SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

w czym sa białka

  • [...] chorób, w tym raka. Po Jang i in. (1997) stwierdzili, że miejscowe stosowanie resweratrolu chroniło myszy przed powstawaniem nowotworów w przypadku raka skóry w 1997 r., po czym opublikowano wiele kolejnych opracowań z tej dziedziny. Resweratrol, a stężenie insulinopodobnego czynnika wzrostu Według jednej z częściej wysuwanych teorii, diety [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 802 Data: 2022-11-22 09:55:52
  • [...] zawiera 500 g pysznego masła. W tym sugerowanych 16 porcjach każda po 30 g. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby spożywać ilości, na które mamy ochotę danego dnia. Z czym łączyć NUTWHEY? Produkt łączyć można w zasadzie, z czym mamy ochotę. Najczęściej jako składnik następujących posiłków: koktajle omlety placki naleśniki mięsa polewy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5819 Data: 2018-08-01 08:51:46
  • Trenujące na siłowni kobiety nikogo już nie zaskakują. Jeszcze parę lat temu był wyraźny podział na to, co robią panie a co panowie, ale dzisiaj już takiego rozróżnienia nie dostrzegamy. Jednak, jak to zawsze bywa, zawsze pojawiają się jakieś pytania i wątpliwości. Oto najczęstsze pytania dotyczące zdrowia i kondycji kobiet. Podsumowanie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8238 Data: 2021-03-19 20:16:32
  • Pomysły na szybkie i zdrowe śniadania dla zapracowanych

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Śniadanie to ważny posiłek w ciągu dnia, ale wielu z nas jedyne, o czym myśli wstając rano, to kubek gorącej kawy i jakoś dotrzeć do pracy na czas. Poranki to często walka o przetrwanie i mało kto ma czas myśleć o czymś tak banalnym, jak śniadanie. Jakie są tego skutki? Albo wydajemy mnóstwo pieniędzy na gotowe kanapki, albo sięgamy po pełne [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 924 Data: 2023-01-24 13:39:32
  • [...] i trudna do utrzymania. Może ona jednak pomóc osobom cierpiącym na IBS (zespół jelita drażliwego) złagodzić bolesne dolegliwości. Czytaj dalej, żeby dowiedzieć się, na czym ta dieta polega. Podsumowanie Wegańska dieta o niskiej zawartości FODMAP jest bardzo restrykcyjna, ale możliwa do realizacji. Z pewnością nie powinna być formą diety [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 853 Data: 2023-06-23 09:45:57
  • Trening siłowy skonstruowany jest z ćwiczeń, które ukierunkowane są na poszczególne grupy mięśniowe tak, aby tworzyły pewną synergię ruchową. Oznacza to, że ich dobór powinien uwzględniać poszczególne sektory mięśnia, które nazywane są aktonami tak, aby w pełni uaktywnić cały mięsień. Podciąganie na drążku z wyskoku O ile wykorzystanie drążka [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 21229 Data: 2018-04-08 14:56:29
  • Makroskładniki – klucz do sukcesu?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Czy rzeczywiście makroskładniki, ich skrupulatne wyliczanie i przestrzeganie to klucz do sukcesu, zdrowia i dobrego samopoczucia? Dobry wygląd i dobre samopoczucie nie są tym samym i nie muszą iść w parze. Różnica między nimi to coś więcej niż liczba makroskładników. Fast-foody, ciasteczka i ciasta nie są najlepszym źródłem minerałów, witamin, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3359 Data: 2018-04-20 12:09:46
  • Istnieje kilka rodzajów wirusa grypy. Grypa typu A występuje najczęściej, druga w kolejności jest grypa typu B. Oba są wysoce zaraźliwe i mają dość podobne objawy. Jak można zmniejszyć objawy grypy w domowych warunkach? pić dużo płynów odpoczywać w razie konieczności brać leki bez recepty takie jak ibuprofen lub paracetamol, aby złagodzić ból. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5618 Data: 2020-03-14 11:00:56
  • Żywność, w którą można i warto zaopatrzyć się na zapas

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Przygotowanie niezbędnych zapasów pozwala Tobie i Twojej rodzinie ograniczyć niepotrzebne wyjścia do sklepu i pozostać w domu. Zanim jednak zrobimy zapasy, zastanówmy się, czego tak naprawdę potrzebujemy. Podsumowanie Dobrze zaopatrzona spiżarnia eliminuje konieczność częstych wyjść do sklepu. Co więcej, robienie rzadziej dobrze zaplanowanych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2516 Data: 2020-04-18 12:12:25
  • Ukryty cukier - gdzie producenci żywności upychają cukier?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Być może omijasz z daleka wszelkie ciasteczka i czekoladki i myślisz, że dzięki temu w Twojej diecie nie ma cukru. Oczywiście jest to dobry krok w stronę redukcji jego konsumpcji, ale prawdopodobnie nie zdajesz sobie sprawy, że znajduje się on w wielu różnych, często nieoczywistych produktach spożywczych. W rzeczywistości możesz zjadać dużo [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 921 Data: 2023-01-16 10:00:00
  • Czego brakuje w wegańskiej diecie? Część 1 - Białko

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] roślin strączkowych. Jeżeli też nawet dana odżywka oparta została na izolacie białek sojowych, z dużą porcją białka przyjmujemy jedynie minimalną dawkę izoflawonów. Przy czym często tego typu odżywki są miksem białek pochodzących z różnych roślin, co zbliża ich wartość biologiczną do białka pochodzenia zwierzęcego. Tak więc już nawet mała [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 648 Data: 2023-03-15 12:11:12
  • Ile kalorii ma truskawka? Wartość odżywcza truskawki

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Gdy zbliża się lato, z niecierpliwością wyglądamy pięknych, czerwonych i słodkich truskawek. Czy to z warzywniaka, czy z ogródka — bierzemy każdą ilość. Najlepiej smakują na surowo, ale wielu miłośników tych owoców wzbogaca nimi swoje desery, koktajle, a nawet sałatki.  Podsumowanie Truskawki skradły serce wielu ludziom. Niektórzy z wytęsknieniem [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 538 Data: 2023-03-22 11:56:54
  • Nietolerancja laktozy - mleko a odżywki białkowe

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Laktoza jest dwucukrem składającym się z glukozy i galaktozy. Krąży o niej wiele mitów, podobnie jak o mleku. Przede wszystkim należy odróżniać poszczególne rodzaje produktów. Czym innym jest mleko, jogurt, sery, a np. sproszkowane białko serwatkowe. Podsumowanie Mleko budzi wiele kontrowersji i należy samodzielnie rozważyć, czy jest niezbędnym [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 623 Data: 2023-10-22 10:10:40
  • Glutamina jest jednym z 20 aminokwasów powszechnie występujących w białku. Jest aminokwasem względnie niezbędnym, czyli takim, który wprawdzie może być produkowany przez organizm, ale z którego syntezą organizm nie nadążą w sytuacjach wzmożonego zapotrzebowania, np. podczas przedłużającego się, intensywnego wysiłku fizycznego. Glutamina jest [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4131 Data: 2020-10-13 17:54:36
  • Przyprawy jak witaminy. Co mówią nam smaki?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Choć tak go postrzegamy, smak nie jest w rzeczywistości zmysłem, którego zadanie polega jedynie na dostarczaniu nam wyrafinowanych doznań. Jak każdy zmysł, również smak ułatwia człowiekowi przetrwanie w jego zewnętrznym środowisku. Z jednej strony ostrzega nas przed toksycznymi składnikami żywności, z drugiej zaś wskazuje na obecność w pokarmie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 465 Data: 2023-08-14 11:25:31
  • Czy błonnik pomaga tylko w poprawie trawienia?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Każdy, kto jest na diecie, a jego ambicją jest kształtowanie swojej sylwetki tak, aby była dla niego satysfakcjonująca wie, że błonnik jest niezbędnym elementem diety. Czym jest błonnik? Gdzie go znajdziemy? Jaka jest jego funkcja w naszym organizmie? Na te oraz inne pytania postaram się odpowiedzieć w poniższym artykule. Z czego składa się [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2342 Data: 2018-03-11 07:25:10
  • Stosowanie diety bezglutenowej stało się w ostatnich latach niezwykle popularne. Dla niektórych osób całkowite wyeliminowanie glutenu z diety jest konieczne z punktu widzenia zdrowia. W przypadku osób cierpiących na chorobę zwaną celiakią objawy nasilają się po spożyciu nawet niewielkich ilości glutenu. Na szczęście unikanie pszenicy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4817 Data: 2018-11-18 10:36:45
  • Amerykanie kojarzą nam się zwykle jako naród z nadwagą i otyłością, biegający od jednej restauracji typu fast food do drugiej. Potwierdzeniem tego są statystyki opublikowane w Reuters, gdzie Stany Zjednoczone uchodzą za najbardziej "otyły" kraj. Mieszka w nim aż 34% osób, które mogą być narażone na problemy zdrowotne z powodu nadmiaru kilogramów. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9305 Data: 2019-12-04 17:37:43
  • W ostatnich latach pojawiło się wiele pomysłów w rodzaju jedzenia niekoniecznie zdrowych pokarmów, byle tylko zgadzała się kaloryczność diety. Nie jestem zwolennikiem takiego modelu żywieniowego z prostego powodu: kalorie nie są sobie równe! Ziemniaki Wbrew obiegowym opiniom nie są wcale aż takie złe. Należą do pokarmów o dość niskiej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3326 Data: 2020-09-18 12:30:46
  • [...] bodziec do wzrostu mięśni. Musimy dostarczyć dodatkowo odpowiednią ilość energii, jak i poszczególnych makroskładników, aby mięśnie mogły się zregenerować i nadbudować. O czym należy pamiętać? Każdy organizm jest inny. Jedni posiadają "lepsze" a inni "gorsze" geny odpowiedzialne za wzrost masy mięśniowej. Nie każda osoba trenująca będzie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 877 Data: 2023-12-23 10:49:47