[...] zaliczamy hamburgery w jasnej pulchnej bułce, która nie traci na elastyczności nawet przez kilka godzin od przygotowania hot dogi, frytki, kanapki ze smażonym mięsem czy tortille. Oczywiście, nie każdy produkt tego typu jest zły i niezdrowy, gdyż coraz częściej można spotkać mniejsze lokale, gdzie serwowane są np.burgery drobiowe lub z [...]
[...] tak ważny jest dobór odpowiednich potraw. Prawidłowo zbilansowany posiłek w szkole powinien zawierać źródła węglowodanów złożonych, czyli np. razowe pieczywo, pełnoziarniste tortille, pełnowartościowe białko np. pochodzące z nabiału, jajek, mięsa czy nasion roślin strączkowych oraz dostarczać zdrowe tłuszcze. Porcja jedzenia powinna być tak [...]
Eddie Hall jak na prawdziwego siłacza przystało, zjada spore ilości jedzenia. Jednak ostatnio postanowił zamienić się na posiłki ze swoją żoną Alex, która waży zdecydowanie mniej niż mąż. Hall jest jednym z najbardziej utytułowanych siłaczy na świecie. Ustanowił rekord w martwym ciągu na 500 kg, zdobył tytuł World’s Strongest Man 2017 oraz UK’s [...]
Każdy wie, że żywność typu fast food jest niezdrowa — a może raczej każdy powinien to wiedzieć. Tak czy inaczej, świadomość społeczeństwa wzrasta i to się chwali. Nie oznacza to jednak, że restauracje oferujące tego typu posiłki bankrutują. Mają się całkiem nieźle, a widząc, jak ten rynek się rozrasta, można co najwyżej złapać się za głowę. Co [...]
Posiłki w szkole dla wielu aktywnych młodych osób potrafią być problematyczne. Po pierwsze wymagany jest czas na przygotowanie ich w domu, odpowiednie zasoby finansowe lub wsparcie rodziców przy zakupach, oraz umiejętne skomponowanie dań, aby nie powodowały one dyskusji wśród kolegów i koleżanek. Serek wiejski z płatkami owsianymi i pestkami [...]
Śniadanie to ważny posiłek w ciągu dnia, ale wielu z nas jedyne, o czym myśli wstając rano, to kubek gorącej kawy i jakoś dotrzeć do pracy na czas. Poranki to często walka o przetrwanie i mało kto ma czas myśleć o czymś tak banalnym, jak śniadanie. Jakie są tego skutki? Albo wydajemy mnóstwo pieniędzy na gotowe kanapki, albo sięgamy po pełne [...]
[...] są zwykle bardzo restrykcyjne. Ludzie eliminują większość produktów, na których do tej pory opierali swoje menu (makaron, pieczywo, ciasta, słodkie wypieki, naleśniki, tortille, ciastka) i nie zastępują wyeliminowanych kalorii innymi źródłami żywności o tak samo dużej kaloryczności, przez co nieświadomie stosują deficyt kaloryczny i chudną. [...]
Błonnik to ważny składnik naszej diety. Pochodzi wyłącznie z roślin i należy do węglowodanów złożonych, które nie są trawione przez organizm ludzki. Z błonnika nie uzyskujemy żadnych składników odżywczych ani energii. Nie zawiera kalorii, ponieważ nie jest trawiony i tylko przechodzi przez nasz układ pokarmowy. Podsumowanie Zwiększenie ilości [...]
Dieta to kluczowy element naszego zdrowia. Wielu z nas interpretuje to słowo jako okres, w którym zostają ograniczone kalorie i niektóre produkty. Zwykle pełen głodu, uczucia zmęczenia i niejednokrotnie frustracji. Dla sprostowania dieta to sposób naszego odżywiania. Każdy sposób, bo może być zdrowa, pożywna, ale i uboga w składniki odżywcze, [...]
Na dzień dzisiejszy można śmiało powiedzieć, że wzrasta nasza świadomość w temacie zdrowego odżywiania. Częściej zastanawiamy się nad tym, co zjadamy czy możemy wybrać lepiej i zdrowiej. Słysząc hasło przetworzona żywność, doskonale wiemy, że jest to rodzaj produktów, których warto się wystrzegać na rzecz tych naturalnych, aby pozyskać więcej [...]
Często słyszymy, jak ważne jest zdrowe podejście do odżywiania. Nie każdy jednak wie, co to w ogóle znaczy, a niektórym wydaje się, że to jedzenie wyłącznie brokułów, jarmużu, kiełków i innych jałowych produktów (co oczywiście nie oznacza, że wymienione warzywa są niesmaczne — raczej to wynika z powszechnego przekonania tych, którzy za nimi nie [...]
[...] nie przyniosły oczekiwanego rezultatu. Typowy posiłek OMAD u Amandy wyglądał tak: Kurczak z dwoma rodzajami warzyw, takich jak cukinia i batat, mięso z indyka zawinięte w tortille o niskiej zawartości węglowodanów, popcorn, owoc, słodki smakołyk jak baton proteinowy lub mrożony jogurt owocowy. Oczywiście podczas metamorfozy Amanda nie [...]
Nie ma wątpliwości, że pomidory są jednym z najbardziej wszechstronnych produktów spożywczych. Sprawdzą się w świeżej sałatce, jak i zupie czy sosie do makaronu lub pizzy. Wiele osób mimo wszystko gubi się jak sklasyfikować takiego pomidora. Czy to owoc, czy warzywo? Podsumowanie Czy pomidor to owoc? Tak, pomidor jest owocem, ale traktowany jest [...]
Jedzenie większej ilości warzyw to podstawowe zalecenie, jeśli chcemy się lepiej odżywiać i zapewnić sobie więcej witamin i minerałów. Nie da się ukryć, że są one źródłem wielu wspaniałych składników odżywczych, a przy okazji mają stosunkowo niewiele kalorii. Podsumowanie Chcąc zwiększyć spożycie warzyw, nie musisz jeść samych sałatek — no, [...]
Sosy chyba od zawsze stanowiły i stanowić będą nieodłączny element posiłków. Bez nich smak potraw często jest jałowy, nudny i mało wyrazisty. Dlatego też warto szukać innych rozwiązań, jeśli nie mamy pomysłu na swój sos, albo też brak nam czasu. Warto wtedy przejrzeć ofertę firmy SFD, gdyż wprowadziła na rynek trzy niesamowicie smaczne sosy, które [...]
Awokado, znane również jako gruszka aligatora lub owoc maślany, jest w rzeczywistości rodzajem jagody, rosnącej w ciepłym klimacie. Skąd takie nazwy? Niektóre gatunki awokado mają kształt podobny do gruszki a skórkę pokrytą różnymi "guzkami", które nieco przypominają skórę aligatora. Ta potoczna nazwa jest bardzo adekwatna do wyglądu awokado. Owoc [...]
Przed wizytą w sklepie zjedz pełnowartościowy posiłek Przeczytaj także: Jak tanio budować masę, jak poradzić sobie z dietą? Część I Gdy wybierzesz się na zakupy będąc głodnym, narażasz się na niebezpieczeństwo zakupu większej ilości planowanych produktów, ale i produktów, które zaliczamy do kategorii “zachcianki”. A sklepy umieją wykorzystać [...]
Istnieje kilka powodów, dla których ludzie unikają albo chociaż ograniczają spożycie pszennego chleba. Do grona tych osób należą m.in. osoby chorujące na celiakię, chorobę autoimmunologiczną, w której organizm reaguje problemami trawiennymi, w odpowiedzi na spożywanie produktów zawierających gluten (takich, jak produkty na bazie pszenicy). [...]
Tortilla może okazać się ciekawym pomysłem na danie, w zależności od tego, co do niej włożymy. Natomiast wielkie znaczenie ma też jakość i skład placka, w którego zawijamy produkty. Czym kierować się podczas wyboru? Czy placki do tortilli mogą być w naszym codziennym menu? Poniższe zestawienie pomoże nam dokonać wyboru. Tortilla teraz Obecnie do [...]