Dlaczego warto jeść kiełki roślin? Czy warto wprowadzić je do diety? Co w sobie kryją? I dlaczego tak mało ich zjadamy? Czy hodowanie ich w domowych warunkach jest możliwe? Jak hodować kiełki Nasiona są suche i zamknięte, aby mogły wykiełkować, potrzebują do tego odpowiednich warunków. Najważniejsze z nich to odpowiednie oświetlenie, temperatura [...]
[...] wynosi 2 g dziennie (5 g soli kuchennej), średnie spożycie sodu w USA wynosi 3.4 g dziennie. Wystarczy zestawić te 5 g soli z dowolnymi produktami z listy powyżej. Nawet sosy z McDonald’s są źródłem soli! Norma 5 g soli dziennie oznacza maksymalne, nieoptymalne spożycie. Rekomendowane jest dostarczanie nie więcej niż 2,5-3 g soli dziennie. Z [...]
[...] dnia również mogą być różne, jeśli jesteśmy zwolennikami bardziej słodkich wersji tych placków, wybrać możemy szereg ciekawych dodatków, między innymi: syrop klonowy, sosy zero, owoce, np.: jagody, maliny, truskawki, mango, kiwi, banany, jabłka, owoce suszone, takie jak np.: daktyle, rodzynki, żurawina, słodkie kremy masło [...]
Być może omijasz z daleka wszelkie ciasteczka i czekoladki i myślisz, że dzięki temu w Twojej diecie nie ma cukru. Oczywiście jest to dobry krok w stronę redukcji jego konsumpcji, ale prawdopodobnie nie zdajesz sobie sprawy, że znajduje się on w wielu różnych, często nieoczywistych produktach spożywczych. W rzeczywistości możesz zjadać dużo [...]
[...] szybko nie zepsuje. Mogą być to specjalnie zapakowanie migdały, suchary, utrwalone pieczywo, orzechy, batoniki, czekolady, liofilizowane owoce, ryż, kasza, makaron, zupy, sosy, owoce puszkowane, gotowe dania w puszkach i innych opakowaniach. Nigdy nie wiesz, czy będziesz miał dostęp do bieżącej wody i możliwości swobodnego rozpalenia ognia, [...]
Dieta redukcyjna nigdy nie jest prostym procesem. Gdyby tak było, nie byłoby ogromnego społecznego problemu z postępującą otyłością. Oczywiście nie u każdego problem z utrzymaniem wymogów diety redukcyjnej jest identyczny. Między każdym odchudzającym się różnić się mogą nie tylko główne przyczyny, występowania problemów z utrzymaniem diety [...]
Sos sojowy to popularna płynna przyprawa i jeden z najważniejszych składników stosowanych w kuchni azjatyckiej. Dzięki niemu potrawy mają wyjątkowy, orientalny smak. Co kryje się w tym przypominającym Maggi płynie, że jest tak lubiany? Jak powstaje sos sojowy i czy można go spożywać bez obawy o zdrowie? Czy sos sojowy jest zdrowy? Dostarczanie [...]
[...] niż psuć kompozycję sylwetki. Ronnie Coleman był kiedyś krytykowany przez Dave’a Palumbo za wysokokaloryczne dodatki do żywności. Dave ironizował, iż przez te kaloryczne sosy do barbecue Coleman musiał wykonywać aż tyle objętościowych treningów aerobowych. Film Ronnie Coleman, jak się odżywiał: https://www.youtube.com/watch?v=OnmxFiC_yi8 Z [...]
Na początku przytoczę druzgoczące dane opublikowane 18 kwietnia 2024 r. Naukowcy zebrali dane od ponad 10 tysięcy osób w wieku ok. 64 lat. 57% stanowiły kobiety, wszyscy pomyślnie przeszli leczenie raka. Okazało się, że 72% trenowało tyle, ile im zalecono, 68% nie było otyłych, ale jedynie 12% spożywało odpowiednią ilość warzyw i owoców i tylko [...]
Nasz mózg i ciało są zaprojektowane tak, aby czuć potrzebę spożywania soli i cieszyć się słonym smakiem, ponieważ zawiera ona niezbędny do przeżycia sód. W historii ludzkości znalezienie soli było trudne, więc jej pragnienie było mechanizmem przetrwania. Jednak w dzisiejszych czasach jest łatwo dostępna i często nadmiernie używana do [...]
Na temat dietetyki i szeroko rozumianego stylu życia krąży wiele nieprawdziwych informacji. Często spotyka się negowanie określonego wzorca (np. ograniczenie lub rezygnacji z alkoholu i wyrobów tytoniowych) poprzez pokazywanie przykładów jednostkowych. Na zakończenie Prawdopodobnie identyczne skutki dotyczą sięgania po wysokoprzetworzone produkty [...]
Dieta wegańska jest coraz popularniejsza. Wiele restauracji oferuje dania dla wegan, w sklepach znajdziemy dedykowane działy, a w Internecie mnóstwo inspiracji kulinarnych. Mimo to niektórzy nadal uważają, że "wegański" to skrót od "wegetariański" albo że bycie weganinem oznacza jedzenie tylko sałatek. Warto by było wyjaśnić niektóre kwestie. [...]
[...] w tych owocach stają się bardziej aktywne. Jeśli jednak chcesz przechować jabłka i zużyć je po pewnym czasie, zaleca się trzymanie ich w lodówce. Musztarda i ketchup Obydwa sosy zawierają w swoim składzie kwasy, które działają jak środki konserwujące. Dlatego nie trzeba ich trzymać w lodówce. Sos sojowy Przeciwnie do musztardy czy ketchupu, sos [...]
[...] które uzyskuje się dzięki rezygnacji z konsumpcji odzwierzęcej, dotyczy bowiem tylko produktów, które uprawiane są lokalnie i nie są przetwarzane w dużych zakładach. Które sosy nie są wegańskie? Duża część słonych sosów dodawanych do potraw przygotowywana jest na bazie majonezu lub jogurtu, przez co definitywnie nie mogą one zaliczać się do [...]
W czasie weekendu chętniej sięgamy po alkohol, słodycze, niezdrowe przekąski i fast food. Stosunkowo często wybór pada na pizzę. Wiele osób nie wyobraża sobie życia bez tego pieczonego w piecu, drożdżowego placka posmarowanego pomidorowym sosem i posypanego tartą mozzarellą. Jak dużo kalorii ma pizza i co w sobie kryje? Czy pizza może stanowić [...]
Niekiedy stany chorobowe organizmu powiązane są z pewnymi ograniczeniami żywieniowymi. W zależności od choroby ograniczenia mogą dotyczyć spożycia białek, węglowodanów i tłuszczy, czy też specyficznych witamin i minerałów. Precle, paluszki, krakersy Gotowe przekąski, takie jak precle, paluszki i krakersy, zazwyczaj są źródłem pustych kalorii, [...]
Sosy znane są z tego, że stanowią dość tuczący dodatek do dań. Zwykle też mówi się, że makaron czy ziemniaki wcale nie są złe, nie są tak kaloryczne, tylko to właśnie sosy robią z nich bombę kaloryczną. Oczywiście wszystko zależy od przepisów. Dawniej sosy opierały się na ciężkich składnikach, takich jak majonez czy też mąka, którą nasze babcie [...]
[...] tłuszczów nasyconych, które są „ukryte” w szerokiej gamie różnorakich produktów (np. tam gdzie został użyty olej kokosowy, masło, smalec i olej palmowy – sosy, drobne przekąski itd.). Referencje: https://www.cdc.gov/obesity/data/adult.html Shichun Du,* Jie Jin, Wenjun Fang, and Qing Su „Does Fish Oil Have an Anti-Obesity [...]
[...] którą pozyskuje się z morskiego warzywa, o tej samej nazwie. To właśnie dzięki nori całość sushi mocno się trzyma i wygląda bardzo korzystnie. Do sushi podaje się również sosy, np.: sojowy, ale też słodki o lekkim posmaku imbiru oraz wasabi, o mocnym, cierpkim smaku chrzanu. Tę doskonałą dla oka i podniebienia potrawę jada się oczywiście [...]
[...] mocno zakonserwowane, bogate w kiepskiej jakości produkty, sporo w nich niepotrzebnych składników, których należałoby unikać. Wybierajmy świadomie. Podsumowanie Gotowe sosy są tanie, na ogół smaczne i sprawiają, że nasze gotowanie jest mniej czasochłonne, a potrawy bardziej aromatyczne i smaczne. Wybór gotowego sosu jest dość ciężki. Biorąc [...]