Np. ja. Staram się dostarczać conajmniej 50% tłuszczów w postaci n-9. P.S Domer, Ty też powinieneś wliczać P.S2 Omega-9 to oczywiście jednoniensycony kwas oleinowy występujący np. w oliwie z oliwek. Zmieniony przez - Charon w dniu 2006-04-11 10:45:05
Mam takie pytanie: zwracając uwagę w żywieniu na proporcje pomiędzy nasyconymi, wielonienasyconymi i jednonienasyconymi tłuszczami oraz pomiędzy n-3 a n-6, jak uwzgledniac omega-9? W jakich ilościach n-9 występują w pożywieniu?
[...] Następny tydzień: Treningi - bez zmian w stosunku do tego tygodnia. Dieta Rozkład BTW i kcal bez zmian. Nabiał - dalej out. Olej lniany - uzupełnienie omega 3 Cynamon (1 łyżka codziennie), pokrzyw (3x dziennie) - na insulinooporność, Melisa (3x dziennie) - na nerwy ;-) Pytanko: Ja wiem że chyba lepszy tran do suplementacji [...]
Zastanawiam sie także nad odpowiednim sproporcjowaniem kwasów tłuszczowych omega 3 omega 6 i omega 9. Obecnie za dużo mam tych omega 9 - oliwa z oliwek. Proszę o pomoc, bo tłuszcze są cholernie ważne w naszym organizmie, wiec może mi ktoś rozpisać czarno na białym ile którego tłuszczu (z przykładem skąd go czerpać) zażywać? W swojej diecie [...]
[...] łatwo zachować wybierając spośród produktów, które wymieniłem powyżej. Jednak jeśli chodzi o proporcje omegi 3 do omegi 6 sprawa nie jest już taka łatwa. Proporcje te powinny zawierać się w przedziale od 1:5 do 1:1 (najlepiej 1:1)" A co z jednonienasyconymi omega-7 , omega-9 i proporcjami??? Zmieniony przez - lewap w dniu 2017-01-29 16:17:36
[...] korzystnie wpłynąć na zmniejszenie ryzyka choroby serca.edna łyżka oleju z pestek z dyni zawiera około 120 kalorii, przede wszystkim pochodzących z kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-9. Potrzebujemy tych kwasów w naszej codziennej diecie, a także wielu innych składników odżywczych w nim zawartych, dlatego nie warto w tym wypadku rozważać [...]
witam. Najpierw garść informacji z Wikipedii: Rozwojowi raka piersi po menopauzie sprzyja duże spożycie tłuszczów wielonienasyconych omega 6 (obecnych zwłaszcza w oleju roślinnym z soi, kukurydzy, słonecznika i innych olejach z nasion, w margarynie), np. kwasu linolowego, przy niedostatku tłuszczów wielonienasyconych omega 3 (w oleju rybnym, ale [...]
[...] likely to develop asthma as their peers who eat less of these foods. Diets high in polyunsaturated fat -- found in margarine, vegetable and sunflower oils -- boost levels of omega-6 fatty acids in relation to levels of omega-3 fatty acids. Omega-6 fatty acids contribute to the production of compounds involved in inflammation and may therefore [...]
witam. Najpierw garść informacji z Wikipedii: Rozwojowi raka piersi po menopauzie sprzyja duże spożycie tłuszczów wielonienasyconych omega 6 (obecnych zwłaszcza w oleju roślinnym z soi, kukurydzy, słonecznika i innych olejach z nasion, w margarynie), np. kwasu linolowego, przy niedostatku tłuszczów wielonienasyconych omega 3 (w oleju rybnym, ale [...]
[...] są za to biotoksyny patogenów bytujące w jelitach – Chronicze stany zapalne aktywuje PLA2 tak samo jak wysoka insulina czy też niedobory tlenu – Poleca duże ilości omega-3 – Poleca olej lniany, jak rowniez oliwę z oliwek (stymulator żółci, pobudza enzymy wątrobowe i trzustkowe, działa przeciwzapalnie, poprawia funkcjonowanie mózgu, [...]
[...] mi zostalo wiec konsumuje. Sacha inchi – proszek z nasion tzw. orzecha inkow, bialko (60 g na 100 gram proszku wg opisu produktu) i tluszcz (ok.25-40 g). Z tluszczu ok 50% omega 3, 35% omega 6 i 10% omega 9. Witaminy A, E, zelazo, wapno Zadnych dodatkow, tylko sproszkowane nasiona. Plant fusion- taki zamiennik wheya, z samych roslin: bialko z [...]
Ewentualnie mogę Ci polecić zamiast Olimp Vita-min Plus: http://www.sfd.pl/sklep/Olimp_Vita-Min_Multiple_Sport-opis864.html Trec Omega 3-6-9 jest Ci zbędna. Na pewno uzupełniasz już wystarczającą ilość Omega-6 i Omega-9 z diety i posiłków. Także, jeżeli chodzi o stężenie i jakość/cena to: [...]
[...] korzystnie wpłynąć na zmniejszenie ryzyka choroby serca.edna łyżka oleju z pestek z dyni zawiera około 120 kalorii, przede wszystkim pochodzących z kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-9. Potrzebujemy tych kwasów w naszej codziennej diecie, a także wielu innych składników odżywczych w nim zawartych, dlatego nie warto w tym wypadku rozważać [...]
[...] do ognia. Można tylko zwiększyć przewagę o6 nad EPA/DHA w organizmie. Nadmiar o9 (oliwa z oliwek) też jest szkodliwy. http://pl.wikipedia.org/wiki/Kwasy_t%C5%82uszczowe_omega-9 "omega-9 oraz niektóre wielonienasycone (omega-6) sprzyjają rozwojowi raka piersi po menopauzie, a tłuszcze wielonienasycone omega-3 - przeciwdziałają. Odkryto, ze [...]
[...] wygodniejsze i się nie wylewa w drodze do pracy. Lipidy mam w idealnym stanie więc jem co mi bardziej pasuje ;). ostatnio mam na tapecie tłuszcze, z tego artykułu wynika że omega 9 i 6 (przy niedostatku omega 3) mogą sprzyjać rozwojowi raka http://pl.wikipedia.org/wiki/Kwasy_t%C5%82uszczowe_omega-6 swoją droga nadmiar omega 3 tez nie jest [...]
mozesz mi cos nawinac o tym dodatku do owsianki co to jest ??? raszek i bartek maja racje jest to - akurat to co mam teraz - ale sa inne polaczenia,to akurat bylo 50% off ,ale i tak najbardziej mi odpowiada 70% siemia lnianego - flaxseed 10% migdałów- almonds 10% orzechow wloskich - walnuts 10% brazylijskich - brazil nuts + 100mg Q10/100g produktu [...]
[...] nadmienić że Omega-9 zawarta w oliwie z oliwek jest rakotwórcza. Nie tylko przewaga o6 nad o6 zwiększa ryzyko wystąpienia raka. http://pl.wikipedia.org/wiki/Kwasy_tłuszczowe_omega-9 "Odkryto, ze tłuszcze oleinowe (zawarte w oliwie z oliwek, oleju rzepakowym) i inne jednonienasycone (omega-9) sprzyjają rozwojowi raka, podobnie jak niektóre [...]
Czy mógłbym prosić o poradę czy w diecie jest dobre proporcje omega 3 do omega 6 tak na oko? Omegi 9 jest też spor, rozumiem, że omega 9 odliczam? Po czy dzielę omega 6 przez 3 i wychodzi mi czy mam proporcje omega 6 do 3? DHA I ALA suplementuje, tak więc, kwestia czy proporcje się zgadzają?