SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

jak je ryby

  • [...] podstawowych pojęć dotyczących fizjologii, biochemii oraz metabolizmu. Dlaczego? Bo się tym nie zajmują lub mają zbyt ograniczone możliwości przyswajania informacji. Przyjmą jako fakty ewidentne manipulacje i kłamstwa. "Sukces" Pana Jerzego i innych Dlatego właśnie tak doskonale sprzedają się „rewelacje” Jerzego Zięby o nowotworach, witaminie C [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 14136 Data: 2017-12-20 11:39:33
  • Trenujesz już jakiś czas i masz wrażenie, że im więcej wiesz, tym tak naprawdę mniej, bo ciągle otwierają się przed Tobą nowe zagadnienia? Albo może dopiero chcesz zacząć i nie wiesz, jak, bo zasad dbania o siebie jest tyle, że można się pogubić? Jeśli tak, to poniższy przewodnik na temat treningu, diety i suplementacji jest właśnie dla ciebie! [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 26335 Data: 2019-01-06 14:28:47
  • Diety dla kulturysty: masa, redukcja, gęstość i siła

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] o wyższej cenie, które mają większą wartość dla człowieka (np. dlatego tak drogie są białka serwatkowe, szczególnie izolaty i hydrolizaty). Również wysoką cenę mają dobrej jakości ryby, wołowina itd. Bardzo dużo trzeba zapłacić za dobrej jakości szynkę czy kiełbasę, równie drogie są parówki nie zawierające niechcianych dodatków (np. MOM). Webb [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 20701 Data: 2019-05-29 09:15:06
  • Czy owoce i warzywa tuczą?

    Artykuł
    Odchudzanie

    [...] czynnikiem, który może sprzyjać zwiększaniu masy ciała. Nieco gorzej wygląda sytuacja z niektórymi owocami, szczególnie jeśli są spożywane w postaci soków, przecierów jako wysokoprzetworzone i słodzone desery, wsady owocowe w jogurtach słodzonych cukrem itd. Podsumowanie  Wbrew obiegowym opiniom nie istnieją dowody na to, iż wykluczenie z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2229 Data: 2021-03-09 19:13:56
  • [...] z czasem pojawiają się problemy zdrowotne. Dlatego tak wielkim zagrożeniem są batoniki, czekolady, pokarmy fast food, lody – łącznie spotyka się tam cukier i kiepskiej jakości tłuszcze. Nadmiar tłuszczów i węglowodanów w diecie często przyczynia się do rozwoju insulinooporności, zespołu metabolicznego, otyłości, cukrzycy, wzrostu stanu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6373 Data: 2019-02-20 14:24:04
  • W ostatnich dziesięcioleciach byliśmy świadkami nagonki na kwasy tłuszczowe i promowania węglowodanów, jako „idealnego śniadania”, czemu towarzyszyło stworzenie „piramidy idealnego żywienia”. Trend odwrócił się w latach 90. XX wieku i na początku XXI wieku. Odnotowano zmniejszenie: liczby zgonów o 20% zgonów z powodów sercowo-naczyniowych o 30% [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9549 Data: 2019-08-08 11:23:03
  • Dieta na masę: Co jeść na masę?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Jeśli zastanawiasz się, jak możesz wspomóc budowę mięśni, to mam dobrą wiadomość: to wcale nie jest aż takie skomplikowane. Jednak na kulturystów czyha wiele pułapek i postaram się opisać chociaż niektóre z najczęściej spotykanych. Jak wiemy, istnieje wiele źródeł białka, węglowodanów i tłuszczów. Jednak wiele z nich nie nadaje się dla sportowców, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 28653 Data: 2018-10-09 12:10:47
  • [...] różne informacje. W zależności od aktywności można przyjąć, że warto spożywać 1,6 - 2,3 g białka na każdy kilogram masy ciała.  Oczywiście takie wartości warto przyjąć jako wyjściowe, i obserwować zmiany zachodzące w sylwetce. Już wiesz, że częste odczuwanie głodu czy brak efektów treningowych może wynikać ze zbyt małej ilości białka. Z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6767 Data: 2019-10-29 17:05:04
  • [...] np. w chipsach, fast foodach, czekoladzie, słodyczach, wyrobach cukierniczych, tłuszczach do gotowania (pewne ilości zawiera zarówno margaryna, szczególnie twarda, jak i masło), potrawach smażonych i pieczonych, wysoko przetwarzanych produktach (np. vanaspati glee - udaje masło klarowane, choć nie ma z nim nic wspólnego, jest to [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3043 Data: 2019-04-23 09:32:24
  • [...] na cukrzycę. Wyniki: konsumpcja 14 g masła dziennie była słabo powiązana ze wzrostem ryzyka śmierci ze wszystkich przyczyn, spożywanie masła nie było istotnie związane z jakąkolwiek chorobą sercowo-naczyniową, chorobą wieńcową serca czy wystąpieniem udaru, spożycie masła wydawało się zmniejszać ryzyko wystąpienia cukrzycy. Mark Houston [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3049 Data: 2020-02-23 17:17:31
  • Dieta sokowa, detoks sokowy - czy warto?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] przeczytać w dodatku do artykułu, pod częścią główną. W jednym z badań przedstawiciele firmy oferującej wyroby detoksykujące, oczyszczające itd. nie potrafili powiedzieć, jakiego rodzaju toksyny rzekomo usuwają ich produkty. Anonimowy autor napisał: „Znajdujące się w naszym organizmie toksyny to nic innego jak substancje chemiczne”. W [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1345 Data: 2022-01-24 20:06:03
  • [...] odpowiedniego paliwa w postaci pokarmów, które powinny stanowić grupę wysokoodżywczą. Oznacza to, że nie powinny być to typowe fast foody, a żywność reprezentująca bardziej jakościowe kategorie naszego menu. Prezentujemy Wam listę 35 wskazówek, które rzucą nieco światła na to, jakimi kategoriami powinniśmy się kierować przy ustalaniu menu, czy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 18461 Data: 2018-04-21 13:24:36
  • Z niektórych badań wynika, iż osoby preferujące skrajne rozwiązania żywieniowe mogą cierpieć z powodu różnego rodzaju zaburzeń (np. w postrzeganiu wizerunku swojej sylwetki). Czasem stosowanie diety wegańskiej poprzedza wystąpienie głębszych zaburzeń, np. jadłowstrętu psychicznego. Z kolei inni naukowcy twierdzą, iż stosowanie diet wegańskich nie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1602 Data: 2019-05-31 09:55:09
  • [...] ryzyko chorób serca na kilka sposobów. Jaja zmniejszają stan zapalny, poprawiają wrażliwość na insulinę, zwiększają HDL i mają wpływ na transporter cholesterolu znany, jako LDL. W jednym z badań 50 uczestników uczestniczyło w randomizowanej klinicznej interwencji. Uczestnicy byli losowo przydzielani do spożywania 2 jaj lub wydzielonej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4000 Data: 2018-11-11 08:37:26
  • [...] na stan zapalny w organizmie. Kwasy tłuszczowe z grupy omega-6 (szczególnie kwas arachidonowy) i kwasy tłuszczowe nasycone (np. kwas palmitynowy) często są rozpatrywane, jako związki prozapalne, tymczasem te z grupy omega-3 (np. kwas eikozapentaenowy EPA oraz DHA kwas dokozaheksaenowy) mają działanie przeciwzapalne. Okazuje się, iż [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3973 Data: 2018-09-24 16:04:43
  • Carnivore - dieta cud mięsożercy czy patologia żywieniowa?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    W kilkunastu ostatnich latach dużą popularnością cieszą się diety, które są polecane na zasadzie poczty pantoflowej. Nowe media zastąpiły tradycyjne kontakty, więc sugestie mogą płynąć z mediów społecznościowych, SMS czy ze stron internetowych. Moja sugestia jest zawsze taka sama, najpierw poznaj temat, a dopiero później podejmuj decyzje, które [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 631 Data: 2024-01-09 11:59:37
  • [...] Nie do końca jest to prawda, ponieważ w ostatnich latach okazało się, że równie ważne, a może nawet ważniejsze dla mężczyzny są hormony…, które wcześniej były postrzegane, jako kobiece (estradiol). Testosteron działa także jako prohormon, w ten sposób powstaje z niego estradiol i DHT. Wielonienasycony (PUFA) n-3 ALA: olej rzepakowy, olej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7209 Data: 2019-06-19 07:45:57
  • [...] gorszym wyborem, organizm nie wykorzysta go tak skutecznie. Po pierwsze: pomiar syntezy białek mięśniowych prowadzony na osobie lekkiej i słabo wytrenowanej, ma się nijak do ciężkiego i wyćwiczonego mężczyzny, kulturysty. W cytowanym badaniu Blake’a B. Rasmussena dotyczącym odpowiedzi na aminokwasy i węglowodany po wysiłku oporowym, były [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2892 Data: 2020-12-29 09:10:07
  • Odchudzanie powinno interesować nawet połowę populacji niektórych krajów. W Polsce sytuacja wcale nie jest lepsza. Zgromadzony tłuszcz to nie jest tylko problem wizualny, ale przede wszystkim sprzyja poważnym chorobom, szczególnie jeśli występuje w głębszych warstwach w tułowiu. Tego rodzaju tkanka jest aktywna metabolicznie, sprzyja powstawaniu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1942 Data: 2022-12-29 10:58:48
  • [...] początku chciałbym zastrzec, iż interwały nie dla każdego się nadają, nie w każdym przypadku i często nie są najlepszym rozwiązaniem. Tymczasem wielu trenerów zachowuje się, jak sportowcy w latach 80 i 90. XX wieku – sterydy, wow, zacznij je brać, nieważne, co trenujesz i nieważne jak!  W prasie dla kobiet spotkasz głównie tematykę w rodzaju: [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 15787 Data: 2019-08-29 08:59:04