[...] obecnej w roślinach krzyżowych sinigryny. "Nasze wyniki wskazują, że AITC działa podobnie jak niektóre leki przeciwnowotworowe. Oznacza to, że dietę można wykorzystywać w prewencji raka tak samo jak leki" - komentuje prowadzący badania prof. Ian Johnson. Dokładne wyniki zostaną opublikowane w piśmie "Carcinogenesis".
[...] się wyraźny wzrost zachorowalności. "Zaobserwowany przez nas związek dowodzi, że rodzaj diety może mieć ogromny wpływ na nasze zdrowie" - komentuje prowadzący badania Mohandas Mallath. A ponieważ, zgodnie z przewidywaniami, w ciągu kolejnych 20 lat spożycie napojów gazowanych może jeszcze wzrosnąć, kolejne badania, które pozwolą [...]
[...] napojów z kofeiną może chronić przed uszkodzeniem wątroby osoby szczególnie narażone na schorzenia tego narządu - zaobserwowali naukowcy. O wynikach szeroko zakrojonego badania informuje serwis internetowy "EurekAlert". Zespół naukowców z amerykańskiego Narodowego Instytutu Cukrzycy oraz Chorób Układu Trawiennego i Nerek [...]
[...] spadku aktywności neuronów. "Po raz pierwszy udało nam się prześledzić działanie placebo na poziomie pojedynczej komórki nerwowej" - komentuje prowadzący badania Fabrizio Benedetti z Uniwersytetu w Turynie. Benedetti uważa, że placebo może łagodzić objawy choroby Parkinsona podnosząc poziom dopaminy w mózgu. Jak spekuluje, [...]
[...] (nie jest zbilansowana). Aby zweryfikować odległe efekty diety bogatej w tłuszcze i jej odległą skuteczność w porównaniu z dietą niskotłuszczową potrzebne będą dalsze badania - tym razem trwające kilka lat. Zdaniem dra Waltera Willetta z Harvard School of Public Health, który skomentował badania w artykule redakcyjnym, nie można dłużej [...]
[...] z kazeiną białkiem hydrolysate (który zawiera o 20 % glutaminie peptydach) i hypocaloric dieta z względami pochylić się mięsień masy, siła, i ciało tłuste. Wyniki tego badania pokazały że kazeina białko hydrolysate grupa gubiła więcej ciało tłuste, skorzystało bardziej pochylaj się mięsień masy, i czy bardziej wielkie siła wzrosty. miały [...]
[...] kopytnymi, długi czas nie wykrzystując innych źródeł pokarmu. Choć do długo ignorowanych pokarmów bez wątpienia należały rośliny, niemal wszystkie wcześniej prowadzone badania skupiały się na szczątkach zwierzęcych. Ponieważ szczątki roślinne zachowują się znacznie gorzej niż zwierzęce, trudno jest udokumentować ich obecność w diecie [...]
[...] bogata w białko może obniżać szanse kobiety na zajście w ciążę - wskazują wyniki naukowców amerykańskich. Informację podaje serwis "EurekAlert." We wcześniejszych badaniach na myszach i krowach udało się zaobserwować, że dieta bogata w białko sprzyja podniesieniu poziomu związków amoniaku (soli amonowych) w drogach rodnych samicy. Z [...]
[...] jest wyższa niż w grupie kontrolnej. Jak podkreślają badacze, dawka witamin, jakie podawano tym kobietom była 6-krotnie wyższa od zalecanej w USA. Zdaniem prowadzącego badania, Wafaie Fawzi'ego, wyniki tych eksperymentów mogą mieć największe znaczenie dla pacjentów z biednych krajów, gdzie panuje powszechne niedożywienie. Pacjenci ci we [...]
[...] tłuszczowej. Naukowcy uważają, że ich najnowsze odkrycie może też tłumaczyć, dlaczego picie umiarkowanych ilości czerwonego wina ma pozytywny wpływ na serce. Najnowsze badania zostały przeprowadzone na myszach. W najbliższym czasie naukowcy będą sprawdzać, czy gen SIRT1 odgrywa podobną rolę w spalaniu tłuszczu u ludzi. "Na razie jest [...]
[...] preparaty z tej rośliny mogą nie tylko zwiększać koncentrację i poprawiać wyniki w nauce, ale też działać przeciwnowotworowo. Badacze z Uniwersytetu w Chicago przeprowadzili badania w grupie 20 zdrowych osób. Uczestnicy eksperymentu przyjmowali codziennie pięć miligramów warfaryny - leku obniżającego krzepliwość krwi. Po kilku dniach 12 badanym [...]
[...] produkcję mleka - powoduje, że otyłe kobiety za wcześnie tracą pokarm - zaobserwowali naukowcy z USA. Wyniki publikuje pismo "Pediatrics". Już wcześniejsze badania wykazały, że kobiety z nadwagą lub otyłe znacznie szybciej niż matki z prawidłową masą ciała przestają karmić piersią swoje dziecko, bądź w ogóle nie są w stanie tego [...]
[...] spożycia produktów sojowych, mogłaby pomóc w prewencji choroby nerek, a być może też w prewencji choroby wieńcowej serca u cukrzyków" - podkreśla prowadząca najnowsze badania Sandra R. Teixeira, z Uniwersytetu Stanu Illinois w Urbana-Champaign. Badania przeprowadzono na 14 emerytowanych wojskowych w wieku od 53 do 73 lat, którzy leczyli [...]
[...] dieta była najbogatsza w błonnik (pochodzący np. z produktów z pełnego ziarna lub otrąb) niż kobiety, które spożywały najmniejsze ilości błonnika. Jak podkreśla prowadzący badania dr Chung-Jyi Tsai, ochronne działanie diety bogatej w błonnik potwierdziło się nawet po uwzględnieniu różnych innych czynników sprzyjających odkładaniu kamieni [...]
[...] lekarstw na zdrowie człowieka. Na szczęście wysiłkami dr Budwig wkrótce przejęli się inni światowi uczeni, którzy zainspirowani jej pracą badawczą, zaczęli prowadzić własne badania. I tak, dzisiaj, już wszyscy eksperci od tłuszczów i ich wpływu na zdrowie i życie człowieka biją na alarm, a ich przesłanie brzmi: TRZYMAJMY SIĘ Z DALEKA OD [...]
[...] funkcja jajników, podniósł się poziom hormonów płciowych, a kobiety zaczęły ponownie miesiączkować. Poprawiła się także gęstość ich tkanki kostnej. Zdaniem prowadzącego badania Christosa Mantzorosa, leptyna odgrywa ważną rolę w regulacji pracy układu rozrodczego kobiet. Informuje ona mózg o tym, jak dużo energii potrzebuje organizm. W ten [...]
[...] do produkcji mniej uzależniających leków przeciwbólowych - pracę na ten temat zamieszcza najnowszy numer tygodnika "Nature". Zespół Philipa J. Larkina prowadził badania genetyczne na naturalnym mutancie maku lekarskiego (Papaver somniferum) - nazywanym top1. W przeciwieństwie do zwykłej odmiany nie produkuje on dwóch znanych środków [...]
[...] Tłuszcze wprawdzie nie powodują raka, ale niektóre z nich, jak nasycone tłuszcze zwierzęce i pewne nienasycone tłuszcze roślinne, mogą przyspieszać rozwój choroby. Najnowsze badania naukowców z Uniwersytetu Autonomicznego w Barcelonie pozwalają lepiej zrozumieć mechanizm tego zjawiska. Badania prowadzono na dwóch grupach szczurów z [...]
efektywnie spalać tłuszcz. Więc kiedy trenują, są na diecie niskowęglowodanowej. W wieczór poprzedzający zawody mogą dostarczyć sobie cukru i odbudować zapasy glikogenu, jeśli chcą. Nie staną się przecież oporni na insulinę w jeden dzień. Udowodniono, że po zjedzeniu wysokowęglowodanowego posiłku, zwiększają się zapasy glikogenu, a to jest [...]
Im mniej śpisz, tym bardziej tyjesz Osoby, które śpią za mało, są bardziej narażone na tycie niż śpiochy - wskazują szeroko zakrojone amerykańskie badania. Przeprowadzono je na grupie 18 tys. pacjentów w wieku od 32. do 59. roku życia. Okazało się, że osoby, które spały 4 godziny na dobę lub mniej, były średnio o 73 proc. bardziej narażone na [...]