Tak jak było napisane wcześniej, teoretycznie nie powinieneś mieć problemu z kwasami omega 6 i omega 9 bo występują one w większości produktów (jajkach,olejach,mięśie,orzechach itd.) A jeśli chodzi o wybór omegi 3 to najważniejsza jest ilość epa i dha. Produkt polecony wyżej będzie dobry wyborem. Zmieniony przez - karolg00 w dniu 2020-01-23 [...]
[...] :) Mam nadzieje ze dobrze doczytałam. Po 1: tłuszcze wielonasycone obniżają cholesterol we krwi, a jednonasycone na to nie wpływają. po 2: oliwa z oliwek zawiera kwasy omega 9 czego nie ma olej. po 3: chyba najwaznijesze : Ponadto w zachodzącym w wysokich temperaturach ( 200-300*C) procesie rafinacji, kolejnym etapie wielkoprzemysłowej [...]
no diecie do idealnej daleko danio? dzem? Przy takiej kaloryce to tylko zabierają miejsce na cenne witaminy i minerały W diecie jest Omega 9 bardzo malo, oliwa z oliwek i awokado by sie tutaj przydały jako źróda tłuszczy Raz w tygodniu wątróbka, raz jakas wołowina Zdecydowaabym się na jakąś konkretna ilość posików i ja trzymała, proponuję 4 [...]
nie ma ze najlepsze, kazdy cos soba wnosi,no chyba ze pytasz o smak to macadamia dla mnie numero uno. widzisz, macadamia sa supr zrodlem kwasow omega 9, brazylijskie z kolei - zjesz maks 2 orzechy i zaptrzebowanie na selen z glowy, z kolei np nerkowce maja najwoecej weglowodanow w sobie. wiem ze istnieja miksy, widzialem ostatnio laskowe z [...]
[...] węgli jest dla Ciebie ok. jak za bardzo zalewa można domniemywać, że tych węgli mimo wszystko za dużo. i nie "wypijaj" prawie 100g oliwy dziennie, ja rozumiem, że to źródło omega 9, ale liczy się stosunek kwasów tłuszczowych w diecie, a u Ciebie to kompletnie leży. a zły stosunek kwasów tłuszczowych prowadzi często do zaburzeń np. hormonalnych [...]
[...] tłuszczowych słonecznika lub oleju słonecznikowego są bardzo niekorzystne. W przypadku oleju wysokolinolowego - tak. W przypadku wysokooleinowego, mamy przewagę tłuszczy omega 9, więc jest to nawet lepszy odpowiednik oliwy z oliwek. Nie zdążyłem edytować poprzedniego posta, więc kończę. Olej z otrębów ryżowych to już 2,40zł/100% i dalej już [...]
MOI DRODZY! Kilka spraw nie pozwoliło mi na start w sezonie wiosennym tak jak zapowiadałam. Dlatego też, postanowiłam się nie poddać i rozpoczynam przygotowania na jesień. Jest to co prawda dużo czasu, ale wychodzę z założenia ,że lepiej pracować cały rok na średnim poziomie, niż miesiąc przed startem obudzic sie. Obecnie wykonuję 3-4 treningi [...]
[...] dodatek zbędnego cukru, lepiej kup mrożony groszek i surową marchew... wyjdzie też zdecydowanie taniej. Awokado jak najbardziej wskazane, bo jest źródłem kwasów tłuszczowych omega 9, witaminy K, potasu, a nawet w mniejszej ilości witaminy C i E. http://nutritiondata.self.com/facts/fruits-and-fruit-juices/1843/2 Co do wafli ryżowych to chleb i [...]
moglbys napisac jak te proporcje powinny wygladac? rowniez slyszalem o omega 9? (istnieje czy tylko przewidzialo mi sie gdzies obserwujac tematy na forum ?) btw. z moich obserwacji wynika ze ciezko,przynajmniej z tych produktow ktore spozywam (nasycone pozyskuje w glownej mierze z twarogu tlustego), zrobic odpowiednie proporcje omegi 3 i omegi 6 [...]
są drogie, ale przemawia za nimi po pierwsze SMAK, a po drugie bogactwo omega 9 :-) osobiście nie wyobrażam sobie dnia bez macadamia, ew. brazylijskich - równie dobre i smaczne. nie ma co porównywać smaku do np. laskowych. przynajmniej moje kubki smakowe to mówią :-)) edit: i jest jeszcze jeden argument w przypadku macadamia, ale to już kwestia [...]
[...] że jest inaczej, to zawiera ok. 70% kwasów wielonienasyconych, wiec nie nadaje się kompletnie do smażenia. Należy szukać oleju słonecznikowego wysokooleinowego (bogatego w omega 9). Wtedy posiada właściwości takie jak oliwa z oliwek i nadaje się do krótkiego smażenia. Najlepiej jeśli taki olej zawiera >70% tłuszczy jednonienasyconych (powinno [...]
[...] lepiej ograniczyć przy tak dużej podaży kalorii, bo mogą powodować problemy trawienne, podobnie tłuszcze roślinne raczej bym ograniczył do niezbędnych ilości, oliwa to MUFA omega 9, która jest ok w normalnych ilościach, ale przy dużej podaży zależeć powinno nam na ograniczeniu produktów ciężej strawnych i bazowaniu na tych lekkostrawnych. Jako [...]
[...] antynowotworowe, przeciwzakrzepowe, nawet zapobiega osteoporozie (badanie na myszach). Oleokantal, oleuropeina, beta-sitosterol, skwalen, tyrozol to tylko niektóre związki odpowiedzialne za to. keho: omega-9 to właśnie jednonienasycony kwas oleinowy występujący w oliwie z oliwek Zmieniony przez - Charon w dniu 2006-03-24 17:36:40
Mialem kalorii dostatecznie duzo by sie zalac tluszczem (ktorego sie teraz pozbywam na mocnym zestawie termogenicznym ), a sam tluszcz pochodzil glownie z oleju lnianego, czyli wlasciwie tylko omega 9, reszta to byla z ryzu, platkow owsianych. Pozdrawiam Kernel
[...] Boże, jaki ten chleb jest niedobry, ale czego nie robiło się dla składu haha%-) co do orzechów i awokado, jak najbardziej, ale pamiętaj, że laskowe znowu podbiją Ci białko, a chcemy je uciąć:) jak kasa się zgadza to inwestuj w orzechy macadamia, są praktyczne pozbawione białka, a są kwintesencją kwasów omega 9, które są również mega ważne.