Białko w diecie a zdrowie Wszystkie komórki organizmu potrzebują aminokwasów i azotu, których źródłem jest spożywane w pokarmach białko. Zapotrzebowaniu ustroju na białko jest bardzo zróżnicowane: zależy od masy ciała, stopnia dojrzałości ustroju, poziomu aktywności i innych czynników. Do problemu, czy dieta jest wystarczającym źródłem białka [...]
Zakładam ten temat bo nie wszyscy początkujący i inni wiedzą gdzie znajduje sie najwiecej węglowodanów które są bardzo potrzebne naszemu organiznowi. Nie znalazłem przejżystej tabeli w dziale odżywianie to pozwole sobie na taką własnie rozpiske w cczym znajduje sie ich własnie najwięcej. Mam nadzieje że to przyda sie wszystkim. Tabela zawartości [...]
[...] wydzielania soków żoładkowych. Nie drażni przy tym żoładka w takim stopniu jak np. pieprz. Warto zatem dodać imbiru do ciężkostrawnych posiłków jak np. mięso, potrawy z jaj, soja, fasola itp. Można używać imbiru zamiast pieprzu np. do kanapek. Znakomicie smakują piersi kurczaka z imbirem. Jeśli masz problemy z chorobą lokomocyjną warto przed [...]
[...] we krwi, wspieranie układu krwionośnego, utrzymywanie równowagi azotowej w organizmie. 2. Źródła pokarmowe: Pierś z kurczaka, tuńczyk, wołowina, polędwica cielęca, grzyby, soja, produkty mleczne. IZOLEUCYNA 1. Funkcje: Wspomaganie procesów anabolicznych, stabilizacja poziomu cukru we krwi, wspieranie regeneracji organizmu 2. Źródła pokarmowe: [...]
[...] Jest to bardzo ważne, ponieważ takie połączenia produktów są zalecane jako wzór w krajach rozwiniętych (np. płatki zbożowe + mleko) i w krajach rozwijających się (soja + ryż, soja + kukurydza, fasola + pszenica), gdy organizm człowieka straci więcej niż 14% całkowitej ilości białka w organizmie, prowadzi to do poważnych schorzeń, co [...]
[...] są do bani lub gorsze niż sojowe! Chcę tlyko obalić pewne mity! Jestem wegetarianiem od około 6-7 lat, trenuję od około 4-5 lat więc jestem blisko tematu i zatrważa mnie że soja została prawie zapomniana. Osoby pragnące głośić tezy, że człowiek jest z mięsa więc musi jeść mięo niech idą karmić króliki mięskiem, njalepije z nich samych i się nie [...]
[...] b/t/w - 34.3/19.6/17 co równa się 382kcal, to już powinniśmy wliczyć do diety. Pamiętajmy jednak, że ilość białka w naszym jadłospisie pochodzącym z produktów roślinnych (soja, nasiona strączkowe, zboża) powinna wynosić nie więcej niż 30%, resztę białka powinniśmy zaspokajać ze źródeł pochodzenia zwierzęcego (mięso, jaja, przetwory mleczne). [...]
[...] ilościach, jakich wymaga typowa dieta kulturystyczna. Czy białka pochodzące z roślin są pod tym względem kompletne? Oczywiście, że tak. Najlepszym przykładem na to jest soja. Białka sojowe zawierają owe 8 aminokwasów niezbędnych, jednak soja oprócz nich zawiera także inne substancje. Po pierwsze ma dużo tłuszczów. Jeżeli w trakcie procesu [...]
[...] elementy poprzedniej diety, zwracając uwagę na reakcje alergiczne. Szczególnie częste uczulenia obserwuje się na produkty zawierające gluten jak np. pszenica, ponadto soja, orzeszki, mleko. Pokarmy zalecane podczas kuracji: - ryby (najlepiej głębokowodne), świeże sałatki warzywne, ograniczone ilości zbóż i owoców, banany, awokado, [...]
[...] zwykle powyżej 2000mg może powodować zaparcia i zwiększa ryzyko infekcji dróg moczowych. Źródła Znaczne ilości wapnia zawiera m. in. mleko i produkty mleczne, sery, soja, sardynki, łosoś, orzeszki ziemne, orzechy włoskie, nasiona słonecznika, jarmuż, fasola, brokuły, jaja, szpinak, buraki i rabarbar. Należy pamiętać, że kwas szczawiowy [...]