Wykorzystanie odżywki białkowej w suplementacji sportowej jest zjawiskiem dość powszechnym. Osoby trenujące korzystają z tego typu udogodnienia żywieniowego, aby nie tylko nieco ułatwić sobie utrzymywanie diety, ale i dać sobie pewną przewagę w najbardziej newralgicznych okresach dnia treningowego, czyli okresu okołotreningowego. Zazwyczaj osoby [...]
Internet jest źródłem wielu błędnych informacji. Odpowiedź, dlaczego tak się dzieje, jest bardzo prosta: każdy może publikować, a co najgorsze bardzo łatwo rozpowszechniać (udostępniać) umieszczone przez innych treści. To wcale nie znaczy, że jestem za cenzurą, tylko korzystając z tak niepewnego źródła informacji trzeba zachować duży dystans. [...]
[...] spadek ilości glikogenu w mięśniach” I tak i nie. Większość ludzi nie trenuje odpowiednio intensywnie, by doznać dużych spadków ilości glikogenu mięśniowego. Jednak zupełnie czym innym jest trening HIIT, TABATA, stacje, obwody czy przysiady wykonywane na ilość z dużym ciężarem. W treningu wytrzymałościowym możliwe i prawdopodobne jest pozbycie [...]
[...] lnianego, palmowego i innych składników bogatych w kwasy omega-6! Przewlekłe choroby zapalne zostały uznane za najważniejszą przyczynę zgonów w dzisiejszym świecie, przy czym ponad 50% wszystkich zgonów przypisuje się chorobom związanym ze stanem zapalnym, takim jak choroba niedokrwienna serca, udar, rak, cukrzyca, przewlekła choroba [...]
Redukcja masy ciała niedługo stanie się podstawowym celem większości ludzi udających się na indywidualne lub grupowe zajęcia. Dlaczego? Bo większy procentowy udział masy ciała psuje kompozycję sylwetki oraz szkodzi zdrowiu, a otyłych osób jest coraz więcej. Ludzie wymyślają dziesiątki sposobów na redukcję, tak aby się nie zmęczyć. Do tego samego [...]
Niestety amerykańscy autorzy często nadinterpretują dane, tworzą własne bazy danych nie wiadomo, czym podparte („kreatywna księgowość”) lub wręcz wysuwają tezy, które nie są zbieżne z cytowaną pod artykułem literaturą. Wielokrotnie pokazywałem to zjawisko przy okazji omawiania tekstów TC Luomy, prawie identyczny zabieg dotyczy Rudy’ego Mawera. [...]
Wszyscy o tym słyszeliśmy, gdy jesz produkty sojowe to stężenie testosteronu spada, estrogenów rośnie i powstaje hormonalny rozgardiasz. Przede wszystkim, mimo wielu artykułów, nadal liczni autorzy posługują się sformułowaniami typu: „męskie” lub „damskie” hormony. Jest to rażące uproszczenie i na podobnej zasadzie można by klasyfikować np. hormon [...]
Zaburzenia erekcji (ED) definiuje się, jako uporczywą i / lub nawracającą niezdolność do osiągnięcia i / lub utrzymania erekcji prącia, wystarczającej do zadowalającego stosunku płciowego. Problem ten powszechnie występuje na całym świecie i jest silnie związany z chorobami towarzyszącymi związanymi z wiekiem. Stąd częstość ED prawdopodobnie [...]
Jeśli "bywasz" w Internecie, to z pewnością słyszałeś opowieści o hormonie wzrostu, o tym jak on „odnawia wszystkie tkanki”. Niestety ludzie, którzy stosują głodówkę, może zwiększają na chwilę stężenie hormonu wzrostu, ale przy tym drastycznie ograniczają stężenie jego efektora, czyli IGF-1. A takie postępowanie jest zupełnie bez sensu. Zamiast [...]
[...] Intarcia, Intercept Pharmaceuticals, MannKind, Target Pharma, Valeritas itd. Nie wymieniam wszystkich, to nie ma sensu. Nie omawiam wszystkich zależności. Widzisz, w czym tkwi problem? Poza tym spadek o 15% masy ciała w ciągu roku jest niewielki. Proszę zrozumieć, iż dla osób mających 115 cm w pasie i ważących 105 kg, każda interwencja [...]
[...] które skutecznie wspomagają rozwój muskulatury. Jednak osoby trenujące często korzystają z fundamentów starej szkoły kulturystyki i z powodzeniem budują swoje ciała. O czym należy pamiętać chcąc budować mięśnie? Bodziec stymulujący Dieta na masę Odżywki na masę Suplementy typowo odżywcze Suplementy specjalne Co warto ostatecznie kupić? [...]
[...] witamina C? Czy witamina C wspomaga walkę z przeziębieniem? Witamina C u sportowców Witamina C - objawy niedoboru Witamina C - przedawkowanie Witamina C - suplementy diety Z czym połączyć, aby podnieść efektywność? Rolą witamin jest utrzymanie równowagi fizjologicznej naszego ciała, która w przypadku osób trenujących jest wystawiana na szereg [...]
Wykorzystanie suplementacji wspomagającej kondycję fizyczną jest jednym z podstawowych zabiegów, jaki stosują sportowcy. Sama dieta czy trening nie zawsze w pełni spełniają wymogi osoby trenującej, a wykorzystanie dobrze zaplanowanej suplementacji jest w stanie znacznie podnieść możliwości organizmu. Czy tauryna ma jakieś skutki uboczne? W [...]
[...] więcej niż 3000 kcal dziennie i z tego 25% miały stanowić tłuszcze. Niemożliwe! Widać, iż autor z pewnej amerykańskiej strony nie zadał sobie trudu, aby zrozumieć, o czym pisze. To proste. Jeśli Frank Zane dostarczał 200 g protein (800 kcal), 150 g węglowodanów (600 kcal), to aby uzyskać 3000 kcal energii dziennie, musiałby jeść 177.8 g [...]
[...] tkanki tłuszczowej, co ma wpływ na długość życia, zapadalność na cukrzycę, nowotwory, pojawienie się zespołu metabolicznego, tolerancję glukozy, ciśnienie krwi itd. Na czym polegało badanie? Bradley T. Gieske i wsp. zaprosili do udziału w eksperymencie 11 zdrowych mężczyzn. Wiek: 23,5 ± 2,1 lat, waga: 86,0 ± 15,6 kg, wzrost: [...]
Wielu z Was często musi (i chce) godzić dwie zupełnie odmienne aktywności ruchowe. Po części wynika to z chęci bycia aktywną osobą, po części jest to wymóg dyscypliny sportowej, którą się uprawia. Trzeba nieźle wysilić wyobraźnię, aby wymienić sport, którego uprawianie nie skorzysta na tym, że trenujecie swoje mięśnie na siłowni. Oczywiście nie [...]
Kto kiedyś pomyślałby, że w dzisiejszych czasach dostęp do ciekawych pod względem składu produktów będziemy mieli niemalże na wyciągnięcie ręki. Jak widać, znaleźć można całkiem dobre wafelki, które mogą urozmaicić naszą codzienną dietę. Wafel? Czym jest? Wafle to wyrób cukierniczy w postaci cienkiego i kruchego ciasta, zazwyczaj ma kilka warstw, [...]
Wykorzystanie białka w diecie osoby trenującej ma duże znaczenie w kontekście budowy sportowej formy. Wykorzystanie więc produktów żywnościowych, które budować będą bazę naszej diety, powinno być dobrze przemyślane. Źródła białka w diecie powinny być źródłami pełnowartościowymi, które zawierać będą spore ilości aminokwasów egzogennych. Które [...]
Niedawno dyskutowałem z pewnym mężczyzną. Niestety nie czyta on książek, czasopism ani opracowań w Internecie poświęconych dietetyce. Zresztą wiedza większości ludzi na temat żywności jest ulotna, częściowa i często bazuje na sloganach, zasłyszanych informacjach, plotkach czy wręcz mitach. Gdzie występuje skrobia? Występuje w ziarniakach zbóż, [...]
[...] „wysokich protein” odnotowano przyrost 1.9 kg ± 2.4 beztłuszczowej masy ciała. Czyli oznacza to wzrost od 650 g do 950 g masy miesięcznie u średniozaawansowanych. Przy czym warto pamiętać, że metody pomiarowe nie są doskonałe, więc z pewnością część z tych masy to wcale nie mięśnie - to po prostu zatrzymana w tkankach woda. W łatwy sposób [...]