[...] chorób, w tym raka. Po Jang i in. (1997) stwierdzili, że miejscowe stosowanie resweratrolu chroniło myszy przed powstawaniem nowotworów w przypadku raka skóry w 1997 r., po czym opublikowano wiele kolejnych opracowań z tej dziedziny. Resweratrol, a stężenie insulinopodobnego czynnika wzrostu Według jednej z częściej wysuwanych teorii, diety [...]
[...] zawiera 500 g pysznego masła. W tym sugerowanych 16 porcjach każda po 30 g. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby spożywać ilości, na które mamy ochotę danego dnia. Z czym łączyć NUTWHEY? Produkt łączyć można w zasadzie, z czym mamy ochotę. Najczęściej jako składnik następujących posiłków: koktajle omlety placki naleśniki mięsa polewy [...]
Trenujące na siłowni kobiety nikogo już nie zaskakują. Jeszcze parę lat temu był wyraźny podział na to, co robią panie a co panowie, ale dzisiaj już takiego rozróżnienia nie dostrzegamy. Jednak, jak to zawsze bywa, zawsze pojawiają się jakieś pytania i wątpliwości. Oto najczęstsze pytania dotyczące zdrowia i kondycji kobiet. Podsumowanie [...]
Śniadanie to ważny posiłek w ciągu dnia, ale wielu z nas jedyne, o czym myśli wstając rano, to kubek gorącej kawy i jakoś dotrzeć do pracy na czas. Poranki to często walka o przetrwanie i mało kto ma czas myśleć o czymś tak banalnym, jak śniadanie. Jakie są tego skutki? Albo wydajemy mnóstwo pieniędzy na gotowe kanapki, albo sięgamy po pełne [...]
[...] i trudna do utrzymania. Może ona jednak pomóc osobom cierpiącym na IBS (zespół jelita drażliwego) złagodzić bolesne dolegliwości. Czytaj dalej, żeby dowiedzieć się, na czym ta dieta polega. Podsumowanie Wegańska dieta o niskiej zawartości FODMAP jest bardzo restrykcyjna, ale możliwa do realizacji. Z pewnością nie powinna być formą diety [...]
Trening siłowy skonstruowany jest z ćwiczeń, które ukierunkowane są na poszczególne grupy mięśniowe tak, aby tworzyły pewną synergię ruchową. Oznacza to, że ich dobór powinien uwzględniać poszczególne sektory mięśnia, które nazywane są aktonami tak, aby w pełni uaktywnić cały mięsień. Podciąganie na drążku z wyskoku O ile wykorzystanie drążka [...]
Czy rzeczywiście makroskładniki, ich skrupulatne wyliczanie i przestrzeganie to klucz do sukcesu, zdrowia i dobrego samopoczucia? Dobry wygląd i dobre samopoczucie nie są tym samym i nie muszą iść w parze. Różnica między nimi to coś więcej niż liczba makroskładników. Fast-foody, ciasteczka i ciasta nie są najlepszym źródłem minerałów, witamin, [...]
Istnieje kilka rodzajów wirusa grypy. Grypa typu A występuje najczęściej, druga w kolejności jest grypa typu B. Oba są wysoce zaraźliwe i mają dość podobne objawy. Jak można zmniejszyć objawy grypy w domowych warunkach? pić dużo płynów odpoczywać w razie konieczności brać leki bez recepty takie jak ibuprofen lub paracetamol, aby złagodzić ból. [...]
Przygotowanie niezbędnych zapasów pozwala Tobie i Twojej rodzinie ograniczyć niepotrzebne wyjścia do sklepu i pozostać w domu. Zanim jednak zrobimy zapasy, zastanówmy się, czego tak naprawdę potrzebujemy. Podsumowanie Dobrze zaopatrzona spiżarnia eliminuje konieczność częstych wyjść do sklepu. Co więcej, robienie rzadziej dobrze zaplanowanych [...]
Być może omijasz z daleka wszelkie ciasteczka i czekoladki i myślisz, że dzięki temu w Twojej diecie nie ma cukru. Oczywiście jest to dobry krok w stronę redukcji jego konsumpcji, ale prawdopodobnie nie zdajesz sobie sprawy, że znajduje się on w wielu różnych, często nieoczywistych produktach spożywczych. W rzeczywistości możesz zjadać dużo [...]
[...] roślin strączkowych. Jeżeli też nawet dana odżywka oparta została na izolacie białek sojowych, z dużą porcją białka przyjmujemy jedynie minimalną dawkę izoflawonów. Przy czym często tego typu odżywki są miksem białek pochodzących z różnych roślin, co zbliża ich wartość biologiczną do białka pochodzenia zwierzęcego. Tak więc już nawet mała [...]
Gdy zbliża się lato, z niecierpliwością wyglądamy pięknych, czerwonych i słodkich truskawek. Czy to z warzywniaka, czy z ogródka — bierzemy każdą ilość. Najlepiej smakują na surowo, ale wielu miłośników tych owoców wzbogaca nimi swoje desery, koktajle, a nawet sałatki. Podsumowanie Truskawki skradły serce wielu ludziom. Niektórzy z wytęsknieniem [...]
Laktoza jest dwucukrem składającym się z glukozy i galaktozy. Krąży o niej wiele mitów, podobnie jak o mleku. Przede wszystkim należy odróżniać poszczególne rodzaje produktów. Czym innym jest mleko, jogurt, sery, a np. sproszkowane białko serwatkowe. Podsumowanie Mleko budzi wiele kontrowersji i należy samodzielnie rozważyć, czy jest niezbędnym [...]
Glutamina jest jednym z 20 aminokwasów powszechnie występujących w białku. Jest aminokwasem względnie niezbędnym, czyli takim, który wprawdzie może być produkowany przez organizm, ale z którego syntezą organizm nie nadążą w sytuacjach wzmożonego zapotrzebowania, np. podczas przedłużającego się, intensywnego wysiłku fizycznego. Glutamina jest [...]
Choć tak go postrzegamy, smak nie jest w rzeczywistości zmysłem, którego zadanie polega jedynie na dostarczaniu nam wyrafinowanych doznań. Jak każdy zmysł, również smak ułatwia człowiekowi przetrwanie w jego zewnętrznym środowisku. Z jednej strony ostrzega nas przed toksycznymi składnikami żywności, z drugiej zaś wskazuje na obecność w pokarmie [...]
Każdy, kto jest na diecie, a jego ambicją jest kształtowanie swojej sylwetki tak, aby była dla niego satysfakcjonująca wie, że błonnik jest niezbędnym elementem diety. Czym jest błonnik? Gdzie go znajdziemy? Jaka jest jego funkcja w naszym organizmie? Na te oraz inne pytania postaram się odpowiedzieć w poniższym artykule. Z czego składa się [...]
Stosowanie diety bezglutenowej stało się w ostatnich latach niezwykle popularne. Dla niektórych osób całkowite wyeliminowanie glutenu z diety jest konieczne z punktu widzenia zdrowia. W przypadku osób cierpiących na chorobę zwaną celiakią objawy nasilają się po spożyciu nawet niewielkich ilości glutenu. Na szczęście unikanie pszenicy [...]
Amerykanie kojarzą nam się zwykle jako naród z nadwagą i otyłością, biegający od jednej restauracji typu fast food do drugiej. Potwierdzeniem tego są statystyki opublikowane w Reuters, gdzie Stany Zjednoczone uchodzą za najbardziej "otyły" kraj. Mieszka w nim aż 34% osób, które mogą być narażone na problemy zdrowotne z powodu nadmiaru kilogramów. [...]
W ostatnich latach pojawiło się wiele pomysłów w rodzaju jedzenia niekoniecznie zdrowych pokarmów, byle tylko zgadzała się kaloryczność diety. Nie jestem zwolennikiem takiego modelu żywieniowego z prostego powodu: kalorie nie są sobie równe! Ziemniaki Wbrew obiegowym opiniom nie są wcale aż takie złe. Należą do pokarmów o dość niskiej [...]
[...] bodziec do wzrostu mięśni. Musimy dostarczyć dodatkowo odpowiednią ilość energii, jak i poszczególnych makroskładników, aby mięśnie mogły się zregenerować i nadbudować. O czym należy pamiętać? Każdy organizm jest inny. Jedni posiadają "lepsze" a inni "gorsze" geny odpowiedzialne za wzrost masy mięśniowej. Nie każda osoba trenująca będzie [...]