[...] witaminowych, W tym kilka rodzajów witaminy D3 z różnymi dodatkami. Na pewno każdy znajdzie coś odpowiedniego dla siebie: krople, kapsułki z tłuszczem, tabletki twarde, oleje, trany, a nawet cukierki i gumy do żucia. Możemy kupić również witaminę D3 z dodatkiem witaminy K2, kwasów omega 3 albo wapnia w zależności od naszych potrzeb. [...]
[...] błon komórkowych. Kolejną przewagą oleju z kryla jest składnik zawierający karotenoid. Mowa o astaksantynie. Ma ona działanie antyoksydacyjne i wydłuża jego trwałość, gdyż oleje wielonienasycone nie są stabilne i z czasem mogą wytwarzać wolne rodniki. Jedną z obaw związanych z jedzeniem tłustych ryb lub przyjmowaniem oleju z ryb jest możliwość [...]
[...] W sytuacji takiej warto bazować na jak najmniej przetworzonych źródłach, takich jak: mięsa, ryby, jaja, nabiał, ryże, kasze, makarony, ziemniaki, płatki zbożowe, oleje, orzechy, nasiona, masła orzechowe, ryby, tłuste mięsa, jaja, warzywa, owoce. Większość osób, szczególnie kobiet, zapyta w takiej sytuacji: „co ze słodyczami, [...]
Od kilkunastu lat tłumaczę w opracowaniach, iż pozornie te same produkty, w istocie oddziałują inaczej na organizm człowieka. Najlepiej znany przykład to ryż brązowy i biały. Różnią się wpływem na glikemię oraz stężenie insuliny. To samo dotyczy makaronu, który gotuje się kilka minut, a wymagającego dłuższej obróbki termicznej, bułek i chleba [...]
Przyczyn pojawiających się zmarszczek może być naprawdę wiele. Zaczynając od spania w makijażu, przez poruszanie się po zanieczyszczonym mieście, kończąc na wcieraniu kosmetyków, nie tymi palcami co trzeba. Nie trzeba więc być geniuszem, aby zrozumieć, że dieta też ma ogromny wpływ na nasz młody wygląd. Ponadto, badania sposobu odżywiania osób [...]
Każdego roku w Polsce diagnozuje się około 18 000 zachorowań na nowotwór złośliwy jelita. Rak jelita grubego jest trzecim co do częstości występowania nowotworem złośliwym, na który zapadają mężczyźni, i drugim, na który chorują kobiety. Od kilku lat zachorowalność i umieralność na raka jelita grubego u obu płci wzrasta. Inne czynniki ryzyka raka [...]
Według przeprowadzonych w ostatnich latach badań diety wegetariańskie wiążą się z niższym ryzykiem śmierci oraz mają korzystny wpływ na liczne markery metaboliczne (np. stężenie insuliny i glukozy na czczo; stan zapalny). Naukowcy wiedzą, dlaczego tak się dzieje. Dieta wegetariańska zazwyczaj dostarcza dużo warzyw i owoców, które są bogate w [...]
Proces starzenia się dotyczy każdego z nas. Nie uciekniemy od tego, ale możemy mieć wpływ na jego tempo. Jednym z czynników, na który jesteśmy narażeni przez całe nasze życie, jest stres oksydacyjny. Jest to zjawisko, podczas którego wytwarzają się wolne rodniki, a te z kolei uszkadzają inne zdrowe tkanki i komórki. Może to prowadzić do wielu [...]
[...] kaloryczności dziennej wszystkich posiłków nie jesteś w stanie tego ustalić. Problem z ziemniakami tkwi w tym, iż często są gęsto okraszone tłuszczem (masło, śmietana, oleje itd.), co sprawia, iż mamy do czynienia z nadmiarem kcal w porcji. Wiele zależy od tego, jak serwujesz i przygotowujesz dany produkt. Długo nasiąkające w tłuszczu [...]
[...] i insulinooporność. W cytowanym eksperymencie stosowano dietę wysokotłuszczową, ale dostarczającą głównie tłuszczów nasyconych (masło, śmietana, smalec, sery), niektóre oleje (olej palmowy, olej kokosowy), tłuszcze do gotowania (margaryna w sztyfcie, smalec); mniej kwasów nasyconych zawiera np. oliwa z oliwek. Część z wymienionych źródeł [...]
Niedobory minerałów i składników odżywczych to najczęstszy problem leżący u podstaw chorób i schorzeń, które nas atakują. Podobnie jest z próchnicą. Czy faktycznie nie jest wynikiem złej higieny jamy ustnej, a diety ubogiej w prawdziwe jedzenie? Spostrzeżenia medycyny chińskiej Chińska medycyna także od dawna propaguje koncepcję, która mówi o [...]
Dla wielu z Was z pewnością nie jest niczym nowym fakt, że kwasy Omega-3 są bardzo wartościowe i ważne dla naszego zdrowia. Ich niedobór może być dość niebezpieczny i doprowadzić nawet do depresji. Dobrą informacją jest jednak to, że uzupełnienie długołańcuchowych kwasów tłuszczowych Omega-3 może pomagać w zapobieganiu i leczeniu tego typu [...]
Rokitnik zwyczajny (Sea buckthorn) należy do roślin bogatych w liczne składniki, które są biologicznie aktywne takie jak: witaminy, flawonoidy, karotenoidy, nienasycone kwasy tłuszczowe oraz makro- i mikroelementy, mające korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Komentarz i podsumowanie Być może coś w tym jest, gdyż syntetyczne analogi puryn i [...]
[...] starszych. Dlaczego potrzeby żywieniowe zmieniają się wraz z wiekiem? Witamina E Witamina E wspomaga zdrowie serca, dlatego w diecie powinny się znaleźć orzechy, nasiona i oleje z nasion, np. z kiełków pszenicy. Podsumowanie Ryzyko niedoborów składników odżywczych rośnie wraz z wiekiem z powodu różnych czynników. Często jest gorsze [...]
[...] z punktu widzenia zdrowia źródeł tłuszczy w diecie zalicza się tłuste ryby o niskim stopniu przetworzenia, gdyż bogate są w kwasy omega-3. Na uwagę zasługują roślinne oleje tłoczone na zimno, takie jak oliwa z oliwek, olej lniany, czy olej rzepakowy. Cennych kwasów tłuszczowych dostarczają również orzechy i nasiona. Wielonienasycone kwasy [...]
Rok 2016, jak i 2017 zdecydowanie można okrzyknąć rokiem kokosa. Wszystko za sprawą szeroko rozpropagowanego oleju kokosowego, który dzięki swoim właściwościom szybko zyskał na popularności. Główny składnik, który decyduje o jego wyjątkowości to średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe MCT. Olej kokosowy nadaje się zarówno do tego, aby wykorzystać go w [...]
Domowe posiłki często uważane są za zdrowe. W większości przypadków jest to prawda, ponieważ gotując samodzielnie, kontrolujesz dobór składników i ich jakość. Jednak możesz podczas gotowania popełnić błędy, które sprawią, że posiłek nie będzie zdrowy. Krojenie mięs i warzyw na tej samej desce Podczas krojenia mięsa na drewnianej desce wyciekają z [...]
Jeśli bolą cię kolana, odczuwasz sztywność w ramionach oraz bóle w innych stawach, nie jesteś jedyny. Według naukowców z Amerykańskiego Centrum Kontroli i Zapobiegania Chorób ponad 14 milionów amerykanów cierpi z powodu bólu stawów, zwykle spowodowanym stanem zapalnym w organizmie. Istnieje wiele związków przeciwzapalnych, które można znaleźć w [...]
Dlaczego osoby będące na keto mają obsesje na punkcie tej diety? Keto jest nadal na świeczniku, to temat, o którym dużo się mówi i coraz więcej osób staje się zapalonymi fanami tego modnego rozwiązania. Osobiście nie jestem wrogiem diety ketogenicznej. Co innego, jeżeli chodzi o ludzi, którzy traktują ten rodzaj żywienia jak religie… Jednak co, [...]
[...] możesz uzupełnić, zmieniając nieco swoją dietę. W jakich produktach znajduje się ta witamina? Są to przede wszystkim morskie ryby oraz (w niewielkich ilościach) jaja, mleko, oleje roślinne i podroby. Podsumowanie Witamina D jest niezbędnym składnikiem odżywczym, który jest niezbędny dla naszego zdrowia. Znajomość powyższych czynników wpływających [...]