[...] pominąć przy omawianiu kwestii białek. Mianowicie świat jest pętany fobią białka. Wszędzie dookoła słychać tylko wołanie o białko. Jednak 99% ludzi nie ma zielonego pojęcia czym są białka i "do czego służą". Tymczasem dla dorosłego człowieka jest ono niemal całkowicie zbędne. Wystarczą jego niewielkie ilości, które są potrzebne tylko [...]
[...] pewnie truję i musiałbym zakupić jakiś poradnik żywieniowy, ale za tym też się rozglądałem i nie ma poradnika który jednoznacznie powie jedz to nie jedz tego i pokaże w czym są wartościowe składniki a w czym nie? Bardzo pomógłby mi jakiś kontakt do Ciebie Tomku. GG, e-mail? Nie chciałbym tu zaśmiecać ani nazbyt marnować twojego czasu. A i [...]
[...] - prawdopodobnie z leniwstwa, chęci otrzymywania gotowych rozwiązań - nie wiem. Często, bardzo często spotykam się z przypadkmi gdy ludzie nie mający pojęcia nawet o tym czym są białka, czy jest jakaś różnica pomiędzy danym rodzajem węglowodanów, czy tłuszczy sięgają po "gotowce" licząc na to że będzie to rozwiązanie ich problemu. [...]
[...] i wysoką czułością struktury na zmiany własności fizykochemicznych środowiska. Białka fibrylarne - z reguły odznaczają się dość dużą sprężystością i trwałością, w związku z czym organizm wykorzystuje je do tworzenia struktur sprężystych. Do nich należą: o fibroina (buduje jedwab) o kolagen (składowa tkanki łącznej właściwej np. ścięgien) o [...]
[...] więcej pożądane makro... Jeszcze w tym wszystkim raczkuję. Mam założenia, które są nie lada wyzwaniem, ale brak mi wiedzy jaką np. Ty dysponujesz. No ale jest pocieszenie :) hehe już się orientuję w czym są węgle, gdzie białko i co ma tłuszcz :) Powoli, powoli zdobywam wiedzę. Poszukam jakiejś sałatki z kurczaka, bo to wydaje się dobry pomysł :)
[...] z nas zastanawia się, czy powinni zwrócić uwagę na produkty białkowe w swojej diecie?? W celu odpowiedzi na powyższe pytanie na początku postaram się pokrótce wyjaśnić, czym są białka (proteiny – ang. proteins) i jaką rolę pełnią w organizmie człowieka. Białka należą do związków organicznych zbudowanych z 20 aminokwasów podzielonych na trzy [...]
[...] zamieszam Ci lekko w głowie : " Mianowicie świat jest pętany fobią białka. Wszędzie dookoła słychać tylko wołanie o białko. Jednak 99% ludzi nie ma zielonego pojęcia czym są białka i "do czego służą". Tymczasem dla dorosłego człowieka jest ono niemal całkowicie zbędne. Wystarczą jego niewielkie ilości, które są potrzebne tylko [...]
[...] :) Zrób eksperyment: 1) Idź do kuchni 2) otwórz szafkę z jedzeniem do przyrządzania 3) weż ryż, weź makaron 4) otwórz lodówkę 5) weź twaróg, mleko 6) sprawdx na etykiecie w czym jest najwięcej węglowodanów a w czym najwięcej białka z białka budowane sa mięsnie, węglowodany to paliwo do zycia i paliwo do biegania podczas biegu - organizm najpierw [...]
[...] te wartości będą się różniły ale ogólna kaloryczność będzie się zgadzała? Co do braków w diecie określonych elementów, to postaram się je uzupełnić. Tzn jak popatrzyłem w czym są te poszczególne elementy to ja wiele z tych rzeczy jadam, ale postaram się jeść je bardziej regularnie. NAjwiekszy problem mam z rybami bo ich po prostu nie lubię, [...]
Zeluspl, masz dobrą przemianę tłuszczową więc raczej jest to dluższy proces. Sprawdź czym są białka, węglowodany i tłuszcze, jak się przekładają na energię, jaki rodzaj energi należy wykonać przy tym i przystaw siebie do tego w celu sprawdzenia. Jeśli masz się z zamiarem przytyć to są to obciążenia dla organizmu, to równie wiąże się z możliwością [...]
[...] dodawać po pierwszym wpisie miski, dodawałam dodawałam i jak poszłam na inną stronę to dane zniknęły FOCH!!!!, zniknęły bo nie kliknęłam prawdopodobnie zapisz zmiany, o czym zazwyczaj będę zapominać, wiec jakby dało radę zrobić żeby to zapisywało się samo, bez klikania byłoby super!!! Nie łączą się ze sobą posiłki dodawane w innym czasie, [...]
[...] problem ma naprawde bardzo wiele osob które przejmują sie swoim wygladem. Co ciebie powinnno interesesowac na sam poczatek? przedewszystkim tak elementarna wiedza o tym czym sa bialka, weglowodany, tluszcze, zdrowe jedzenie , dalej pozostaje tylko ulozyc diete i nauczyc sie wyliczac zapotrzebowanie kaloryczne dla Ciebie. Wrescie ostnim [...]
[...] I nie chodzi o sam dobor produktow ale glownie o to ze np piszesz: ryz, sos do ryzu, warzywko LUB tunczyk z chlebem! Co ma piernik do wiatraka?? W snniadaniu nie ma prawie bialka. Wiesz wogule w czym sa zawarte poszczegolne makroskladniki? wiesz z czego je najlepiej pozyskiwac? poczytaj podwieszone tematy i uloz od nowa i daj do sprawdzenia
No nic takiego mi nie przychodzi do głowy, każdy produkt ma coś w sobie, ale poza glukozą, żelatyna (na stawy dobre podobno) to nic mi do głowy nie przychodzi. Potrzebujesz białka kupujesz pierś z kurczaka, jajka, albo ser biały. Węglowodany to łapiesz za ryż, makaron. Witaminy to logiczne w czym są. Itd.
[...] i mądre, ale także pora i skład tych posiłków jest bardzo ważny dla zapewnienia maksymalnych osiągów i stałego poziomu energii. Nie tylko kulturyści powinni wiedzieć czym są i co robią składniki pokarmowe, trzeba także je jeść gdy organizm je potrzebuje. Wielu amatorów i zawodowców jada 5 - 8 posiłków dziennie, ale trzy z tych posiłków są [...]
[...] Mamy dowody, że nieznaczny 'nadmiar' (lość ponad tą która jest zalecana dla przecietnych osób) białka jest korzystny dla wyników sportowych i sylwetki, a nawet zdrowia o czym też coraz częściej się mówi... *************************************************************************** Nikt tu nikomu nie wmawia, że jest zdrowo spożywać 400-500 g [...]
[...] technikę itp. -Tak własnie zmierzyłem, nie cały cm do przodu, miesień jest twardszy i z wew. stronyzbija sie tłuszcz -nie rozumiem pytania. Co raz większe ciężary w czym? W twoim treningu? wykonuje go dopiero od tygodnia z twoimi zaleceniami, wczesniej były to nie udane próby modyfikowania, i nie ma sensu tego robic juz to wiem. -cała [...]
[...] formuję i połykam. A jakbym np. Najpierw zjadł całe mięso, potem wszystkie ziemniaki a potem surówkę to jest to jakaś różnica niż tak jak jadłem wcześniej wszystko na raz? Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź. A jak nie z ziemniakami to z czym mam jeść te mięso i surówkę? A z czym jeść mięso? Zmieniony przez - Lion94 w dniu 2009-01-12 18:43:08
[...] się z naszym ciałem w czasie redukcji i jaki ma to wpływ na nasz organizm po jej zakończeniu. Spis treści: 1. Dlaczego tak trudno zachować wypracowane rezultaty? 2. W czym tkwi problem? 3. Jak obliczyć zapotrzebowanie kaloryczne? 4. Obliczanie CPM Dlaczego tak trudno zachować wypracowane rezultaty? Chcąc schudnąć najczęściej decydujemy [...]
[...] jest powodem, dla którego jego codzienne spożywanie jest konieczne, u człowieka dorosłego wymianie ulega od 130 do 260 g białka dziennie, tj ok. 1-2% wszystkich białek, przy czym znaczna część, tj. 70 - 80% aminokwasów uwolnionych z komórek ulega ponownemu wbudowaniu w nowo syntetyzowane białka. Pozostałe 20 - 30% (tj koło 40g), które podlega [...]