SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

kiszone

  • [...] zatrzymuje wodę w organizmie, co może prowadzić do wzdęć. Jedz więcej produktów z probiotykami Warto sięgać po kiszonki, np. Kapustę kiszoną, kimchi, miso, tempeh, ogórki kiszone itp. Mogą one zmniejszyć wzdęcia, ale tutaj znowu apel: w rozsądnych ilościach! Nie ma sensu rzucać się od razu na dwa pełne słoje kiszonych ogórków. Efekt może być [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2981 Data: 2022-08-20 13:09:21
  • Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, po co Ci są jelita? Jeśli tak, to z pewnością Twoja odpowiedź krążyła wokół tematów trawiennych, ale czy wiesz, że zdrowie tego narządu to także klucz do zdrowia psychicznego i fizycznego? Jelita to nie tylko miejsce, przez które przechodzi pożywienie. Okazuje się, że aż 70% układu odpornościowego "znajduje" się [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1943 Data: 2023-01-31 19:25:43
  • O znaczeniu bakterii jelitowych mówi się w dzisiejszych czasach coraz więcej. Bakterie przestają kojarzyć się jedynie z chorobotwórczymi patogenami. Dobre bakterie zasiedlające nasze jelita oferują szereg korzyści zdrowotnych, wspomagają funkcjonowanie układu pokarmowego i wzmacniają układ odpornościowy. Jak się okazuje, mogą również pomóc Ci [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3221 Data: 2020-03-29 13:19:20
  • [...] te o niskim stopniu przetworzenia np. bataty i kasze, codziennie spożywaj sezonowe owoce i warzywa, włącz do swojej diety więcej ryb, jedz codziennie produkty fermentowane/kiszone włącz do swojej diety algi i wodorosty bądź aktywny fizycznie - jeśli możesz, idź pieszo zamiast jechać samochodem ogranicz spożycie słodkich napojów na rzecz [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8950 Data: 2018-12-18 09:23:09
  • Zanim przejdziemy do samych ciekawostek dotyczących tego suplementu, dosłownie kilka słów wstępu, przybliżających Wam suplement, jakim jest berberyna. Podsumowanie  Uzbrojony w informacje zawarte w tym artykule, będziesz w stanie podjąć decyzję, kiedy i w jakich okolicznościach, najbardziej skorzystasz na suplementacji berberyną, w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8405 Data: 2020-11-26 12:14:19
  • Jeśli chcemy w tym artykule pomówić o tym, jakie tłuszcze są najlepsze, to wpierw musimy dowiedzieć się (w największym uproszczeniu), jakie ogólnie są rodzaje tłuszczów. W tym miejscu warto wspomnieć również o tym, że wielu specjalistów poleca, aby stosunek kwasów omega-6 do omega-3, w naszej diecie był jak najbliższy wartościom 1:1. Niestety [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2013 Data: 2020-09-17 13:04:05
  • Trening siłowy, w tej czy innej odmianie, nie jest już tylko domeną osobników cierpiących z powodu „ABS” (absolutny brak szyi). Kiedyś wiązano zainteresowanie treningiem siłowym z niską inteligencją, a to zwykle nieprawda. Sportowcy nie muszą być „orłami intelektu”, jednak nie mogą być też ograniczeni, bo sport wcale nie jest taki prosty. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 12947 Data: 2019-11-15 10:07:54
  • [...] i właściwie tylko tam ją jadam, jeśli oczywiście jest mi to dane :) Często ulegasz słodkiej pokusie? Szczerze przyznam, że nie. Już jako dziecko chętniej sięgałam po ogórki kiszone niż po słodycze :P Ile posiłków jesz dziennie? W chwili obecnej jem 6 posiłków dziennie. Pijesz napoje 0 kcal? Od czasu do czasu i zdarza m się to tylko w weekendy. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3906 Data: 2017-08-01 11:03:36
  • Łuszczycowe zapalenie stawów jest chorobą, która polega na przewlekłym zapaleniu stawów towarzyszącemu chorobie skórnej. Choroba ma różnorodny przebieg - od postaci łagodnych (które występują najczęściej) do ciężkich, które prowadzą do uszkodzenia stawów i ich niesprawności. Aloes Żele z dodatkiem aloesu są jednym z najbardziej znanych dodatków, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3123 Data: 2020-08-27 11:07:55
  • Pojęcie probiotyki, pochodzące od greckiego pro bios – dla życia, obejmuje żywe kultury pożytecznych drobnoustrojów, bakterii i grzybów, które spożywane wraz z pożywieniem lub uzupełniane suplementem diety kolonizują nasz przewód pokarmowy, tworząc fizjologicznie korzystny ekosystem mikroflory jelitowej, nazywanej wymiennie mikrobiomem lub [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10463 Data: 2021-10-12 16:24:21
  • Otyłość to przewlekły stan nadmiernej akumulacji tłuszczu w organizmie, wywołujący poważne problemy zdrowotne. Wśród tych problemów wymienia się najważniejsze śmiercionośne choroby obecnych czasów, czyli sercowo-naczyniowe i nowotworowe. Nadmierna masa ciała ma także negatywne skutki psychologiczne, takie jak depresja, czy niska odporność na [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 662 Data: 2023-08-17 15:09:06
  • [...] 167 tys. nowotworów złośliwych rocznie, biorąc pod uwagę, jak odżywia się większość osób. Większość nie stroni od żywności konserwowanej solą (np. wędliny, frytki, ogórki kiszone i inne warzywa konserwowe, chipsy, paluszki, sery topione i żółte, mięsa, ryby, konserwy, solone pasty sojowe itd.), azotynów (znów np. wędliny, kiełbasy, parówki, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3322 Data: 2022-01-04 22:43:51
  • Przez całe wieki, zanim pojawiły się zamrażarki i konserwy, proces fermentacji był jedną z opcji na wydłużenie zdatności do spożycia niektórych produktów, np. warzyw. Oprócz umożliwienia dłuższego przechowywania fermentacja poprawia ogólną wartość odżywczą jedzenia i przynosi wiele korzyści zdrowotnych dla naszych jelit. Krótko mówiąc, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1206 Data: 2022-01-19 12:28:15
  • Dolegliwości bólowe, w szczególności jelit, mogą mieć charakter nagły lub przewlekły, a także podłoże fizjologiczne lub psychologiczne. Niezależnie od tego, jaki jest ból, który dotyka daną osobę, ograniczać on może efektywność w wykonywanej pracy, osłabiać rozwój i stan zdrowia, a także negatywnie wpływać na nastrój. Znając przyczyny występowania [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 572 Data: 2023-10-22 09:44:02
  • Fermentowane produkty - czy trzeba je jeść?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] które mogą wesprzeć zdrowie Twoich jelit. Uwaga! Fermentowane produkty możesz spożywać codziennie, ale pamiętaj, że jeśli do tej pory tego nie robiłeś i zjesz całą miskę kiszonej kapusty, wówczas możesz poczuć dyskomfort w okolicy brzucha. W takiej sytuacji wprowadzaj produkty stopniowo i w małych ilościach, by zbudować tolerancję. Źródła: [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 796 Data: 2024-02-09 16:00:37
  • Czym różnią się prebiotyki od probiotyków?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Prebiotyki, probiotyki - czy to to samo? Czym różnią się jedne od drugich? Prebiotyki i probiotyki pełnią odmienne role w układzie pokarmowym, jednak jedne i drugie pomagają regulować zdrowie naszych jelit. Prebiotyki są znacznie silniejsze, podczas gdy probiotyki są żywymi bakteriami bardzo podatnymi na ciepło i kwas żołądkowy. Najważniejsze [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1466 Data: 2020-01-27 10:10:38
  • Kiszonki przed i po treningu?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] również, że picie soku z ogórków kiszonych może pomóc nam w złagodzeniu niestrawności, zgagi, a także problemów żołądkowo-jelitowych. Spory procent osób stosuje soki z kiszonek również dzień po szalonej, imprezowej nocy pokonując tak zwanego kaca. Sok z kiszonek jest doskonałym sposobem na wzmocnienie naszego układu odpornościowego i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 13809 Data: 2018-03-02 11:29:36
  • Ile kalorii ma ogórek? Wartość odżywcza ogórka

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Ogórki to popularne podłużne, chude i zielone "warzywa" ogrodowe. Technicznie rzecz biorąc, są to owoce z tej samej rodziny co arbuzy i dynie, ale większość ludzi uważa je za warzywa. Wynika to przede wszystkim z tego, że nie są słodkie i pasują bardziej do wytrawnych dań.  Jak można wykorzystać ogórki w kuchni? Ogórki surowe, tak jak już zostało [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 718 Data: 2023-03-28 19:41:31
  • Prawdopodobnie znasz dobrze kiszoną kapustę i kiszone ogórki. Czy wiesz, że można kisić również inne warzywa? W rzeczywistości prawie każde warzywo może być ukiszone (poddane fermentacji), chociaż warzywa inne, niż kapusta i ogórki, są trudne do znalezienia w sklepach. Biorąc pod uwagę korzyści zdrowotne, jakie wiążą się z jedzeniem kiszonek, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2942 Data: 2018-07-18 15:48:28