[...] żywieniowe wykluczające mięso, jajka, mleko i inne produkty mleczne. Podsumowanie Pod względem wartości odżywczej dla kulturysty, najlepiej wypadają źródła białka takie, jak izolat (WPI; ang. whey protein isolate) i koncentrat białka serwatkowego (ang. whey protein concentrate), co nie powinno nikogo dziwić. Białko sojowe jest dobre, ale [...]
[...] żyta, powoduje uszkodzenie kosmków w jelicie cienkim. W konsekwencji wywołuje to złe wchłanianie składników odżywczych. Mogą wystąpić dolegliwości żołądkowo-jelitowe, takie jak: ból brzucha, biegunka, niezamierzona utrata masy ciała i zaparcia. Nietolerancja glutenu może objawiać się także niedokrwistością z niedoboru żelaza, zmniejszoną [...]
Tak naprawdę każdy człowiek ma jakąś dietę, lepszą lub gorszą. Jeśli chcesz budować mięśnie, nie stosując konkretnej diety, to owszem, jest to możliwe, ale bywa trudne i wiąże się z wieloma zagrożeniami. Najlepsze źródła węglowodanów Ryż brązowy, makaron razowy, komosa ryżowa, kasza gryczana, kasza jaglana, owsianka. Dla osób chcących oszczędzić [...]
[...] przechodzeniu prekursora serotoniny, tryptofanu, do mózgu. Węglowodany stymulują uwalnianie dużych porcji insuliny do krwioobiegu, co nasila wbudowywanie aminokwasów, takich jak walina, izoleucyna, fenyloalanina do mięśni. To powoduje, że rośnie względne stężenie tryptofanu we krwi, czego następstwem jest jego przechodzenie przez barierę [...]
[...] lepsze rezultaty, w porównaniu do innej. Ale dieta paleo, jest najlepsza, bo… Tak? Bo Brazylijczycy przeprowadzili meta-analizę 11 badań naukowych niekoniecznie wysokiej jakości? Wspomniane obserwacje trwały od kilku tygodni do kilku lat. Na dodatek większość ocenianych osób miało nadwagę, otyłość lub cukrzycę typu 2. Ponadto diety paleo są [...]
[...] warte skomentowania. Niestety, dla ludzi spoza branży mogą one wyglądać na wiarygodne. Trzeba mieć dużą wiedzę i jeszcze lepszą znajomość języka angielskiego, by zrozumieć, jakimi bzdurami epatują „dziennikarze”. Notabene, sama nazwa autora: „John Smith” sugeruje, iż jest to postać fikcyjna. John Smith napisał: „Kulturyści często sięgają po [...]
[...] aż tyle protein. W kolejnych latach ten pogląd ewoluował i kwestia wcale nie jest taka jednoznaczna. Tym bardziej, iż coraz częściej wspomnianym zawodnikom towarzyszy jakaś forma treningu siłowego, interwałowego. W badaniach Hiroyuki Kato i wsp. wzięło udział 6 wytrenowanych biegaczy w wieku 28 ± 4 lata i masie ciała 64,5 ± [...]
[...] Z przedstawionych szczegółów mam zamiar wyciągnąć ogólne wnioski, które znajdą zastosowanie u każdej osoby chcącej pozbywać się nadmiarowej tkanki tłuszczowej, niezależnie jakiej jest płci, w jakim wieku, czy jest bardziej lub mniej aktywna fizycznie. Zastosowanie diety z rotacją kaloryczności (np. 2 tygodnie po 2400 kcal na dobę, dwa [...]
Zdrowa dieta kierowców zawodowych jest sporym wyzwaniem ze względu na specyfikę ich życia w trasie. Utrzymywanie zdrowej równowagi stanowi kluczowy element ich codzienności, choć zmagają się z ograniczoną dostępnością świeżych produktów, brakiem czasu na gotowanie i skromną przestrzenią do przygotowywania posiłków, nie wspominając o ograniczeniach [...]
[...] iż to marketing i nic więcej. Podsumowanie Trudno ocenić, czy istnieją pokarmy kobiece i męskie. Badania w tej materii nie dają jednoznacznej odpowiedzi. W reklamach, jako męskie przedstawia się picie alkoholu, a on długofalowo prowadzi do niewydolności seksualnej. Tak samo jako „super męskie”, reklamowano palenie, mimo iż prowadzi do [...]
Obecnie problemem nie jest dostęp do informacji, ale przesyt. Na dodatek większość publikowanych w sieci materiałów jest niskiej jakości, zawiera błędy lub mylne wskazania. Zanim zaczniesz na poważnie trenować, warto poświęcić chwilę na ustalenie dalszej drogi. Oto lista największych błędów popełnianych przez początkujących. Dotyczy to nie tylko [...]
[...] siłowych, farmakologii i ochrony zdrowia, niż w USA (ponad 327 mln w 2018 r.)! Najlepsze źródła protein Teoretycznie, doskonałym źródłem protein są czerwone mięsa, takie jak: wołowina, cielęcina, wieprzowina, jagnięcina, baranina, mięso konia i kozy. Niestety mięso czerwone zawiera żelazo hemowe, którego konsumpcję powiązano z rakiem oraz [...]
[...] zarzekają się, że nie wiedzą, co mają jeść. OK, rozumiem, że te tysiące książek, broszur, publikacji elektronicznych, filmów i codziennie publikowanych aktualizacji o tym, jak przygotowywać posiłki dla kulturysty są niedostępne? Przepraszam, ale nie zauważyłem, żeby zdobycie wiedzy było obecnie jakimkolwiek problemem. Wielu kulturystów czy [...]
[...] ale jego nadmiar. Większość ludzi nie przejmuje się tym, co zjada i wypija, ignorują też wpływ na zdrowie alkoholu i tytoniu. Przyjrzyjmy się różnym produktom i zastanówmy, jaki wpływ mają na powstawanie stanu zapalnego w organizmie. Jednak wyniki nowych badań nie są jednoznaczne. Współwystępowanie zjawisk nie oznacza automatycznie korelacji [...]
[...] dotyczy to cukrzycy typu II oraz niektórych rodzajów nowotworów, które lubią się manifestować dopiero po przekroczeniu pewnego wieku). Podsumowanie Z pewnością kiepskiej jakości, wysokoprzetworzona, tańsza żywność, sprzyja otyłości, nadwadze, cukrzycy typu II, chorobom sercowo-naczyniowym czy nowotworom (szczególnie ze względu na ilość [...]
[...] wchłaniania wapnia, dlatego ich spożywanie jest zalecane przez lekarzy, szczególnie w przypadku leczenia osteoporozy. Kwasy te znajdziemy między innymi w rybach, takich jak: łosoś, makrela, halibut, węgorz czy śledzie, ale też w orzechach włoskich, siemieniu lnianym czy nasionach chia. Roślinne źródła omega-3 są ponadto doskonałym źródłem [...]
[...] wszelakich pyszności, w gronie rodziny. Święta to taki czas, gdzie nie może zabraknąć ryb. Poza nazwą handlową i nazwą łacińską danego gatunku oraz informacją o sposobie, w jaki dana ryba została złowiona, na etykiecie powinniśmy znaleźć również informację o tym, gdzie ryba została złowiona lub w jakim kraju wyhodowana. W przypadku ryb dziko [...]
[...] pestki dyni masło smalec Ważne jest, by w ciągu dnia dostarczać sobie produktów, które zawierają kwasy tłuszczowe z każdej z wymienionych frakcji. Źródła białka: dobrej jakości kiełbasy, ze sprawdzonych źródeł, drób wołowina wieprzowina podroby cielęcina jagnięcina nabiał jaja odżywki białkowe (starać się jednak dostarczać białko z [...]
[...] nie tylko wśród zwolenników tego typu odżywiania, ale również wśród medyków. Pojawiają się pytania i wątpliwości, czy dieta roślinna ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie i na jakie jego aspekty, czy każdy może ją stosować, jakie korzyści przynosi itp. W odpowiedzi na to w wielu serwisach dedykowanych lekarzom (takich jak NCBI - National Center for [...]
[...] zawody bikini fitness w różnych federacjach. W ciągu danego roku widzimy wiele pięknych zawodniczek. Z pewnością każda z nich włożyła wiele wysiłku, by efekt końcowy był jak najlepszy. Są zawodniczki, które mają za sobą wiele startów. Zajmują czołowe miejsca, bądź też nie znajdują się wśród TOP 6 lub TOP 10. Niektóre twarze jednak oglądamy [...]