[...] weganie nie spożywają żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego. Oczywiście oprócz mięsa i ryb, w menu wegan nie znajdziemy także takich produktów jak jaja, owoce morza, mleko i produkty mleczne czy nawet miód. Jeśli czytasz ten artykuł, to prawdopodobnie chcesz stać się weganinem. Bez względu na to, jaki jest powód Twojej decyzji, te pięć [...]
[...] nie). Kluczem jest tutaj równowaga i różnorodność posiłków. Warto się upewnić, że dieta jest bogata w: żelazo: rośliny strączkowe, tofu, tempeh witaminę D: wzbogacone zboża, mleko białko: produkty sojowe, fasola, nabiał, jajka witaminę B12: drożdże odżywcze, jajka, żywność wzbogacona. Chociaż niektóre pokarmy są dobrym źródłem tych składników [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru witaminy B12, gdyż wprawdzie ten mikroskładnik pokarmowy znajdowany był w niektórych pokarmach roślinnych, to jednak jego źródłem pokarmowym mogą być w praktyce tylko produkty pochodzenia zwierzęcego. Na co musi [...]
Czas płynie, a ludzie ciągle powielają te same mity i kłamstwa. Źródła mitu o surowych jajkach są różne, niestety duży wpływ na zachowania ludzi mają filmy. Bardzo dużo zamętu wprowadziła seria filmów „Rocky”. Jest to tak samo realistyczny film, jak seria „Rambo”. Podsumowanie To, że filmy z Hollywood powielają patologiczne zachowania, wcale nie [...]
[...] ją pozyskiwać z jaj i produktów mlecznych, w tym z sera. Warto też dodać, że wiele produktów wegańskich jest wzbogacona witaminą B12. Są to niektóre płatki zbożowe, tofu, mleko roślinne i wiele innych. „Soja zwiększa ryzyko raka piersi” Obecnie nie ma przekonujących dowodów na to, że spożywanie żywności na bazie soi zwiększa ryzyko raka piersi [...]
[...] tłuste, sery białe tłuste, twaróg, masło, śmietana, jaja, nerki, śledź wędzony). Podobnie jest z witaminą B12, źródła to np. wątroba nerki, mięso drobiowe, mięso wołowe, mleko. Wbrew często powielanym w środowisku wegańskim mitom, owoce i warzywa nie są źródłem witaminy B12! Jeśli chodzi o witaminę D, to również weganie są narażeni na ryzyko [...]
[...] także szczawiany, który obniża wchłanialność tego pierwiastka. Niestety niedobór witaminy D jest powszechny niezależnie od stosowanej diety. Produkty roślinne, takie jak mleko sojowe i ziarna zbóż, czasami są wzbogacane tą witaminą przez producentów. Wiele osób też korzysta z dodatkowej suplementacji. Niezbędne kwasy tłuszczowe omega-3 Kwasy [...]
Tak! Nietolerancja laktozy może się pojawić w wieku 20,30 lat i później. Co ją powoduje? Nietolerancja laktozy (naturalnego cukru znajdującego się w produktach mlecznych) występuje wtedy, gdy organizm nie jest w stanie jej rozłożyć. Zwykle dzieje się tak, gdy jelito cienkie przestaje wytwarzać wystarczającą ilość laktazy - enzymu, który pomaga [...]
Twoje ciało potrzebuje białka do różnych celów. Wykorzystuje aminokwasy z białka do produkcji hormonów, enzymów, białek nośnikowych i przeciwciał, składników układu odpornościowego, które pomagają zwalczać infekcje. Dodatkowo twoje ciało wykorzystuje aminokwasy z białka do naprawy, w tym do odbudowy tkanki mięśniowej. Kiedy wykonujesz trening [...]
[...] D możesz uzupełnić, zmieniając nieco swoją dietę. W jakich produktach znajduje się ta witamina? Są to przede wszystkim morskie ryby oraz (w niewielkich ilościach) jaja, mleko, oleje roślinne i podroby. Podsumowanie Witamina D jest niezbędnym składnikiem odżywczym, który jest niezbędny dla naszego zdrowia. Znajomość powyższych czynników [...]
[...] i ceteth-1, 02 cholesteryna dwuwinian choliny, połączenie choliny z kwasem winowym cywet kolagen jedwab olej rybny żelatyna gliceryna lub glicerol guanina hydrolizowane mleko i białka zwierzęce keratyna lanolina piżmo palmitynian lub kwas palmitynowy pierzga kwas stearynowy colostrum skwalan Co ciekawe, samo czytanie składu to nie wszystko. [...]
[...] mcg na niecałe 100 g podsmażonej wołowiny), niektórych rybach (2,6 – 9,3 mcg na podobną porcję), czy małżach (17 mcg). Nieco mniejszy procent zapotrzebowania pokrywają m.in. mleko (1,3 mcg na kubek), jaja (0,5 mcg na sztukę), czy wzbogacane płatki śniadaniowe (około 0,6 mcg na porcję). W przypadkach obecnych już deficytów kobalaminy najlepszym [...]
[...] produkt. W końcu wszelkiego rodzaju substancje dodawane są po to, by nadać produktowi smak, konsystencję, wydłużyć trwałość itp. A co z dopiskiem "może zawierać mleko i jaja"? Taki zapis znajduje się na wielu produktach. Wynika to z tego, że w jednej fabryce mogą być wytwarzane zarówno produkty wegańskie, jak i niewegańskie. Jest to [...]
Tryptofan należy do grupy aminokwasów niezbędnych dla naszego organizmu. Odpowiada on za kilka ważnych mechanizmów fizjologicznych. Przede wszystkim odpowiada za bilans azotowy u dorosłych, a u osób młodych wpływać będzie na wzrost. Tryptofan odpowiada również za powstawanie niacyny, która jest niezbędnym elementem wpływającym na tworzenie się [...]
Analizując diety prowadzące do zaburzeń metabolicznych i otyłości łatwo zauważyć, że są one zbyt obfite w kalorie pochodzące z węglowodanów i tłuszczy, natomiast za mało zawierają energii z białka. Jest to najbardziej uniwersalna substancja odżywcza, jednak jej adekwatne do zapotrzebowania ilości nie zawsze jest tak łatwo dostarczyć do organizmu. [...]
[...] do potraw przygotowywana jest na bazie majonezu lub jogurtu, przez co definitywnie nie mogą one zaliczać się do produktów wegańskich. Zawierają bowiem jaja i / lub mleko. Drugą dużą grupą sosów są sosy na bazie warzyw, głównie pomidorów, które mają relatywnie prosty skład, gdyż zawierają głównie pomidory i przyprawy. Istnieją jeszcze [...]
[...] musi mieć zamienników, które smakiem łudząco przypominają kurczaka, tak temat słodkości jest nieco inny. Niestety są spore ograniczenia, bo do wielu wyrobów wykorzystuje się mleko, czasami jaja, co niestety skreśla je z listy rzeczy dozwolonych dla wegan. Krem Nutlove Vegan Coconut with Almond Nut ma niesamowity smak i jestem pewna, że posmakuje [...]
[...] spożywać przed długą przerwą od posiłku by zapewnić stały dopływ aminokwasów, jest to poranek dla wielu ludzi oraz posiłek przed snem, kolacja. Kolejnym źródłem białka jest mleko, a najlepszym ze względu na jakość białka jest mięso. Mięsa zawierają pełną pulę aminokwasów proteogennych (budujące białka) i bez mięsa w diecie będzie naprawdę ciężko [...]
[...] z oliwek. W ogóle największą ilość i pełną gamę aminokwasów zawierają mięsa. Źródło białka, jakie powinno się, więc znaleźć w 1 posiłku to różnego rodzaju przetwory mleczne, mleko, jaja kurze a najlepiej sporządzić sobie bardzo dobrą i szybko przyswajalną odżywkę białkową. Pełnowartościowe białko powinno znajdować się w każdym posiłku. Bardzo [...]