SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

SMAŻENIE

  • Chociaż nazwa omega-3 jest nazwą zbiorczą dla wielu związków, to szczególną uwagę w tej grupie zwraca się na kwasy eikozapentaenowy (EPA) i dokozaheksaenowy (DHA), a także kwas α-linolenowy (alfa-linolenowy; ALA), gdyż są najlepiej przebadanymi kwasami omega-3 pod kątem żywienia człowieka. Ich bezpośredni lub pośredni zakres oddziaływań obejmuje [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2212 Data: 2022-05-20 12:29:17
  • Skutki uboczne związane z różnymi trendami żywieniowymi mogą niekiedy mocno uprzykrzyć życie. Dobrym przykładem na to jest słynny trend z 2018 roku, pochodzący z mediów społecznościowych, w którym dzieci spożywały kapsułki z detergentem do prania. Oczywiście jest to przykład skrajny, jednak do diet niezbyt dobrych dla rozwoju i zdrowia dzieci jest [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1158 Data: 2022-12-28 07:35:30
  • Czy mycie owoców i warzyw wystarczy?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Kiedy próbujesz zadbać o swoją dietę, ostatnią rzeczą, o jakiej myślisz, to pozostałości pestycydów na świeżych produktach, które zjadasz. Niestety większość kupowanych przez nas owoców i warzyw zawiera ślady pestycydów. Bezpieczne zdają się jedynie te organiczne, aczkolwiek też nigdy nie wiadomo… Podsumowanie Owoce i warzywa są dla ciebie dobre [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1887 Data: 2019-02-27 07:48:53
  • Zielone warzywa liściaste to jedne z najbogatszych w składniki odżywcze pokarmów, które można włączyć do swojej diety. Na szczycie opublikowanej w 2014 roku listy najbardziej gęstych odżywczo pokarmów znalazły się rukiew wodna, kapusta pekińska, burak liściowy, botwinka oraz szpinak. Podsumowanie Jest wiele powodów, by jeść zielone warzywa [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4797 Data: 2019-06-07 22:30:25
  • Pięć warzyw, które po ugotowaniu są zdrowsze

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Surowe warzywa kojarzymy jako te bardziej wartościowe i odżywcze, w porównaniu do warzyw gotowanych czy pieczonych. To prawda, że gotowanie warzyw w wodzie lub smażenie wpływa na obniżenie wielu wartości odżywczych, zwłaszcza witaminy C. Czy wiesz jednak, że są warzywa i nie tylko warzywa, które oferują więcej korzyści zdrowotnych, gdy spożywasz [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2414 Data: 2019-11-24 14:26:43
  • Piękna pogoda skłania nas do odpalenia grilla w przydomowym ogródku. Czy można cieszyć się pyszną grillowaną kiełbaską, karkówką czy kaszanką bez narażania się na wyższe ryzyko zachorowania na raka? Niestety wiele badań donosi, że grillowanie z użyciem węgla drzewnego się z tym wiąże. Nie znaczy to, że już nigdy nie będziesz się cieszyć ulubioną [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 952 Data: 2022-05-02 08:06:06
  • Dbanie o stawy kojarzone jest przede wszystkim z prawidłowo prowadzoną rozgrzewką, stosowaniem optymalnej techniki treningowej, rozciąganiem i mobilizacjami mięśni i stawów. Jest to bardzo ważne i jak najbardziej powinniśmy stosować tego typu zabiegi. Są też inne elementy, mniej oczywiste, które mogą wpływać na kondycję naszych stawów, a nie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4413 Data: 2021-10-17 07:55:38
  • Coraz więcej osób jest zainteresowanych przestrzeganiem diety wegetariańskiej, wegańskiej lub ograniczeniem stosowania produktów pochodzenia zwierzęcego. Jest to łatwiejsze dzięki dostępności produktów roślinnych z dużą zawartością białka. Mówi się, że dieta bezmięsna to większe ryzyko niedoborów zarówno białka, jak i innych składników odżywczych, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1543 Data: 2021-08-10 15:08:25
  • Nie jest prawdą, że nawyki są tak silne, iż nie jesteśmy w stanie ich zmienić. Faktycznie, głębsza ingerencja w tryb życia i stosowaną dietę może nastręczać problemów. Dlatego proponuję metodę małych kroków. Nie musisz od razu wywracać wszystkiego do góry nogami, spróbuj powoli np. wdrażać spacery po posiłku, ograniczać ulubione niezdrowe [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 687 Data: 2023-11-01 20:41:48
  • Kurkuma i czarny pieprz - jak wykorzystać ich potencjał?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Kurkuma to dość charakterystyczna, żółta przyprawa, która nadaje daniom wyrazistego koloru i smaku. Okazuje się, że ma ona także potencjał w zwalczaniu stanów zapalnych, zwiększaniu odporności i ochrony naszego mózgu. Jest tylko jeden problem. Kurkuma jest bardzo trudna do przyswojenia przez organizm. Przyjrzyjmy się zatem sposobom, które pozwolą [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 596 Data: 2023-12-11 12:50:12
  • Dieta wegańska a testosteron i długość życia

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Diety wegetariańskie i wegańskie z pewnością mają swoje pozytywne strony. Jedzenie mięsa powiązano z wieloma rodzajami chorób. Ale ... liczy się nie tylko fakt jedzenia mięsa, ale jego rodzaj, to jak dane zwierzę było „wspomagane” (np. środki hormonalne stosowane w USA) oraz w jaki sposób mięso poddano obróbce (np. wyjątkowo niekorzystne jest [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5719 Data: 2019-02-02 12:41:52
  • Cukrowy podatek: dobrodziejstwo czy przekleństwo?!

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Od 1 stycznia 2021 r. wszedł w życie tzw. podatek cukrowy. Paradoksalnie uderza on również w produkty, które mają potencjał prozdrowotny, czyli te z zamiennikami cukru (słodzikami) czy np. z kofeiną lub tauryną. We wrześniu 2015 r. Barbados wprowadził 10% podatek na słodzone napoje. Odnotowano średni wzrost cen napojów opodatkowanych o 5,9%, przy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3039 Data: 2021-01-08 10:53:11
  • Cukrzyca typu 2 (T2DM) nieuchronnie staje się jednym z najpoważniejszych zagrożeń zdrowotnych naszego wieku. W minionym roku choroba atakowała około 720 mln osób, a w 2045 r. ma dotyczyć blisko 1 miliarda ludzi. Cukrzyca typu 2 jest przede wszystkim metabolicznym procesem chorobowym dotykającym naczyń (śródbłonka naczyniowego), dlatego w sposób [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2477 Data: 2023-05-21 13:56:42
  • Aflatoksyny wydają się być marginalizowanie i w ogóle mało kto o nich słyszał. Bardzo często w Internecie pochopnie szafuje się słowami w rodzaju: „toksyny”. Często podciąga się pod tę kategorię metale ciężkie, herbicydy, leki, środki stosowane w przemyśle itd. Tymczasem, według słownika PWN, toksyna to «substancja chemiczna wytwarzana przez [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6518 Data: 2019-12-14 09:19:26
  • *artykuł na zamówienie użytkownika serwisu W ostatnich kilkunastu latach modne staje się wyważanie otwartych drzwi i szukanie nowych, najlepszych sposobów odżywiania się oraz treningu. Jednym z takich rozwiązań dietetycznych jest system żywienia intuicyjnego. Przede wszystkim, czy posługiwanie się przykładami dziko żyjących zwierząt ma sens? Moim [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2451 Data: 2021-07-14 09:19:48
  • Kreatyna to zdecydowanie najpopularniejszy suplement wspomagania wysiłku fizycznego. Ponieważ swoją przygodę ze sportem często rozpoczynamy już w bardzo młodym wieku, stąd równie często pojawia się pytanie: od ilu lat można stosować kreatynę? Aby jednak w miarę precyzyjnie odpowiedzieć na to pytanie, należy najpierw przyjrzeć się bliżej samej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1414 Data: 2023-12-13 12:28:56
  • Odżywki białkowe na rynku suplementacji sportowej grają pierwsze skrzypce pod względem ilości produktów, smaków czy frakcji. Producenci prześcigają się w tym, aby ich białko było jak najbardziej popularne, a smak, konsystencja i jakość samego surowca sprawiały, że osoby będą wracać po zakup danego produktu. Czy odżywka białkowa nadaje się do [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7061 Data: 2017-04-27 11:25:09
  • Produkty z yerba mate sprzedają się jak ciepłe bułeczki, sprzedaż w serwisach aukcyjnych jest liczona w setkach, ba, w tysiącach opakowań. Czy to możliwe, że napary z tej rośliny wcale nie są takie zdrowe? Cóż. Przyjrzymy się badaniom naukowym i wyciągnijmy z nich wnioski. Na początku potrzebne jest wprowadzenie do tematu nowotworów. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 830 Data: 2023-09-05 18:22:33
  • Dieta DASH - hit czy kit?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    W ciągu ostatnich 50 lat w Stanach Zjednoczonych klinicyści zaobserwowali wzrost występowania chorób, w tym nadciśnienia tętniczego (HTN), cukrzycy, nowotworów, otyłości i choroby wieńcowej (CAD). Szacuje się, że codziennie z powodu chorób serca w Stanach Zjednoczonych umiera 2000 osób. Przewlekłe choroby związane z otyłością stały się głównymi [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1455 Data: 2019-10-25 19:44:32
  • Wiele osób powiela informacje, które napotyka w sieci, prawie nikt nie sięga do źródeł badań naukowych. Na prostym przykładzie pokażę, iż nie musi być to dobre rozwiązanie. Przykładowo u początkujących nie ma znaczenia, czy obok treningu siłowego prowadzi się sesje aerobowe, interwałowe, mniejsze znaczenie ma rodzaj pracy czy objętość treningu. I [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6975 Data: 2017-06-25 00:04:20