Jeśli jesteś osobą, która woli usiąść do talerza wypełnionego jedzeniem bez negatywnego wpływu na zdrowie lub masę ciała, wówczas powinna Ci się spodobać idea tzw. volume eating. Co to jest i jak działa? Czytaj dalej, żeby zobaczyć, czy jedzenie objętościowe to rozwiązanie również dla Ciebie. Podsumowanie Jedzenie objętościowe to strategia [...]
Dieta ketogeniczna to dość restrykcyjny sposób odżywiania, który w dużym skrócie zakłada ograniczenie węglowodanów do minimum i spożywanie dużej ilości tłuszczu, jako głównego źródła energii. Stosowana jest głównie w celach zdrowotnych oraz redukcyjnych. Dieta ketogeniczna kojarzy się z produktami zwierzęcymi, ale stosuje ją także sporo wegetarian [...]
Resweratrol należy do związków pochodzenia roślinnego, które wykazują działanie przeciwutleniające. Jego najważniejsze źródła to: czerwone wino, winogrona, niektóre jagody i orzeszki ziemne. Substancja aktywna skoncentrowana jest w skórkach i nasionach winogron, jagód. Ww. części owoców wchodzą w skład przecieru, który wykorzystywany jest do [...]
Dbając o swoją skórę, sięgasz po różne kosmetyki – od środków myjących, poprzez toniki, serum, peelingi, aż po różnego rodzaju kremy. Jednak wiedz, że niewiele zdziałają, jeśli nie zapewnisz sobie odpowiednich witamin i minerałów. To właśnie one dają skórze piękny i promienny wygląd. Wiele z nich można przyjmować zarówno doustnie (w formie [...]
Fasola jest popularnym produktem bogatym w białko, który często się pojawia na talerzach wegetarian. Nie ulega też żadnej wątpliwości, że poza białkiem fasola jest bogata w wiele składników odżywczych, a do tego jest niedroga. Jest też źródłem węglowodanów. Podsumowanie Jeżeli nie jesz fasoli czy innych strączków, to namawiamy Cię, by włączyć [...]
Wiele jest ziół oraz substancji znanych już od tysięcy lat w tradycyjnej medycynie chińskiej i tybetańskiej. Niestety spora część z nich nie sprawdza się w pokładanych w nich nadziejach prozdrowotnych. Czy jednym z nich jest znany w wielu rejonach świata shilajit? Przeanalizujmy jego podstawowe właściwości i przeprowadzone w tym kierunku badania [...]
Symbolem potasu w układzie okresowym jest K i niestety niektórzy z nas mogą utożsamiać ten symbol z witaminą K. Jednak potas a witamina K to zupełnie inne związki. Niezależnie od tego oba mikroelementy są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, ale każdy z nich ma inne właściwości. Podsumowanie Witamina K i potas są niezbędne dla [...]
Każdy wie, że owoce to cenny element diety, który dostarcza witamin, składników mineralnych, błonnika i wielu substancji prozdrowotnych. Owoce cechuje niska wartość energetyczna, a zarazem wysoka wartość odżywcza. To właśnie dzięki tej właściwości wraz z warzywami i aktywnością stanowią podstawę „Piramidy zdrowego żywienia i aktywności fizycznej”. [...]
Resweratrol to naturalny polifenol występujący w znacznych ilościach w orzeszkach ziemnych, skórkach winogron i czerwonym winie. Resweratrol od dawna stał się składnikiem rozmaitych suplementów, które mają za zadanie utrzymać organizm w stanie równowagi. Ponadto ma wpływ na stężenie glutationu, aktywność enzymów antyoksydacyjnych, osłabia [...]
Aronia (Aronia melanocarpa) pochodzi z Ameryki Północnej, należy do rodziny różowatych i jest uprawiana głównie ze względu na swoje owoce. Są to małe, ciemne jagody, które ze względu na charakterystyczny, gorzkawy smak, częściej są wykorzystywane w przemyśle spożywczym do produkcji soków, dżemów, herbat owocowych i suplementów diety, niż spożywa [...]
[...] The Rock najpierw podzielił się na Instagramie składem śniadania, które spożywa. W złotej misce znalazł się pokrojony stek wołowy, białka jaj, ryż brązowy oraz… jagody. Aby uzyskać dodatkowe węglowodany, wypija rozdrobnione płatki owsiane i rozwodnione wodą z ryżu. Wyjaśnił, że jest to dieta, która nie zawiera sodu i ogranicza przy [...]
[...] przeciwdziała utlenianiu i zapobiega niszczeniu tkanek. Chociaż większość owoców i warzyw ma dobroczynny wpływ na organizm, to niektóre z nich takie jak: wiśnie, jagody i szpinak są przeciwutleniaczami. Badanie przeprowadzone przez Uniwersytet w Michigan wykazało, że codzienne picie kwaśnego soku z wiśni nie tylko zmniejsza stan [...]
[...] jest nacisk na jedzenie jagód. Są one jednymi z najbogatszych w składniki odżywcze pokarmów na świecie, plasując się prawie tak wysoko, jak ciemne, liściaste warzywa. Ciemne jagody są również bogatym źródłem przeciwutleniaczy i innych fitochemikaliów. Wpływ diety nordyckiej na zdrowie Dieta nordycka pomaga obniżyć ciśnienie krwi i poziom [...]
[...] zakrzepów krwi. Awokado Owoc ten dostarcza dużo jednonienasyconych tłuszczów i błonnika, które są kluczowe dla utrzymania zdrowego poziomu cholesterolu. Truskawki, jagody, maliny Drobne, czerwone owoce są pełne związków przeciwutleniających, takich jak antocyjany, kwasy fenolowe, stylbeny, garbniki i karotenoidy, które wpływają na [...]
Owoce jagodowe nazywane są czasami "słodyczami natury". Piękna i zarazem właściwa nazwa. Ich naturalna słodycz jest zdrowym substytutem deseru! Owoce jagodowe występują w różnych odcieniach, od jasnoczerwonego do głębokiego i nasyconego fioletu. I chociaż wszystkie przynoszą korzyści zdrowotne, to każdy ma swoje własne, odrębne właściwości i inną [...]
[...] maliny i granat (RASPBERRY & POMEGRANATE IN JELLY). A do wyboru mamy, także 11 innych smaków: jabłko z cynamonem (APPLE & CINNAMON IN JELLY) jabłko (APPLE IN JELLY) jagody (BLUEBERRY IN JELLY) wiśnie (CHERRY IN JELLY) owoce egzotyczne (EXOTIC FRUITS IN JELLY) owoce leśne (FOREST FRUITS IN JELLY) marakuja z mango (PASSION FRUIT & [...]
Wiele osób, które chcą schudnąć, decyduje się na wdrożenie odpowiedniej diety oraz ćwiczeń. To bardzo dobra droga, trzeba jednak pamiętać, że na sukces składa się nie tylko ujemny bilans energetyczny (choć jest on najbardziej istotny), ale także hormony. Najczęściej słyszy się o hormonach odpowiadających za uczucie sytości (leptyna) oraz głodu [...]
W naszych serwisach zazwyczaj spotykam się z problemami, które dotykają osoby o nadmiernie rozbudowanej tkance tłuszczowej. Czasem są to problemy zdrowotne, gdzie zmiana nawyków żywieniowych i kaloryczności diety, może prowadzić do poprawy stanu zdrowia. Częściej jednak są to kwestie wyłącznie poprawy wyglądu sylwetki, poprzez zmniejszenie ilości [...]
Kiedy chcesz zwiększyć spożycie witaminy C, zaczynasz częściej sięgać po owoce. Dużą zawartość tej witaminy mają cytrusy, kiwi, truskawki, porzeczki. Ale istnieje jeszcze jeden tropikalny owoc, który jest jej wyjątkowym źródłem. Chodzi o owoc aceroli, znany również jako wiśnia z Barbados. 100 g świeżych wiśni aceroli (około jednej filiżanki) [...]