[...] diety. U większości osób, szczególnie rozpoczynających swoją przygodę z kształtowaniem sylwetki i poprawą nawyków żywieniowych, utrwaliły się pewne poglądy, które określają gotowanie, szczególnie na parze, jako jedyną słuszną i zdrową metodę obróbki termicznej. Duszenie Sposób obróbki stosowany dość rzadko. Polega na krótkim podsmażeniu [...]
[...] wiele osób jadłoby po prostu zimne posiłki. Mikrofalówka natomiast pozwala w błyskawiczny i bezwysiłkowy sposób podnieść temperaturę dania, a nawet je ugotować. Czy gotowanie w kuchence mikrofalowej niszczy wartości odżywcze warzyw? Istnieje przekonanie, że korzystanie z kuchenki mikrofalowej niszczy składniki odżywcze. Warto się nad tym [...]
[...] hotelowych, bo będąc w takim miejscu nie jesteśmy w stanie poczuć miejsca, w którym się znajdujemy. Kolejna pasja, która jest na równi ze sportem i podróżowaniem jest gotowanie. Od czasu do czasu możecie zobaczyć, co udało mi się wyczarować w kuchni w przepisach, które podsyłam do działu kuchni SFD. Jak tylko mam wolną chwilę, a mam ich [...]
Źródło: facebook Paula Mocior to piękna i utytułowana zawodniczka Bikini Fitness. Na swoim koncie ma takie tytuły jak: I miejsce - Mistrzostwa Polski Juniorów i Weteranów - Katowice 2014, I miejsce - Mistrzostwa Polski Seniorów OPEN- Kielce 2015, II miejsce - Mistrzostwa Europy Juniorów - Hiszpania 2015, III miejsce - Mistrzostwa Świata [...]
[...] energetyczny na ten związany z aktywnością fizyczną (treningiem aerobowym, siłowym, interwałowym itd.) oraz ten występujący obok regularnego treningu (sprzątanie, chodzenie, gotowanie, jazda na rowerze do pracy itd.). Jak BMR ma się do budowania masy czy redukcji tkanki tłuszczowej? O ile 90 kg mężczyzna mający 175 kg wzrostu potrzebuje dziennie [...]
[...] życia w trasie. Utrzymywanie zdrowej równowagi stanowi kluczowy element ich codzienności, choć zmagają się z ograniczoną dostępnością świeżych produktów, brakiem czasu na gotowanie i skromną przestrzenią do przygotowywania posiłków, nie wspominając o ograniczeniach w dostępie do różnorodnych sprzętów i przyborów kuchennych. Zakładając, że [...]
Ludzie trafiają do klubu z różnych pobudek. Początkowo wiele osób uważa trening siłowy za nudny, a podejście do ćwiczeń niejednokrotnie zmienia się z wiekiem. W początkowych miesiącach ćwiczeń największym zagrożeniem jest początkowa łatwość w osiąganiu rezultatów. To znaczy, że możesz stosować dość kiepską dietę i niezbyt efektywny trening, a [...]
[...] odżywcze Gotowanie obniża zawartość niektórych składników odżywczych w żywności, zwłaszcza rozpuszczalnych w wodzie, takich jak witamina C i witaminy z grupy B. Jednak gotowanie wzmacnia inne składniki odżywcze, na przykład likopen i beta-karoten, które są wtedy łatwiej wchłaniane przez organizm. Bakterie i inne niepożądane substancje [...]
[...] energii. Podobnie ma się kwestia nadziewanych czekoladek, gdzie jedna potrafi dostarczać nawet do 100 kcal. 35. Nie dodawaj tłuszczu do obróbki termicznej Wykorzystuj gotowanie, pieczenie i grillowanie, jako główne formy obróbki termicznej mięsa, jakie zjadasz. Nie ma konieczności dostarczania kolejnych kalorii z dolewanych tłuszczy do [...]
[...] i zwiększać ryzyko sercowo-naczyniowe. A ja nie lubię, nie mogę, nie umiem... Wiem, znajdziesz tysiące wymówek w rodzaju: „nie mam rano apetytu”, „nie mam czasu na przygotowanie posiłków”, „nie umiem gotować” itd. Apetyt rano zależy od wyuczenia organizmu, indywidualnych predyspozycji, długości snu i przede wszystkim od ograniczenia podaży [...]
Jednym z "cudów" nowoczesnej technologii jest kuchenka mikrofalowa. Nigdy wcześniej podgrzewanie, a nawet przygotowywanie jedzenia, nie było tak wygodne, łatwe i szybkie. Nie kwestionujemy wygody korzystania z kuchenki mikrofalowej. Czy jednak jest to na pewno bezpieczne dla zdrowia? Podsumowując Nie ma dowodów na to, że potrawy podgrzewane w [...]
[...] rozkładają się w temperaturach 237-306°C, dlatego pasteryzacja mleka nie może chronić przed takim rodzajem skażenia. Awasthi i in. (2012) podał, że ani pasteryzacja, ani gotowanie nie wpłynęły na poziom AFM1 w mleku bydlęcym. Jednak gotowanie grysów kukurydzianych zmniejszyło stężenie aflatoksyny o 28%, a smażenie po gotowaniu obniżyło ich [...]
Praca, obowiązki domowe, życie towarzyskie - wszystko to pochłania nasz czas, pozostawiając niewiele miejsca na gotowanie pełnowartościowych posiłków. Zdrowe odżywianie często zostaje zepchnięte na drugi plan. Wielu osobom ciężko jest wygospodarować czas na przygotowanie pełnowartościowych posiłków, zwłaszcza gdy każda minuta jest cenna. Nie [...]
Wegańska dieta oparta na roślinnych produktach i wykluczająca wszelkie składniki pochodzenia zwierzęcego zyskuje coraz większą popularność na całym świecie. Robiąc zakupy weganie uważnie czytają składy produktów, by mieć pewność, że zakupiona żywność spełnia ich wymagania. Czy Guinness jest wegański? Jeśli jesteś weganinem i zarazem miłośnikiem [...]
Według większości zaleceń dietetycznych powinniśmy spożywać dziennie kilka porcji warzyw i owoców. Z wielu badań wynika, że wciąż jest ich za mało w naszej diecie. Podobno w Stanach Zjednoczonych tendencja ta jest rosnąca, ale wynik ten jest chyba trochę zawyżony, skoro najczęściej spożywane warzywa to pomidory i ziemniaki (często w postaci [...]
W dzisiejszym świecie, gdzie kult idealnej sylwetki jest coraz bardziej powszechny, wiele młodych kobiet stawia na radykalne metody odchudzania, często sięgając po diety niskokaloryczne. Tego typu reżimy żywieniowe, ograniczające dzienną podaż kalorii często do 800-1300 kcal, obiecują szybkie rezultaty w postaci ekspresowej utraty masy ciała. [...]
Parówki kojarzą się nam raczej z kiepskiej jakości produktem, ale znaleźć można ich zwolenników. Jeśli znudziły Ci się omlety na śniadanie, poniższe zestawienie pomoże Ci dokonać wyboru, po które parówki sięgnąć, gdy najdzie Cię na nie ochota. Tarczyński Parówki z fileta Skład: filet z kurczaka 85%, woda, skrobia, sól, cukier, przyprawy i aromaty [...]
Jajka są dobrym źródłem białka oraz zdrowych tłuszczów, pod warunkiem iż nie pochodzą z hodowli przemysłowej. Naukowcy oceniali, w jakim stopniu jajka są przyswajane do ustroju człowieka. Podawano 25 g gotowanego lub surowego jajka znakowanego izotopami. Wniosek Obróbka cieplna znacząco poprawia przyswajalność jajek. Prawdopodobnie różnica w [...]
Kurkuma to dość charakterystyczna, żółta przyprawa, która nadaje daniom wyrazistego koloru i smaku. Okazuje się, że ma ona także potencjał w zwalczaniu stanów zapalnych, zwiększaniu odporności i ochrony naszego mózgu. Jest tylko jeden problem. Kurkuma jest bardzo trudna do przyswojenia przez organizm. Przyjrzyjmy się zatem sposobom, które pozwolą [...]
[...] gdy gotujmy ją w wodzie przez 15 minut. Przygotowując warzywa stosuj metodę ograniczającą ilość wody oraz skróć czas gotowania tak, jak to tylko możliwe. Dobrą metodą jest gotowanie na parze lub krótkie podsmażanie. Możesz również zachować płyn, w którym gotowały się warzywa i dodać go do zupy lub gulaszu. Przechowywanie może również zmniejszyć [...]