Cześć, Nie mogłem znaleźć podobnego tematu- mam fajne białko extensora wpi, które jest bezsmakowe i według etykiety można dodawać do dań gotowanych itd. Czy takie białko traci wtedy na wartości? Widziałem na forum fajny przepis na naleśniczki/omlety białkowe, które składają się z wheya i białek jaj- jak wygląda sprawa białka w tym przypadku?? Czy [...]
Witam. Mam pytanie czy jesli ugotuje sobie ryz w torebkach i zalewam go zimna woda. To nie sciskac woreczka zeby wyleciala woda ??? Czy w tej wodzie sa jakies potrzebne substancje ??? Czy normalnie moge go wyzymac z tej wody ???
Mam właśnie pytanie odnośnie gotowania, ponieważ raz na pare dni chętnie bym jadł coś na ciepło właśnie. I chodzi tu np. o taka potrawe : woda kostka rosolowa warzywa tarkowana marchewka troszke czosnku i cebulki koncentrat pomidorowy pomidor troszke mąki do zageszczenia czy to jest odpowiednia potrawa na obiad przy "ostrej" diecie ? i prosze was [...]
[...] pozwoliłem sobie od pewnego czasu na pieczone (w piekarniku rzecz jasna, bez dodatku oleju itp, ew. z przyprawami) mięsko z udźca z indyka, wcześniej każde mięcho gotowałem. Czy jest to dużo gorsza forma przyrządzania mięsa niż gotowanie? A może jakieś lepsze propozycje bo muszę przyznać, że pod względem smakowym bije na głowę ugotowane danie
Hejo, oto zrzut mojej diety. Obecnie chyba szukam swojego zapotrzebowania więc mam zamiar po prostu podbijac stopiowo smalec i oliwe z tygodnia na tydzien. Proszę o ocene tej diety ##2 Proszę mi powiedzieć, jak to wlasciwie jest, kazdy rodzaj miesa zawsze gotuje, wiec teoretycznie to co mam podane w tym kalkulatorze, nie jest zgodne z prawda z [...]
Wiem, że gotując dzień w dzień mogę się szybko zniechęcić wiec pomyślałem, że będę gotować jedzenie co 2 dni i pakować do pojemników. Tylko, że ładując jedzenie do pojemników na oko czasem będzie więcej a czasem mniej kalorii przez co może tak być, że pierwszego dnia zjem więcej kalorii niż następnego mimo tego, że starałem się to rozkładać po [...]
szukalem w wyszukiwarce na ten temat ale nic nie znalazlem mam dosc osobliwy temat tzn. nie mam pojecia jak dobrze ugotowac ryz zeby byl taki pelny bo jak gotuje to w tej torebce te ziarenka sa takie male. Gotuje ryz kolo 20 minut wode tak do polowy torebki! Pomozcie:)
[...] i czekam aż wchłoną całą wodę, czyli około 5 minut. Gdy robię omlet z płatków owsianych to nic z nimi nie robię tylko też daję pod przykrycie i na lekkim ogniu smażę 3-5 minut z jednej strony Czy konieczne jest gotowanie, parzenie czy jakaś inna ich obróbka? Nie ukrywam, że omlet na rozgotowanych i miękkich płatkach, nie jest zbyt dobry.
[...] fileta z kurczaka przed i po gotowaniu. Wynik - 110 g z mniejszyło sie do 65-70 g. Co to oznacza nie wiem?? Ale skoro ktoś sugeruje aby jeść tyle a tyle to jest to troche podejrzane - bo jak widomo gotowanie "węgli" wprost przeciwnie zwieksza ich wage ponieważ chłoną wode. tak więc jak z tym jest - ważyć przed czy po gotowaniu, gotować czy nie??
Szybkie pytanie bo nurtuje mnie jedna rzecz. Na kalkulatorze na stronie potreningu 100g gotowanego fileta z kurczaka ma wartość odżywczą kcal-139, białko-32g, weglowodany-2g, tłuszcze-0. A z kolei 100g fileta kurczaka ale już smażonego ma wartosc odżywczą 238kcal białko-24g, węglowodany-0. tłuszcze-15g. Osobiście smaże fileta na oleju do [...]
czy jeżeli będę jadł dużo piersi z kurczaka z ryżem i inne zdrowe rzeczy gotowane na parze, zachowując oczywiście dodatni bilans kalorii moje mięśnie będą rosły a tkanka tłuszczowa spadała?? czy lepiej zachować dotychczasową dietę i kupić spalacz tłuszczu... Pytam ponieważ mam dość duże i silne mięśnie lecz niestety trochę duzo tkanki... dodam ze [...]
[...] takiego jak: szybkowar, parowar czy wok. Czy mój sposób by się nadał - Do garnka wlewam wody na wysokość 2 - 3 palców czekam, aż zacznie bulgotać następnie wkładam do garnka sitko kładę na tym sitku załóżmy liść kapusty a na tym liściu pierś z indyka przykrywam garnek, czekam ok. 10 - 15 min i gotowe Czy takie przygotowanie piersi ujdzie?
Witam wszystkich :) No własnie, tak jak w temacie, jestem w tej chwili na masowaniu i nie wiem, czy lepiej jest smażyć pierś z kurczaka, czy może ja gotować w parowarze ? W diecie na masę należy spożywać tłuszcze, ale nie takie z tłustego miecha usmażonego na patelni na zwykłym oleju słonecznikowym, tylko z oliwy z oliwek lub orzechów itd. [...]
[...] mój ryż bezpośrednio po ugotowaniu(ryż biały najtanszy z lidla zarówno w woreczkach jak i luzem) jest smaczny dosc sypki,generalnie taki jak należy,jednak po ostygnięciu zaczyna się kleic i niemalże moge go wziąc z talerza niczym kromkę chleba.Dodam jeszcze,że próbowałem wersji z płukaniem oraz bez płukania przed gotowaniem.Macie jakieś rady?;)
mam pytanie czy zagotowanie owsianych platkow zwyklych albo gorskich do momentu az beda miekkie na tyle ze pojawia sie taki jakby sluz ma wplyw na jej IG?
no dobra... przeznam sie ze w gotowaniu to ja szycha nie jestem jak jest tu jakas dobra gospodyni to niech mi powie z czym mozna jesc gasze albo ryz i jak to zrobic i jeshcze gdzie mozna oliwe z oliwek wsadzic do diety =DD
[...] są w bardzo dobrej cenie. Zazwyczaj używa się ich do jakichś sałatek czy potraw na zimno, typu w sosie czy w śmietanie/jogurcie. Czy jednak nie dało by się ich ugotować? W sensie wymoczyć te parę godzin, by sól z nich wyszła, a następnie ugotować np. w wywarze warzywnym? Wiem, że się takowe śledzie niekiedy smaży, ale mi chodzi o gotowanie.
Witam! Chciałbym się dowiedzieć bo nigdzie nie mogę wyszukać odpowiedzi na moje pytanie. Czy po tym jak przejdę wszystkie testy do policji i zostanę skierowany do szkólki np. w Legionowie to będę mógł tam sam sobie gotować? Bardzo mi na tym zależy bo nie wyobrażam sobie 6 miesięcy bez diety.