyconych nie było powiązane z ryzykiem wystąpienia choroby wieńcowej, chorobami sercowo-naczyniowymi czy udarem. Inni naukowcy bezpośrednio wskazują na węglowodany, np. R.S. Kuipers i wsp.! Wykazali oni, iż zamiana tłuszczów nasyconych na węglowodany (szczególnie te o dużym indeksie glikemicznym) zwiększa ryzyko chorób [...]
[...] Uwaga: korzystne są owoce, a szkodliwe soki owocowe, nawet te 100% naturalne i wyciskane. Często 100% soki są marną namiastką owoców. Podsumowanie Z diety należy wykluczyć węglowodany o szybkiej kinetyce (np. glukoza, fruktoza, sacharoza): ciastka, słodycze, ciasta, drobne słodzone przekąski (np. batoniki), napoje z dodatkiem cukru itd. [...]
[...] treningu będą niewielkie lub żadne. I tu niewielkim ratunkiem będą nawet białka serwatkowe lub chaotycznie dostarczane odżywki węglowodanowo-białkowe (gainer, bulk) lub same węglowodany (vitargo, carbo, maltodekstryny, glukoza, fruktoza, cukier, miód itd.). Musisz mieć choć zarysy diety. Prawie wszyscy zawodnicy osiągający dobry poziom [...]