SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

w czym sa białka

  • Jak unikać kontuzji?

    Artykuł
    Zdrowie

    [...] każdym ćwiczeniem. Pierwszy etap to serie wstępne, które mają za zadanie przypomnieć trenowany wzorzec ruchu, jak i pobudzić połączenie mózg-mięsień, aby trenować to, na czym nam zależy. Etap drugi to działania mające na celu dostosowanie obciążenia do możliwości wysiłkowych. Oznacza to, że ciężar, jakim operujemy, musi być dostosowany tak, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5056 Data: 2017-12-17 12:10:50
  • Nie każdy sobie pewnie zdaje sprawę, że wątroba jest jednym z kluczowych organów w układzie trawiennym naszego organizmu. Przechodzi przez nią wszystko, co spożywamy, a ona sama ciężko pracuje i przeprowadza skomplikowane procesy mające kluczowe znaczenie dla naszego zdrowia. Znajduje się w górnej, prawej części jamy brzusznej, pod prawym łukiem [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6872 Data: 2019-02-28 08:44:55
  • [...] czyli odpowiednio przeprowadzona rehabilitacja, ale również ważne jest to, co jemy. W artykule przybliżę 8 produktów żywnościowych, których należy unikać, gdy walczymy ze stanami zapalnymi.  1. Cukier Cukier powinien być wyeliminowany nie tylko ze względu na stany zapalne stawów. Powinno być to podstawowe działanie, jeżeli zależy nam [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1301 Data: 2021-09-10 12:47:11
  • Wiele osób jest w sytuacji, w której wydajna praca mózgu, prawidłowa koncentracja i skupienie są niezmiernie istotne. Dotyczy to sytuacji ciężkiej pracy umysłowej, nauki w szkole, na studiach czy podczas prowadzenia różnego rodzaju seminariów. Z pomocą przychodzi wtedy suplementacja ekstraktem z Bacopa monnieri. Rośliny, która posiada pod tym [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6730 Data: 2017-06-30 23:46:20
  • Dieta redukcyjna w przypadku wielu osób różnie może się kojarzyć. Głównym założeniem tej diety jest redukcja tkanki tłuszczowej dzięki deficytowi kalorycznemu oraz odpowiedniej proporcji między poszczególnymi makroskładnikami żywieniowymi, czyli białkami, tłuszczami oraz węglowodanami. Dieta redukcyjna może być inaczej interpretowana przez osoby [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2797 Data: 2022-02-10 14:26:55
  • Proteineo Bread - chrupkie pieczywo FIT

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Zmieniając swoje nawyki żywieniowe, pierwsze, o czym często słyszymy to konieczność wyeliminowania z naszej diety pieczywa. Powodów ku temu znaleźć można kilka i bez wątpienia mają one sens. Podsumowanie Bez wątpienia pieczywo białkowe Allnutrition Proteinoeo Bread jest ciekawym wyborem dla osób, które niekoniecznie chcą lub mogą z różnych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2763 Data: 2018-06-03 11:09:43
  • [...] tłuszczowe EPA (eikozapentaenowy) i DHA (dokozaheksaenowy). Ryby tłuste dobrej jakości pojawiają się w jadłospisach w wielu przypadkach bardzo rzadko lub wcale, w związku z czym suplementacja staje się coraz popularniejsza. Zawarte w nich kwasy tłuszczowe, które należą do wielonienasyconych, wykazują silne właściwości przeciwzapalne Dzięki temu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2607 Data: 2021-11-24 08:22:11
  • [...] Pod względem całkowitej zawartości białka w 100 g produktu dorównują one niektórym mięsom, a niekiedy nawet są od nich lepsze. Z reguły dostarczają 12 – 30 g białka, przy czym ich kaloryczność niestety przewyższa zawartość kalorii w większości chudych źródeł pochodzących od zwierząt. Porównać można tutaj na przykład soję i filet z piersi [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1940 Data: 2022-10-04 11:51:21
  • O czym dowiesz się z tego artykułu?  Podsumowanie Metaanaliza Biancy Marques i in. sugeruje, że doustna suplementacja Mg może poprawić funkcję śródbłonka. Należy stosować magnez co najmniej 6 miesięcy i ma on największe znaczenie u osób z nadwagą, w wieku powyżej 50 lat lub nie do końca zdrowych. Czyli tak naprawdę w te widełki można chwycić dużą [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1644 Data: 2020-08-10 20:31:06
  • [...] wiele kontrowersyjnych stwierdzeń (np. dotyczące suplementacji kreatyną), jednak moją uwagę przykuły sugestie, iż jajka są dobrym źródłem witaminy B12. Niestety nie wiem, na czym bazował autor, a tym bardziej nie rozumiem braku komentarza polskich współautorów publikacji. Według szeroko dostępnych danych jajka nie są dobrym źródłem witaminy B12 i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5481 Data: 2021-02-08 12:30:44
  • Już sama nazwa brzmi dość egzotycznie niczym tajemny eliksir z odległych krain. Nie są to zupełnie sprzeczne skojarzenia, ponieważ już 2000 lat temu kombucha znana była na dalekim wschodzie jako "eliksir zdrowia" o ogromnych korzyściach zdrowotnych dla kluczowych narządów - serca, mózgu i jelit. Wytwarzana jest ze słodkiej herbaty, napełnianej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6643 Data: 2018-01-21 10:48:06
  • Ryż brązowy - wady i zalety

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Czym się różni ryż brązowy od białego? Pierwsza podstawowa różnica to proces ich pozyskania. Ryż brązowy jest tylko częściowo obłuskany, dzięki czemu zawiera znacznie więcej witamin i minerałów, niż ryż biały, który jest oczyszczony. Ryż brązowy uznawany jest za doskonałe źródło węglowodanów, białka oraz błonnika. Rzeczywiście zawiera te wszystkie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5151 Data: 2018-06-09 11:26:01
  • [...] jak i fizycznej, w dużej mierze uzależnione jest od stanu naszego organizmu. On z kolei wynika z tego, jak się odżywiamy, jaką uwagę przykładamy do aktywności fizycznej. Z czym łączyć ALLNUTRITION Spirulina? Nie ma żadnych przeciwwskazań co do łączenia spiruliny z innymi suplementami. Można łączyć je w zależności od naszego celu. Ciekawym [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3490 Data: 2018-08-07 12:42:31
  • Chrom jest niezbędnym do życia pierwiastkiem z grupy mikroelementów. Wchodzi w skład enzymów, kwasów nukleinowych oraz białek krzepliwych krwi. Pełni istotne funkcje w metabolizmie cukrów, tłuszczów i białek oraz uczestniczy w procesach antyoksydacyjnych, w syntezie RNA i DNA, w odpowiedzi immunologicznej, a także wpływa na wydzielanie niektórych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7935 Data: 2020-12-09 17:49:01
  • Spirulina oraz chlorella należą do słodkowodnych mikroalg. Wykorzystywane są przez ludzi od wieków i często zalicza się je do tak zwanych super-foods, czyli produktów spożywczych o wyjątkowych właściwościach zdrowotnych i / lub odżywczych. Osoby zainteresowane składem i działaniem takiej super-żywności często sięgają po spirulinę i chlorellę [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2650 Data: 2022-01-27 08:02:30
  • Kiedy pojawiło się masło orzechowe, świat zwariował. Niewiele jest osób, które na jego widok przejdą obojętnie. A jeśli są, to szczerze mówiąc podziwiam... Coś w tym jest, że orzeszki arachidowe i wszystko, co z nich powstaje, jest tak wciągające, że ciężko tylko lekko skubnąć dla smaku i powiedzieć sobie dość.  Jak jeść NUTLOVE? Najlepiej to [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8620 Data: 2019-12-03 08:56:09
  • Wegetarianizm, weganizm a może redukcjonizm?

    Artykuł
    Filozofia i styl życia

    [...] jedzenie produktów pochodzenia zwierzęcego. Powody mogą być różne. Dieta roślinna kusi lepszym zdrowiem, prawidłową masą ciała i talerzami pełnymi witamin i minerałów. A czym jest redukcjonizm? Redukcjonizm nie zakłada całkowitej rezygnacji z mięsa i innych produktów pochodzenia zwierzęcego, a jedynie ich ograniczenie. To jest właśnie to, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 767 Data: 2022-06-06 15:46:15
  • [...] 10 g błonnika Witaminy: witaminy A, B, C i E Minerały: żelazo i wapń Dlaczego warto dodać farro do diety? Farro jest sycące Farro ma dużo błonnika i białka, w związku z czym jest bardziej sycące niż makaron lub biały ryż. Połączenie tych dwóch składników pozwala nam szybciej poczuć, że zaspokoiliśmy głód. Oferuje zrównoważoną energię [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1941 Data: 2022-02-03 05:54:15
  • [...] (MCI - z ang. mild cognitive inpairment), ale także poważne problemy takie jak choroba Alzheimera. Osoby z MCI są bardziej zapominalskie i mają problemy z zadaniami poznawczymi. Są też bardziej narażone na rozwój choroby Alzheimera w przyszłości. Co to jest choroba Alzheimera? Jest to problem zdrowotny, którego wiele osób bardzo się obawia i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2755 Data: 2022-08-06 16:57:26
  • [...] niektóre marki mają certyfikaty, że nie przeprowadzają testów na zwierzętach, ale należą do większych korporacji, które wcale nie są wolne od okrucieństw. Produkt wegański — czym się charakteryzuje? Jeśli produkt jest wegański, oznacza to, że nie ma w nim składników pochodzących od zwierząt. Ich część specjalnie nie jest umieszczana na etykiecie, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1692 Data: 2022-01-26 07:31:06