SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

sosy

  • Dlaczego warto jadać kiełki?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Dlaczego warto jeść kiełki roślin? Czy warto wprowadzić je do diety? Co w sobie kryją? I dlaczego tak mało ich zjadamy? Czy hodowanie ich w domowych warunkach jest możliwe? Jak hodować kiełki Nasiona są suche i zamknięte, aby mogły wykiełkować, potrzebują do tego odpowiednich warunków. Najważniejsze z nich to odpowiednie oświetlenie, temperatura [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3438 Data: 2017-08-05 15:18:24
  • Sól a nadciśnienie. Fakty i mity

    Artykuł
    Pogromcy Mitów

    [...] wynosi 2 g dziennie (5 g soli kuchennej), średnie spożycie sodu w USA wynosi 3.4 g dziennie. Wystarczy zestawić te 5 g soli z dowolnymi produktami z listy powyżej. Nawet sosy z McDonald’s są źródłem soli! Norma 5 g soli dziennie oznacza maksymalne, nieoptymalne spożycie. Rekomendowane jest dostarczanie nie więcej niż 2,5-3 g soli dziennie. Z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3166 Data: 2018-11-24 13:26:54
  • [...] dnia również mogą być różne, jeśli jesteśmy zwolennikami bardziej słodkich wersji tych placków, wybrać możemy szereg ciekawych dodatków, między innymi: syrop klonowy, sosy zero, owoce, np.: jagody, maliny, truskawki, mango, kiwi, banany, jabłka, owoce suszone, takie jak np.: daktyle, rodzynki, żurawina, słodkie kremy masło [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10623 Data: 2017-12-31 08:51:30
  • Ukryty cukier - gdzie producenci żywności upychają cukier?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Być może omijasz z daleka wszelkie ciasteczka i czekoladki i myślisz, że dzięki temu w Twojej diecie nie ma cukru. Oczywiście jest to dobry krok w stronę redukcji jego konsumpcji, ale prawdopodobnie nie zdajesz sobie sprawy, że znajduje się on w wielu różnych, często nieoczywistych produktach spożywczych. W rzeczywistości możesz zjadać dużo [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 921 Data: 2023-01-16 10:00:00
  • [...] szybko nie zepsuje. Mogą być to specjalnie zapakowanie migdały, suchary, utrwalone pieczywo, orzechy, batoniki, czekolady, liofilizowane owoce, ryż, kasza, makaron, zupy, sosy, owoce puszkowane, gotowe dania w puszkach i innych opakowaniach. Nigdy nie wiesz, czy będziesz miał dostęp do bieżącej wody i możliwości swobodnego rozpalenia ognia, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1813 Data: 2022-03-10 07:00:13
  • Dieta redukcyjna nigdy nie jest prostym procesem. Gdyby tak było, nie byłoby ogromnego społecznego problemu z postępującą otyłością. Oczywiście nie u każdego problem z utrzymaniem wymogów diety redukcyjnej jest identyczny. Między każdym odchudzającym się różnić się mogą nie tylko główne przyczyny, występowania problemów z utrzymaniem diety [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2768 Data: 2021-06-08 18:04:43
  • Czy sos sojowy jest zdrowy?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Sos sojowy to popularna płynna przyprawa i jeden z najważniejszych składników stosowanych w kuchni azjatyckiej. Dzięki niemu potrawy mają wyjątkowy, orientalny smak. Co kryje się w tym przypominającym Maggi płynie, że jest tak lubiany? Jak powstaje sos sojowy i czy można go spożywać bez obawy o zdrowie? Czy sos sojowy jest zdrowy? Dostarczanie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1696 Data: 2022-12-14 20:43:08
  • [...] niż psuć kompozycję sylwetki. Ronnie Coleman był kiedyś krytykowany przez Dave’a Palumbo za wysokokaloryczne dodatki do żywności. Dave ironizował, iż przez te kaloryczne sosy do barbecue Coleman musiał wykonywać aż tyle objętościowych treningów aerobowych. Film Ronnie Coleman, jak się odżywiał: https://www.youtube.com/watch?v=OnmxFiC_yi8 Z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 30757 Data: 2018-10-18 10:53:46
  • Niszczące nawyki żywieniowe. Jak się ich pozbyć?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Na początku przytoczę druzgoczące dane opublikowane 18 kwietnia 2024 r. Naukowcy zebrali dane od ponad 10 tysięcy osób w wieku ok. 64 lat. 57% stanowiły kobiety, wszyscy pomyślnie przeszli leczenie raka. Okazało się, że 72% trenowało tyle, ile im zalecono, 68% nie było otyłych, ale jedynie 12% spożywało odpowiednią ilość warzyw i owoców i tylko [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 624 Data: 2024-05-10 11:54:10
  • Nasz mózg i ciało są zaprojektowane tak, aby czuć potrzebę spożywania soli i cieszyć się słonym smakiem, ponieważ zawiera ona niezbędny  do przeżycia sód. W historii ludzkości znalezienie soli było trudne, więc jej pragnienie było mechanizmem przetrwania. Jednak w dzisiejszych czasach jest łatwo dostępna i często nadmiernie używana do [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11869 Data: 2021-04-23 14:49:26
  • Na temat dietetyki i szeroko rozumianego stylu życia krąży wiele nieprawdziwych informacji. Często spotyka się negowanie określonego wzorca (np. ograniczenie lub rezygnacji z alkoholu i wyrobów tytoniowych) poprzez pokazywanie przykładów jednostkowych. Na zakończenie Prawdopodobnie identyczne skutki dotyczą sięgania po wysokoprzetworzone produkty [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2556 Data: 2021-02-26 09:12:15
  • Dieta wegańska jest coraz popularniejsza. Wiele restauracji oferuje dania dla wegan, w sklepach znajdziemy dedykowane działy, a w Internecie mnóstwo inspiracji kulinarnych. Mimo to niektórzy nadal uważają, że "wegański" to skrót od "wegetariański" albo że bycie weganinem oznacza jedzenie tylko sałatek. Warto by było wyjaśnić niektóre kwestie. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1164 Data: 2021-06-28 19:57:51
  • Jakich produktów nie wolno przechowywać w lodówce?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] w tych owocach stają się bardziej aktywne. Jeśli jednak chcesz przechować jabłka i zużyć je po pewnym czasie, zaleca się trzymanie ich w lodówce. Musztarda i ketchup Obydwa sosy zawierają w swoim składzie kwasy, które działają jak środki konserwujące. Dlatego nie trzeba ich trzymać w lodówce. Sos sojowy Przeciwnie do musztardy czy ketchupu, sos [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 28574 Data: 2018-01-29 10:08:46
  • [...] które uzyskuje się dzięki rezygnacji z konsumpcji odzwierzęcej, dotyczy bowiem tylko produktów, które uprawiane są lokalnie i nie są przetwarzane w dużych zakładach. Które sosy nie są wegańskie? Duża część słonych sosów dodawanych do potraw przygotowywana jest na bazie majonezu lub jogurtu, przez co definitywnie nie mogą one zaliczać się do [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1644 Data: 2022-08-29 16:48:13
  • Ile kalorii ma pizza?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    W czasie weekendu chętniej sięgamy po alkohol, słodycze, niezdrowe przekąski i fast food. Stosunkowo często wybór pada na pizzę. Wiele osób nie wyobraża sobie życia bez tego pieczonego w piecu, drożdżowego placka posmarowanego pomidorowym sosem i posypanego tartą mozzarellą. Jak dużo kalorii ma pizza i co w sobie kryje? Czy pizza może stanowić [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 173770 Data: 2017-07-29 12:38:43
  • Niekiedy stany chorobowe organizmu powiązane są z pewnymi ograniczeniami żywieniowymi. W zależności od choroby ograniczenia mogą dotyczyć spożycia białek, węglowodanów i tłuszczy, czy też specyficznych witamin i minerałów. Precle, paluszki, krakersy Gotowe przekąski, takie jak precle, paluszki i krakersy, zazwyczaj są źródłem pustych kalorii, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4205 Data: 2020-07-03 11:22:11
  • Czy można jeść sos tatarski będąc na diecie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Sosy znane są z tego, że stanowią dość tuczący dodatek do dań. Zwykle też mówi się, że makaron czy ziemniaki wcale nie są złe, nie są tak kaloryczne, tylko to właśnie sosy robią z nich bombę kaloryczną. Oczywiście wszystko zależy od przepisów. Dawniej sosy opierały się na ciężkich składnikach, takich jak majonez czy też mąka, którą nasze babcie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2371 Data: 2019-06-24 13:08:11
  • [...] tłuszczów nasyconych, które są „ukryte” w szerokiej gamie różnorakich produktów (np. tam gdzie został użyty olej kokosowy, masło, smalec i olej palmowy – sosy, drobne przekąski itd.). Referencje: https://www.cdc.gov/obesity/data/adult.html Shichun Du,* Jie Jin, Wenjun Fang, and Qing Su „Does Fish Oil Have an Anti-Obesity [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6390 Data: 2019-02-20 14:24:04
  • Sklepowe sushi - które wybrać?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] którą pozyskuje się z morskiego warzywa, o tej samej nazwie. To właśnie dzięki nori całość sushi mocno się trzyma i wygląda bardzo korzystnie. Do sushi podaje się również sosy, np.: sojowy, ale też słodki o lekkim posmaku imbiru oraz wasabi, o mocnym, cierpkim smaku chrzanu. Tę doskonałą dla oka i podniebienia potrawę jada się oczywiście [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 24836 Data: 2017-10-30 10:06:31
  • Który sos w słoiku wybrać?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] mocno zakonserwowane, bogate w kiepskiej jakości produkty, sporo w nich niepotrzebnych składników, których należałoby unikać. Wybierajmy świadomie. Podsumowanie Gotowe sosy są tanie, na ogół smaczne i sprawiają, że nasze gotowanie jest mniej czasochłonne, a potrawy bardziej aromatyczne i smaczne. Wybór gotowego sosu jest dość ciężki. Biorąc [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 16564 Data: 2017-10-24 12:22:44