SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

soja

  • Substancje antyodżywcze

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Pomimo iż o substancjach antyodżywczych ostatnimi czasy robi się coraz głośniej, nie każdy jeszcze o nich słyszał, a na pewno mało kto wie, jak dokładnie one działają i w jakich produktach substancje te występują. Czym tak naprawdę są substancje antyodżywcze? W czym występują? Czy należy na nie uważać? A może to kolejna dietetyczna ściema - [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6209 Data: 2017-08-12 12:41:26
  • Jeśli Twoja dieta opiera się głównie na produktach przetworzonych, prawdopodobnie dostarczasz za mało potasu. Potas jest, obok sodu, magnezu i wapnia, jednym z głównych elektrolitów obecnych w naszych komórkach. Potas jako elektrolit, odpowiada za utrzymanie odpowiedniego napięcia elektrycznego na błonach komórkowych oraz za przekazywanie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8652 Data: 2019-06-14 17:38:55
  • [...] które zakłócają produkcję hormonów tarczycy przez zakłócanie wchłaniania jodu. Na liście pokarmów bogatych w goitrogeny znajdziemy brokuły, kalafior, jarmuż, szpinak, soja, orzeszki ziemne, brzoskwinie i proso. Osoby z niedoczynnością tarczycy powinny zawsze gotować te produkty, aby inaktywować znajdujące się w nich goitrogeny. 10. Unikaj [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7531 Data: 2018-04-28 18:44:47
  • Czy dieta wegańska sprzyja ginekomastii?

    Artykuł
    Diety i odżywianie

    [...] izoflawony są relatywnie silnymi estrogenami. Po drugie występują w produktach sojowych w stosunkowo dużych ilościach. A po trzecie rośliny strączkowe, a szczególnie soja, są podstawą diety wegańskiej jako źródło białka o wysokiej wartości biologicznej. Mykoestrogeny Jeszcze bardziej niebezpieczne dla męskich piersi są inne ksenoestrogeny [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1238 Data: 2022-02-10 17:46:17
  • Seks jest nieodłączną częścią naszego życia. Ludzie od tysięcy lat szukali sposobów na poprawę swoich doznań seksualnych, a w przypadku problemów z erekcją próbowali różnych produktów, aby sobie pomóc. Posiadanie zdrowego popędu seksualnego wiąże się ze zdrowiem fizycznym i psychicznym, więc nie jest niespodzianką, że jedzenie odgrywa znaczącą [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2055 Data: 2023-01-18 09:14:34
  • [...] kwasy tłuszczowe omega-3 oraz źródła białka. W niektórych przypadkach wskazana będzie dodatkowa suplementacja.  Jakie produkty najczęściej jedzą fleksitarianie? Białko: soja tofu tempeh rośliny strączkowe soczewica Warzywa nieskrobiowe: zielone liściaste papryka brukselka fasolka szparagowa marchew kalafior Warzywa skrobiowe: dynia groszek [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 820 Data: 2021-08-27 11:07:21
  • Kto z nas nie chciałby żyć długo, mając pewność, że będzie wystarczająco zdrowy, aby robić rzeczy, które kocha? Według danych Światowej Organizacji Zdrowia Japonia jest krajem o najdłuższej oczekiwanej długości życia. Mężczyźni żyją tu średnio 85 lat, a kobiety 87 lat i cztery miesiące. Co więcej, Japonia ma najwyższy na świecie odsetek osób, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8967 Data: 2018-12-18 09:23:09
  • Czego brakuje w wegańskiej diecie? Część 10 – Koenzym Q10

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] najwięcej witaminy K2 znajdujemy w produktach mlecznych, szczególnie w serach pleśniowych, to szczęśliwie dla wegan najobfitszym źródłem witaminy K2 jest fermentowana soja natto, choć w innych pokarmach roślinnych witamina ta zasadniczo nie występuje. No ale oczywiście najpewniejszym sposobem radzenia sobie wegan z problemem niedoboru [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 343 Data: 2023-05-18 07:01:28
  • Odżywka białkowa podczas odchudzania

    Artykuł
    Fitwoman (uroda)

    Okres redukcji tkanki tłuszczowej jest dość ciężki dla większości Pań. O ile same treningi i ich ilość nie sprawiają kłopotu, o tyle samopoczucie i apetyt zaczyna nieco płatać figle. Co więcej, często korzysta się z nieco większej zawartości protein w diecie, co powiązane jest z koniecznością zwiększenia części białkowej posiłków. Ma to swoje [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11943 Data: 2017-04-25 04:58:59
  • Dieta eliminacyjna, która może odmienić Twoje życie

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Coraz częściej słyszymy o eliminacjach produktów żywnościowych. Czym jest dieta eliminacyjna? W czym może nam pomóc i kiedy ją stosować? Kiedy takie rozwiązania przynoszą korzyści, a kiedy są zagrożeniem? Jeśli interesuje Cię to zagadnienie, to właśnie dla Ciebie jest ten artykuł. Podsumowanie Należy pamiętać, że każda eliminacja powinna być [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5270 Data: 2018-03-01 10:36:20
  • [...] lub mandarynkach podawane wartości spermidyny są niższe niż 21 nmol/g. Ale na tle wszystkich produktów spożywczych szczególnie wyróżniają się dwa z nich – kiełki pszenicy i soja, z odpowiednimi wartościami 2437 i 1425 nmol/g dla spermidyny. Ile jej potrzebujemy? Wprawdzie obecnie nie ma jeszcze oficjalnych zaleceń dotyczących dziennego spożycia [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2483 Data: 2021-11-29 17:14:27
  • Nieustające uczucie zmęczenia, obrzęk wokół kostek, opuchlizna dłoni, twarzy i nóg czy skok wagi z dnia na dzień, to jedne z najczęstszych objawów zatrzymania wody w organizmie. Jest to problem, z którym przychodzi mierzyć się prawie każdej kobiecie, szczególnie odczuwalny jest w okresie menstruacji z powodu wahań hormonalnych, jednakże może też [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 13903 Data: 2017-07-27 10:14:59
  • Rodzaje orzechów i ich zdrowotne właściwości

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Orzechy to pyszne, chrupiące i zdrowe przekąski, można je spożywać, będąc na każdej diecie, nawet na ketogenicznej czy wegańskiej. Pomimo wyższej zawartości tłuszczu mają wiele istotnych korzyści dla zdrowia i prawidłowej masy ciała. Orzechy są częstym dodatkiem do wielu dań i to nie tylko tych na słodko. Wykorzystywane są także do produkcji [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2666 Data: 2020-11-02 12:45:03
  • [...] słabiej przyswajalne oraz może posiadać pewne “braki w aminokwasach” - białko składa się z aminokwasów. Jest niewiele pokarmów roślinnych, które są wolne od tej wady np. soja. W związku z tym, im więcej wykluczeń produktów pochodzenia zwierzęcego w diecie, tym większa konieczność łączenie różnych źródeł białka w diecie oraz ogólnie mówiąc, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2295 Data: 2021-07-29 19:08:33
  • Znaczenie magnezu (Mg) dla zdrowia jest coraz bardziej doceniane, a liczba badań na ten temat szybko rośnie. Pierwiastek ten jest niezbędny w setkach reakcji enzymatycznych w organizmie, co ma szerokie znaczenie dla zdrowia w każdym wieku i w każdym stanie fizjologicznym, w tym w ciąży, chorobach sercowo-naczyniowych, przewodu pokarmowego, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 654 Data: 2024-01-05 13:39:26
  • W dzisiejszych czasach coraz więcej uwagi poświęca się alergiom pokarmowym, ponieważ częstotliwość ich występowania rośnie. Dlaczego alergie pokarmowe i inne są obecnie tak częste, nie jest w stu procentach jasne. Naukowcy wskazują jednak na fakt, że obecnie żyjemy w bardziej sterylnych warunkach, niż kiedyś, a zanieczyszczenia powietrza [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9742 Data: 2019-02-14 10:47:56
  • Aby odpowiedzieć w pełni na to pytanie, należy najpierw doprecyzować, co autor tego pytania rozumie przez pojęcie „masa”. Najczęściej w słowie „masa” kryje się tak naprawdę masa mięśniowa. Jednak są również osoby, które choćby ze względów związanych ze zdrowiem, muszą zwiększyć ogólnie wagę swojego ciała. Na potrzeby tego artykułu przyjmę, że [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3669 Data: 2021-03-04 14:25:07
  • Nauka podlega szybkiemu rozwojowi, obecnie wiemy coraz więcej np. o mikrobiocie jelitowej, stanie zapalnym i procesach związanych z rozwojem mikroorganizmów chorobotwórczych. W niektórych dyscyplinach rozwój jest tak szybki, iż zdezaktualizowały się książki wydane kilkanaście lat temu. Podsumowanie  Probiotyki nie zastąpią zdrowej diety. Badania [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3220 Data: 2020-02-22 20:06:50
  • Ile kalorii ma fasola? Która fasola jest najzdrowsza?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Fasola to doskonałe źródło białka roślinnego, błonnika, żelaza i wielu witamin. Oferuje w związku z tym bardzo dużo zdrowotnych korzyści. Czytaj dalej, jeśli chcesz poznać jej właściwości, rodzaje fasoli oraz w jaki sposób można ją wykorzystać w kuchni.  Fasola może powodować wzdęcia i gazy Fasola jest zdrowym produktem, ale u niektórych może [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 925 Data: 2023-05-01 18:35:43
  • Dieta roślinna zyskuje coraz większe grono zwolenników. Produkty są bogate w składniki odżywcze, takie, których nie znajdziemy w pokarmach pochodzenia zwierzęcego. Modna staje się całkowita rezygnacja z produktów odzwierzęcych i przejście na wegetarianizm. Zainteresowanie weganizmem zaczęło wzrastać pod koniec 2010 roku i od tego czasu nieustannie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2005 Data: 2018-11-09 10:01:00