Historia wykorzystania przez ludzi drożdży sięga starożytnego Egiptu. Średniowieczni mnisi opisali proces, dzięki któremu dodawanie drożdży do ciasta na chleb sprawia, że wzrasta i nabiera lżejszej konsystencji, natomiast w XIX wieku Ludwik Pasteur odkrył rolę drożdży w fermentacji, co doprowadziło do rozwoju nowoczesnych technik warzenia piwa. [...]
Tauryna w świecie sportu wykorzystywana była głównie jako element uzupełniający kreatynę i jej suplementację podczas cyklu, mając za zadanie usprawniać jej wchłanianie przez organizm. Szybko jednak zorientowano się, że zabieg ten nie jest do końca potrzebny, a jej dodatek nie zwiększa efektywności suplementacji. Jednak jej właściwości z [...]
Wyniki pochodzące z ostatnich kilkunastu lat badań rzucają nowe światło na prozapalne właściwości rozmaitych tłuszczów, wiemy też coraz więcej o ich wpływie np. na po posiłkowe stężenie insuliny. Podsumowanie Wniosek jest taki, iż żadna przesada nie jest zdrowa. Poza tym dieta dostarczająca 37% energii z tłuszczów nie jest już typową, w której [...]
[...] progu 0,15 g dziennie, dlatego spożycie soli może powodować ogólnoustrojowe problemy). Wysokie spożycie soli może osłabiać działanie leków stosowanych w nadciśnieniu tętniczym oraz niewydolności serca np. inhibitorów konwertazy angiotensyny i antagonistów kanału wapniowego. W badaniach wykazano bezpośrednio wpływ soli na tkankę nerki, [...]
[...] łączy się szereg korzyści zdrowotnych przypisywanych szeroko pojętej aktywności fizycznej. W niektórych stanach fizjologicznych może dochodzić do degeneracji chrząstek, z czym wiążą się zaburzenia w obrębie budowy stawów i ich funkcjonalności. Wybór preparatu na stawy Preparat zawierający związki wzmacniające stawy i chrząstki powinien być [...]
[...] azteckich cywilizacji. Co zawiera spirulina? Omawiane algi coraz częściej można spotkać w ofertach producentów suplementów diety. Mimo że spirulina jest produktem spożywczym sama w sobie, to zazwyczaj sięga się po nią w postaci wysuszonego proszku lub sprasowanych tabletek. Pozwala to na dostarczenie cennych substancji odżywczych do [...]
Migrena jest najczęściej występującą chorobą neurologiczną. W Polsce cierpi na nią około 3,5 miliona osób. Może wystąpić w każdym wieku, ale szczyt zachorowań następuje między 30. a 50. rokiem życia. Chociaż dokładna przyczyna migreny nie jest znana, uważa się, że zarówno czynniki środowiskowe, jak i genetyczne są odpowiedzialne za jej [...]
[...] składników, o kaloryczność i zróżnicowanie posiłków, wówczas można uzyskać wiele korzyści zdrowotnych. Inaczej sprawa wygląda, gdy opieramy swoją dietę na gotowcach. Bo czym się różni gotowy wegański burger od zwykłego burgera czy hot doga z folii? I to, i to może być wysokoprzetworzonym produktem pełnym konserwantów, byle tylko wyglądał [...]
Kreatyna długo kojarzyła się wyłącznie z adeptami sportów siłowych płci męskiej, których celem była rozbudowa masy mięśniowej, czy też pobijanie kolejnych rekordów ze sztangą w rękach. Dzięki licznym badaniom naukowym wiadomo obecnie, że aminokwas ten wykazuje szerokie spektrum funkcji w organizmie i nie tylko przydatny jest dla największych [...]
Żółte sery to jedne z najpopularniejszych dodatków do kanapek. Mają jednak dużo szersze zastosowanie, o czym wiedzą wszyscy miłośnicy pizzy, zapiekanek itp. Weganie jednak omijają ten produkt ze względu na zawartość surowca pochodzenia zwierzęcego. Ostatnio w Biedronce pojawiły się roślinne plastry, które do złudzenia przypominają żółty ser. Napis [...]
[...] tego typu, choć te praktyki nie zawsze są do końca legalne. Wykorzystanie 14-dniowej kuracji hormonem wzrostu pozwoliło na zwiększenie syntezy kolagenu aż 6-krotnie, przy czym nie powodowało to żadnych skutków ubocznych. W przypadku znaczenia medycznego taki wzrost ma ogromne znaczenie w procesie tempa regeneracji tkanek. Źródło: [...]
Stan odżywienia organizmu odgrywa dużą rolę w kontekście utrzymywania poziomu energii w ciągu dnia oraz unikania wahań nastroju. Aspekty te regulowane są przez liczne przemiany fizjologiczne, w których uczestniczą zarówno białka, węglowodany, jak i tłuszcze, ale także składniki mineralne i witaminy. Wśród tych ostatnich na szczególną uwagę [...]
RSV, czyli syncytialny wirus oddechowy (z ang. respiratory syncytial virus) może być jednym z najpowszechniejszych czynników wywołujących przeziębienie w okresie jesiennym i zimowym. „Może”, ponieważ większości osób przeziębionych nie poddaje się szczegółowej diagnostyce. Spektrum objawów jest dosyć uciążliwe, a sytuację komplikuje jeszcze brak [...]
[...] Jeśli jesteś w trasie, może zjeść prosto z pojemnika, a kiedy masz czas, podgrzej na patelni lub w mikrofali. Temperatura wydobędzie jeszcze więcej smaku i aromatu. Z czym jeść? Posiłek Veganmeal Italian jest zbilansowanym daniem — zawiera zarówno węglowodany, białka, jak i tłuszcze. Jeśli jednak porcja Cię nie satysfakcjonuje, możesz [...]
[...] zwiększając ilość komórek odpornościowych w błonach śluzowych w wyściółce jelit. Jak spożywać słodkie ziemniaki? Możesz się zastanawiać, jak przyrządzić bataty i z czym je jeść. Chyba najpopularniejsze są frytki z batatów, które są smaczne same w sobie, ale jak najbardziej możesz przyprawić je wedle uznania, np. słodką papryką albo [...]
Produkty na bazie owsa są bardzo popularne i odżywcze. Są źródłem węglowodanów, błonnika, witamin, minerałów i związków przeciwutleniających, m.in. manganu, fosforu, magnezu, miedzi, żelaza, cynku, kwasu foliowego, witaminy B1, B5 oraz w mniejszych ilościach B3 i B6. Płatki owsiane są bogate w przeciwutleniacze i korzystne związki roślinne zwane [...]
[...] masła orzechowego Jak wykonać: Wszystkie składniki dokładnie blendujemy i przekładamy do pojemnika w którym będziemy je mrozić. Wkładamy do zamrażalnika na godzinę po czym wyjmujemy z zamrażalnika i mieszamy masę. Wkładamy ponownie do zamrażalki na kolejną godzinę. Lody są gotowe. Jeśli zbytnio się zmrożą wyjmujemy je na 10 minut przed [...]
Czym jest trening ekscentryczno-izometryczny? Trening ten łączy w sobie trzy rodzaje ruchów mięśniowych. Fazę ekscentryczną ćwiczenia, izometryczną (czyli zmiana napięcia mięśnia bez zmiany jego długości) oraz koncentryczną. Nie ma tutaj miejsca na powtórzenia wykonywane w sposób niekontrolowany, z utratą napięcia w fazie ekscentrycznej [...]
Glikogen jest rodzajem lokalnego paliwa, jedne zasoby służą „zasilaniu” mięśni, a drugie całego ustroju (głównie chodzi o podtrzymanie stężenia glukozy we krwi, w czym uczestniczy wiele hormonów i szlaków metabolicznych). Te pierwsze zasoby są składowane lokalnie, w mięśniach, te drugie w wątrobie. Zasoby glikogenu mięśniowego mają kilkaset [...]
[...] utworzonego z mleka ludzkiego w żołądku niemowlęcia są małe i luźne, dzięki czemu szybko przedostają się one z żołądka do jelit i mogą być przyswojone dalej. W związku z czym żołądek dziecka karmionego mlekiem matki opróżnia się szybciej i nie powoduje powstawania procesów gnilnych. Z tego powodu również, niemowlęta karmione mlekiem matki [...]