Chociaż wydawać by się mogło, że cholesterol jest substancją dobrze przebadaną, to jednak cały czas spotkać się można z błędnymi informacjami głoszonymi przez osoby bez odpowiedniej edukacji w kierunku żywności, żywienia i zdrowia. Dobrym na to przykładem jest przekonanie o tym, że sama zawartość cholesterolu w diecie jest jedynym czynnikiem [...]
O czym dowiesz się z tego artykułu? L-karnityna występująca naturalnie głównie z produktach mięsnych. Przedstawione ostatnio wyniki analizy badań naukowych wskazują, że suplementacja L-karnityny znacznie obniża poziom najbardziej miarodajnego biomarkera uszkodzenia wątroby oraz zasobów tłuszczu wątrobowego. Zdaniem autorów analizy, obecnie [...]
[...] w diecie przyczynia się do wsparcia regeneracji. Dawka dobowa to około 1-3 g. Przeciwwskazania do łączenia: podobnie jak grupa antyoksydantów, kwasy tłuszczowe z rodziny omega 3 powinniśmy spożywać z dala od treningu, gdyż ich działanie przeciwzapalne jest dość znaczne i może upośledzać funkcje regeneracyjne. Nie ma przeciwwskazań do łączenia [...]
[...] które w tym okresie zadbają o zdrowie osoby zmniejszającej tkankę tłuszczową. Mam tutaj szczególnie na myśli suplementy zawierające niezbędne do naszego organizmu kwasy omega-3 oraz preparaty witaminowo-mineralne. Często bowiem może zdarzyć się tak, zwłaszcza przy niezbyt trafionym planie dietetycznym, że samo ograniczenie spożycia kalorii, [...]
[...] trzyma się w wątpliwych warunkach i faszeruje lekami), olej lniany, olej rzepakowy, awokado, orzechy, migdały, nasiona konopi, nasiona lnu, ryby bogate w kwasy tłuszczowe omega 3 (suplementy omega-3). Ale jakie znaczenie ma stężenie glukozy we krwi? Glukoza -> insulina -> hamowanie mobilizacji i wykorzystania tłuszczów w ustroju. Jak [...]
Po zakończeniu wieku produkcyjnego zmiany w organizmie stopniowo mogą zacząć utrudniać codzienne życie. Z wiekiem przyspiesza wtedy ryzyko wystąpienia różnego rodzaju schorzeń i stopniowo ogranicza się samodzielność. Wspierając jednak organizm od strony żywieniowej, można się w pewnym stopniu zabezpieczyć, Co zatem warto mieć na uwadze, kupując [...]
Stan zapalny jest częścią odpowiedzi immunologicznej organizmu. Pojawia się w naszym organizmie pod wpływem jakiegoś czynnika, którym zazwyczaj jest bakteria lub uszkodzona tkanka. Nie jest to nic nadzwyczajnego, ale jeśli organizm nie może sobie z tym poradzić, to przewlekły stan zapalny może wyrządzić wiele szkód i przyczynić się do poważnych [...]
[...] w umiarkowanej ilości może mieć cenne działanie na zdrowie. W nadmiarze staje się szkodliwa, ze względu na proporcje kwasów tłuszczowych i znikomą zawartość kwasów z grupy omega-3 (w nadmiarze szkodzi nawet woda, więc nie powinno to nikogo dziwić). Jaki skład ma oliwa z oliwek? W 100 g OO znajduje się: 73.3 g kwasów omega-9 (MUFA, kwas [...]
[...] również pewne doniesienia, że alkohol może nasilać zwyrodnienia stawów, jednak nie wszystkie źródła potwierdzają, że faktycznie tak się dzieje. 6. Tłuszcze obfitujące w omega-6 Kwasy tłuszczowe są niezbędnym elementem zbilansowanej diety. Zazwyczaj jednak to kwasy tłuszczowe omega-6 dominują w naszych posiłkach, a to z kolei sprzyja stanom [...]
Piłkarze jako atleci wysokiego poziomu, potrzebują siły, wytrzymałości, a także pobudzenia i koncentracji. Dbając o kompleksowe wsparcie żywieniowe, piłkarze mogą nie tylko poprawić swoje bezpośrednie parametry fizyczne, ale także ogólną odporność organizmu na obciążenia treningowe i meczowe, co przekłada się na lepsze wyniki na boisku i mniejsze [...]
Bycie w formie przez cały rok wymaga sporej samodyscypliny i poświęcenia. Większość ludzi w ciągu tych 12 miesięcy się zmienia – raz jest to lepsza forma, smuklejsza sylwetka, a raz trochę więcej ciała. U części osób wynika to z różnych cykli treningowych i świadomego działania, a u innych większej lub mniejszej samodyscypliny związanej z [...]
O czym dowiem się z tego artykułu? Pamiętaj, aby nie brakowało żadnego aminokwasu, nawet jeśli Twój organizm może sam sobie niektóre z nich wyprodukować, z innych dostarczonych. To nie jest efektywna droga... Nie przejadaj się W pierwszym punkcie moich podpowiedzi sugerowałem, abyś ze swojego talerza zabrał część porcji. Logicznym jest więc, [...]
[...] ciała. Dostarczaj dobrej jakości węglowodanów obfitujących w błonnik, którego powinno być około 30-40 g dziennie. Tłuszcze uzupełniaj ze źródeł bogatych w kwasy tłuszczowe omega 3, unikaj nadmiernej konsumpcji kwasów tłuszczowych omega 6. Warto również rozważyć suplementację witaminą D3, K2 oraz kwasami tłuszczowymi omega 3, jeżeli zjadasz ich [...]
Uprawianie sportu amatorskiego czy też zawodowego wiąże się zazwyczaj z jednym powtarzanym schematem, który dotyczy przeciążenia stawów. Dość często w rozmowie z osobami na siłowni słyszę, że boli ich ramię, kolano, grzbiet, a wszystko to powiązane jest ze stawami i ich problemami ruchowymi, które głównie dotyczą samej ich struktury. 6. Mimikery [...]
Obecnie problemem nie jest dostęp do informacji, ale przesyt. Na dodatek większość publikowanych w sieci materiałów jest niskiej jakości, zawiera błędy lub mylne wskazania. Zanim zaczniesz na poważnie trenować, warto poświęcić chwilę na ustalenie dalszej drogi. Oto lista największych błędów popełnianych przez początkujących. Dotyczy to nie tylko [...]
Nie ulega wątpliwości, że depresja jest chorobą, która powoduje znaczne obniżenie nastroju (afektu), co wpływa na wszystkie aspekty życia społecznego. Praca zawodowa, rodzina, hobby, nie mają wtedy większego znaczenia, a osoba chora zaczyna pogłębiać swoje smutki. Proces wyjścia z choroby bywa trudny i konieczne jest działanie wieloetapowe, które [...]
Dieta ketogeniczna to dieta o bardzo niskiej zawartości węglowodanów i dużej ilości tłuszczu, która została opracowana, aby pomóc dzieciom i dorosłym cierpiącym na napady padaczkowe. Obecnie pomaga ludziom osiągnąć szereg celów zdrowotnych, w tym utratę masy ciała. W diecie tej około 5 do 10 procent dziennego spożycia kalorii pochodzi z [...]
[...] oleju sojowego i rybiego) było całkiem odmienne. Olej z ryb jest zdrowszy od oleju sojowego. Prawdopodobnie stało się tak, ponieważ ten pierwszy jest bogaty w kwasy omega-3, które w pewnym stopniu niwelują wysokokaloryczną dietę. Olej sojowy jest źródłem 50%-54% kwasów omega-6, 23% kwasów omega-9, 15% kwasów nasyconych, kilku procent [...]
[...] niedobór w organizmie, który dotyka około 90% populacji polskiej. Jeśli dieta osoby, którą obdarowujemy, jest uboga w ryby, warto rozważyć podarowanie kwasów tłuszczowych omega-3. SPRAWDŹ: ALLNUTRITION OMEGA 3 K2 D3 wysokiej jakości suplement zawierający olej rybi oraz witaminy K2 i D3 Jest to szczególnie ważne, gdyż mężczyźni dużo gorzej [...]
[...] dziennie) i mając 15-20 kg nadwagi! Czy można to zrobić lepiej? Na pewno. O ironio, „fachowiec” zaleca: „profilaktycznie 2 kapsułki dziennie z racji niedoborów” np. kwasów omega-3, czy kompleks witamin B. Ale one nie mogą uratować tak błędnie rozpisanego planu dietetycznego. Konsekwencją będą: destabilizacja glikemii, funkcjonowania jelit, [...]