[...] Jemy niezliczone ilości warzyw i owoców, wyhodowanych tak, aby dawały jak największe plony, miały ładny i smakowity wygląd, dzięki odpowiednim technologiom przetwórczym miały jak najdłuższa trwałość, natomiast niewiele uwagi zazwyczaj poświęca się zachowaniu ich wartości odżywczej. Również ziemia, na [...]
[...] białka ustrojowego potrzebuje około 24 kcal. Niestety węglowodany i tłuszcze w powyższej diecie dostarczają jedynie 10,5 kcal na 1 g białka (2540 kcal - 240 g), w związku z czym synteza białka nie może przebiegać prawidłowo. W takich okolicznościach organizm pozostałą cześć energii będzie pozyskiwać z rozkładu białek pożywienia, a te niestety są [...]
[...] białka ustrojowego potrzebuje około 24 kcal. Niestety węglowodany i tłuszcze w powyższej diecie dostarczają jedynie 10,5 kcal na 1 g białka (2540 kcal - 240 g), w związku z czym synteza białka nie może przebiegać prawidłowo. W takich okolicznościach organizm pozostałą cześć energii będzie pozyskiwać z rozkładu białek pożywienia, a te niestety są [...]
[...] białka ustrojowego potrzebuje około 24 kcal. Niestety węglowodany i tłuszcze w powyższej diecie dostarczają jedynie 10,5 kcal na 1 g białka (2540 kcal - 240 g), w związku z czym synteza białka nie może przebiegać prawidłowo. W takich okolicznościach organizm pozostałą cześć energii będzie pozyskiwać z rozkładu białek pożywienia, a te niestety są [...]
[...] białka ustrojowego potrzebuje około 24 kcal. Niestety węglowodany i tłuszcze w powyższej diecie dostarczają jedynie 10,5 kcal na 1 g białka (2540 kcal - 240 g), w związku z czym synteza białka nie może przebiegać prawidłowo. W takich okolicznościach organizm pozostałą cześć energii będzie pozyskiwać z rozkładu białek pożywienia, a te niestety są [...]
[...] są koniecznie - Suplementy - w jakim wieku co można zacząć - Spalacze tłuszczu, jak naprawdę działają - Termogeniki vs. spalacze lipolityczne - Charakterystyka suplementów - czym są, dlaczego ich potrzebujesz, co robią: a) Kreatyny b) Boostery NO i ich funkcja pompująca mięśnie, poprawiająca wysycenie glikogenu, poprawa funkcji seksualnych, [...]
[...] naukowych lub opracowań, zdają sobie sprawę z korzyści jakie wynikają z zastosowania tego typu suplementów, włączając je do swojego arsenału. Co jest obecnie na topie i czym warto się zainteresować? Spis treści: Czym są aminokwasy w formie suplementu? Czy warto stosować suplement tego typu? Główne zalety korzystania z dodatku aminokwasów [...]
[...] one również w komórkach oraz innych strukturach naszego organizmu, gdzie pełnią funkcje ochronne. Spożywaj odpowiednią ilość tłuszczów Tłuszcze są substancjami odżywczymi. Nie możesz bez nich żyć. Około 10-15 % twojej codziennej diety powinno być w postaci kalorii pochodzących z tych związków. Z zasady umiarkowanie ograniczaj ich [...]
[...] zauważyć swego rodzaju boom na produkty z aminokwasami rozgałęzionymi. Na każdym kroku widać tematy z zapytaniami w stylu: -jakie najlepsze? -które wychodzą najtaniej? -czym są? -jak dawkować? Ponadto na rynku pojawiło się kilka nowych, wartych uwagi propozycji. Postanowiłem więc spróbować ułatwić zadanie potencjalnym zjadaczom bcaa i [...]
[...] peptydy). Rzadziej dodawane są białka jajka, czy kazeina. Mają one jednak prawo bytu ze względu na znacznie dłuższy czas przyswajalności białek wymienionych powyżej. Gdy połączymy wszystkie rodzaje białek w jednym produkcie, nasze mięsnie będą otrzymywały budulec praktycznie od momentu spożycia produktu do nawet kilku godzin po. Takie połączenie [...]
[...] jest jednak wymagana elementarna (ale naprawdę elementarna) wiedza dotycząca podstaw dietetyki (warto wiedzieć np. jakie są źródła białka, węglowodanów, tłuszczu, czym jest bilans kaloryczny, etc). Plan szkolenia 1. Mit „czystej diety” - „czyste jedzenie” co to właściwie znaczy? - „jesteś tym co jesz” – czy aby na pewno? - analiza [...]
[...] białka ustrojowego potrzebuje około 24 kcal. Niestety węglowodany i tłuszcze w powyższej diecie dostarczają jedynie 10,5 kcal na 1 g białka (2540 kcal - 240 g), w związku z czym synteza białka nie może przebiegać prawidłowo. W takich okolicznościach organizm pozostałą cześć energii będzie pozyskiwać z rozkładu białek pożywienia, a te niestety są [...]
[...] one również w komórkach oraz innych strukturach naszego organizmu, gdzie pełnią funkcje ochronne. Spożywaj odpowiednią ilość tłuszczów. Tłuszcze są substancjami odżywczymi. Nie możesz bez nich żyć. Około 10-15 % twojej codziennej diety powinno być w postaci kalorii pochodzących z tych związków. Z zasady umiarkowanie ograniczaj ich [...]
[...] alternatywne, 3. Zapotrzebowanie na energię oraz składniki odżywcze - ile energii potrzebuje organizm, czyli podstawowa i całkowita przemiana materii, - węglowodany – czym są, gdzie występują, jak określić zapotrzebowanie, jak wpływają na formę sportową - błonnik – rola fizjologiczna, zalecane spożycie i dlaczego więcej nie znaczy lepiej, [...]
[...] jako element wspomagania treningu ukierunkowanego na rozwój masy mięśniowej. Czyli kto i kiedy powinien stosować masówki. Na początek może przedstawię czym są odżywki. Kiedyś uważano że są to „półsterydy” ale na szczęście zmieniło się to i tak w ogóle nie jest, bo odzywki sportowe to nic innego jak uzupełnienie diety. [...]
Witam Prace Napisał Forumowicz Siodema Zaczynamy Na wstepie chcialbym przedstawic czym sa aminokwasy Aminokwasy to związki biologiczne ważne jako materiał budulcowy wszystkich białek, w których połączone są wiązaniami peptydowymi. Niektóre aminokwasy sa skladnikami do biosyntezy ważnych hormonów, np. z tyrozyny powstaje tyroksyna i adrenalina. [...]
10% zniżki dla użytkowników forum ;-) Czas szkolenia: 20-21 października Koszt szkolenia to 379 złotych* Zaliczkę w kwocie 179 złotych proszę wpłacać na konto o numerze: 67 1090 1098 0000 0001 1388 5099 Jakub Mauricz ul. Reduty Ordona 69/1 71-180 Szczecin W tytule przelewu proszę zawrzeć: - imię i nazwisko, - adres e-mail - miasto i datę szkolenia [...]
[...] i mądre, ale także pora i skład tych posiłków jest bardzo ważny dla zapewnienia maksymalnych osiągów i stałego poziomu energii. Nie tylko kulturyści powinni wiedzieć czym są i co robią składniki pokarmowe, trzeba także je jeść gdy organizm je potrzebuje. Wielu amatorów i zawodowców jada 5 - 8 posiłków dziennie, ale trzy z tych posiłków są [...]
Dla kogo suplementy? Czym są suplementy sportowe? Przede wszystkim zacznijmy od omówienia czym są suplementy sportowe. Sprawa wydawałoby się banalna, a jednak... Spotkałem się bowiem z przypadkami, kiedy wykładowca jednej z wyższych uczelni stwierdził, że suplementy są..."półsterydami". Cóż, nie wiadomo czy wypada śmiać się, czy płakać nad tym [...]
Wszystko o węglowodanach. 1. Czym są węglowodany? Węglowodany ( nazywane też cukrami, bądź sacharydami) są organicznymi związkami chemicznymi składającymi się z atomów węgla, wodoru i tlenu, stąd właśnie pochodzi ich nazwa. Znajdują się we wszystkich powszechnie występujących roślinach: zbożach, ziemniakach, roślinach strączkowych, owocach, a [...]