Wykorzystanie orzechów w diecie sportowca jest oczywistym krokiem. Zapewniają one nie tylko bogactwo witamin, minerałów i antyoksydantów, ale i stanowią źródło zdrowych tłuszczy, które podnoszą wartości zdrowotne naszego ciała. Okazuje się, że konsumowanie orzechów przyczynia się do zmniejszenia śmiertelności wynikającej z choroby nowotworowej [...]
Wykorzystanie diety niskoenergetycznej, gdzie zapotrzebowanie dobowe jest obniżone o 30% działa skuteczniej, gdy źródłem białka jest dorsz. Naukowcy z Islandii doszli do tego typu wniosków, a badanie opublikowali w artykule, który ukazał się w Nutrition, Metabolism & Cardiovascular. Badanie Celem badania było sprawdzenie, jaki wpływ na nadwagę [...]
[...] ruchu wykonywania siadów, można stwierdzić, że pierwsze ćwierć ruchu, jakie wykonujemy schodząc ze sztangą w dół, nie angażuje zbyt mocno mięśni pośladkowych. Ciekawa alternatywa Jednak jest na to sposób. Wykorzystaj kombinacje pół-sztangi oraz gumy oporowej, aby stworzyć możliwość na zaangażowanie mięśni pośladkowych już od samego [...]
Antyoksydanty opóźniają starzenie się naszych komórek. Istnieje sporo produktów, które są bogate w przeciwutleniacze. Biolodzy z Clemson University w Stanach Zjednoczonych odkryli, że ekstrakt z żurawiny ma niezwykle silne działanie przedłużające życie. Podsumowanie Jeśli chodzi o nicienie, żurawina ma właściwości przedłużające im życie. [...]
Kurkumina to jedna z popularniejszych przypraw. Charakteryzuje się ona intensywnym żółtym kolorem, który przenosi na produkty, z którymi się styka, oraz dość specyficznym smakiem. Jej zdrowotne właściwości od wieków są wykorzystywane w medycynie m.in. w łagodzeniu bólu miesiączkowego, dolegliwościach żołądkowych, w lepszym gojeniu się ran i [...]
Śniadanie przedstawiane jest przez wielu dietetyków jako najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Zwykło się nawet mówić, że śniadanie należy zjeść, jak król, czyli „na bogato”. Wysokokaloryczne śniadanie ma nam dać energię na wiele godzin i zmniejszyć ryzyko nadmiernego spożycia kalorii w ciągu dnia. Jakie były wyniki badania? Naukowcy mieli [...]
Aktywność fizyczna jest pożądana na każdym etapie naszego życia. Zapobiega ona otyłości, chorobom serca, cukrzycy i zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wielu innych funkcji organizmu. Podsumowanie To dość istotna informacja, szczególnie że zdrowa flora bakteryjna to lepsze funkcjonowanie całego naszego organizmu, m.in. mózgu. Wiele wcześniejszych [...]
Fitplota składa najlepsze życzenia świąteczne wszystkim czytelnikom! Dzisiejszy post jednak kierowany jest do pań… Jutro prezenty przyniesie Święty Mikołaj, więc wszystkie grzeczne czytelniczki z pewnością znajdą coś pod choinką. Każda będzie miała takiego Mikołaja, na jakiego sobie zasłużyła :) Zapewne każda z pań ma jakieś własne wyobrażenie o [...]
Międzynarodowy zespół naukowców (Iran, Stany Zjednoczone i Kanada) postanowił sprawdzić, co lepiej wspierać będzie wysiłek zawodnika sportów walki i jego zdolności do prowadzenia skutecznej walki podczas zawodów. Wyniki i podsumowanie Najlepsze efekty uzyskano w grupie stosującej kombinację kreatyny z sodą oczyszczoną. Za wyznacznik efektywności [...]
Choroba Parkinsona zaliczana jest do chorób neurodegeneracyjnych, czyli procesów zwyrodnienia komórek nerwowych. W skrócie, komórki nerwowe nie pracują tak, jak powinny. Szacuje się, że około 1 osoba (powyżej 60. roku życia) na 100, niestety zachoruje na tę chorobę. Ten fakt czyni chorobę Parkinsona drugą co do częstotliwości występowania na [...]
Sportowcy i osoby stosujące ekstremalne metody odchudzania często wywołują u siebie stan przypominający nadczynność tarczycy, gdyż sięgają po egzogenne hormony. Nowe światło na wspomnianą tematykę rzuca rzadko poruszana grupa hormonów tarczycy. Okazało się, że mają one duże znaczenie dla kancerogenezy. Podsumowanie Liczne badania wskazują [...]
Czy zdarza Ci się podejmować wyzwania, w których nie jesteś w stanie dotrwać do końca? Składasz obietnice sobie albo innym, ale po jakimś czasie się z nich wycofujesz? Dzieje się tak, ponieważ nie masz wystarczająco silnej woli. Coraz więcej badań sugeruje, że siłę woli możemy porównać do mięśnia, który należy trenować. Podsumowanie Nasza silna [...]
Ostatnio modne jest używanie leków w celu zapobiegania określonym schorzeniom, problem polega na tym, iż często są to środki, które mogą wyrządzić wiele szkód. Przykładowo użytkownicy dopingu często sięgają po warfarynę, a ten lek po prostu może zabić (i w literaturze opisano dziesiątki przypadków śmierci). Tak samo niebezpieczna u osób zdrowych [...]
Macierzanka tymianek (Thymus vulgaris L.) to roślina o wielu zastosowaniach kulinarnych i leczniczych. W medycynie wykorzystuje się przede wszystkim olejek z tymianku, natomiast ziele tymianku stanowi lubianą i zdrową przyprawę używaną do aromatyzowania zup, sosów, mięs czy sałatek. Czy preparaty z tymianku mogą pomóc w leczeniu różnych chorób? W [...]
Naukowcy starali się ustalić, czy istnieje związek między spożywaniem owoców i warzyw (zawartością przeciwutleniaczy w diecie) a ryzykiem rozwoju zapalenia wielostawowego. Podsumowanie i wnioski Pacjenci z zapaleniem wielostawowym spożywali mniej owoców (przez to także witaminy C i innych antyutleniaczy), co wydawało się zwiększać ryzyko [...]
Zobacz, jak przygotować sprawdzony przepis na proste szaszłyki z tofu i warzywami. Składniki: 180g tofu wędzonego 50g sosu BBQ 200g pieczarek 150g cukinii 0,5 papryki czerwonej kilka plastrów czerwonej cebuli cooking spray oliwa z oliwek Wykonanie: Tofu dokładnie odsącz z nadmiaru wody na ręcznikach papierowych. Pokrój w kostkę, przełóż do miski [...]
"Jak tylko będę miał to i to, to będę szczęśliwy" Brzmi znajomo? Masz poczucie, że powinieneś mieć więcej, żeby poczuć się lepiej, podróżować więcej, ubierać się lepiej i jeździć lepszym samochodem? Z pewnością już przekonałeś się, że wcale tak nie jest, ale mimo to ciągle dążysz po więcej. Na zakończenie... Zatrzymanie się i cieszenie się życiem [...]
Przez całe wieki, zanim pojawiły się zamrażarki i konserwy, proces fermentacji był jedną z opcji na wydłużenie zdatności do spożycia niektórych produktów, np. warzyw. Oprócz umożliwienia dłuższego przechowywania fermentacja poprawia ogólną wartość odżywczą jedzenia i przynosi wiele korzyści zdrowotnych dla naszych jelit. Krótko mówiąc, [...]
Znacie słynny francuski deser Crepes Suzette? Oto propozycja na fit wersję z truskawkami! Są obłędnie pyszne koniecznie musicie spróbować! PRZEPIS Naleśniki (4 szt.): 1 jajko 3/4 szklanki mąki szklanka mleka szczypta soli 20g roztopionego masła Sos: 3 łyżki erytrytolu 100 ml soku z pomarańczy świeżo wyciśnięty sok z 1/4 cytryny skórka z 1/4 [...]