Długotrwałe smażenie na olejach roślinnych niebezpieczne dla zdrowia Długotrwałe smażenie na olejach roślinnych powoduje powstawanie wysoce toksycznego związku, który zwiększa ryzyko chorób serca, wątroby, a nawet schorzeń neurologicznych, takich jak alzheimer czy parkinson - ostrzegają amerykańscy naukowcy. Dotyczy to m.in. olejów [...]
smazenie na oleju slonecznikowym nie jest do konca zdrowe, poniewaz pod wplywem wysokiej temp. olej ten ulega niekorzystnym przemianom (chyba ze jest on z genetycznie zmodyfikowanych roslin), ale jesli chodzi o smazenie jajek to bardzo wysoka temp. smazenia nam nie grozi bo jajka szybciej sie zetna nim olej osiagnie wyzsza temp., tak samo jak [...]
Rola tłuszczu w procesie smażenia. WPROWADZENIE Smażenie w tłuszczu cieszy się nadal dużą popularnością. Powodem dużej akceptacji smażonych w tłuszczu produktów spożywczych jest ich smakowitość, apetyczny wygląd, przyjemny aromat jak i szczególna tekstura. Bardzo ważny wpływ na jakość frytkowanych produktów ma użyty olej lub tłuszcz. Przy czym [...]
aktualnie z tluszczy uzywam: masło, oliwa z oliwek, olej z orzechow wloskich, smalec, olej rzepakowy. Ale te powyzej to do smazenie/salatek/sosow, ewentualnie do smarownia jak prztrafi sioe kromka pieczywa. POza tym to jem tluste pokarmy, wątrobka, jaja, tluste ryby, orzechy, migdały. Dla wywrownania nieraz uazywam omega3 w postaci suplementu. [...]
w zasadzie smazenie produktów zynosciowych to dosć skomplikowany proces jesli chodzi o rekacje jakie zachodzą w zywnosci. W gręwchodzi tyle czynników (czas, temeperatura, rodzaj zywnosci i sklad, z uwzglednieniem zawratych sachardów, bialek, lipidów, a wody i innych związków), że w zasadzie trudno jednoznacznie wyrokować co w istocie sie dzieje . [...]
oczywiscie, bialko musi byc. pytam o dodanie tego tluszczu, bo wydaje mi si, ze gdzies mi sie obylo, ze tluszcze spowalniaja wchlanianie wegli (albo wlasnie przyspieszaja, nie pamietam), co laczy sie z tym, ze szybciej/wolniej schudne. Czy nie ma zadnego polaczenia i moge stosowac kiedy chce tę oliwę? czy smazenie na oliwie jest mniej szkodliwe [...]
Unikaj tluszczow w okolicy treningu. Reszta posilkow moze zawierac po rowno. Smazenie nie jest zalecane, ale jezeli krotko smazysz np piers, rybe czy jajecznice nie bedzie mialo wiekszego znaczenia na czym pod wzgledem utlenienia. Ew. pod wzgledem dostarczenia duzych ilosci n-6 w oleju slonecznikowym cyz z pestek winogron, wiec tych bym unikal.
Czy smażenie mięsa na oliwie z oliwek liczy się jako spożycie owego tłuszczu? Zdecydowanie NIE. Po pierwsze smażenie ogranicz. Nie mówię by w ogóle eliminować, ale stopniowo ograniczać. A po drugie, mam nadzieję że nie smażysz na oliwie z oliwek....z pierwszego tłoczenia Extra Virgin? Taką oliwę piję się wyłącznie na surowo lub dodaje do sałatek. [...]
Tak zrobię, a mam jeszcze kilka pytań. Od dawna czytam książki o jedzeniu/zdrowiu i mało co się zgadza z tym, co wy piszecie. Wiele razy mi się obiło o uszy, że mleko i cukier to biali zabójcy, że białek nie łączy się z węglami, że człowiek to tak naprawdę istota roślinożerna, a świadczy o tym chociażby długość jelit, że powyżej 47 stopni giną [...]
youlca - A tymczasem może jakiś fajny artykuł o wpływu odżywiania na gospodarkę hormonalną kobiet? - to jest ciekawy temat, ale jeśli chodzi o rzetelne źródła - to jest dość kiepsko. Postaram się opracować to zagadnienie, ale to nie jest temat na "jutro" ;-) dzięki za pomysł. mathilda - cukrze brązowym i słodzikach z pewnością jeszcze coś skrobnę. [...]
Ja ostatnio słyszałem, że długie smażenie (a do takiego zalicza się smażenie piersi z kurczaka) na oliwie z oliwek może być rakotwórcze, dlatego teraz zmieniłem na smalec :)
Ja ostatnio słyszałem, że długie smażenie (a do takiego zalicza się smażenie piersi z kurczaka) na oliwie z oliwek może być rakotwórcze, dlatego teraz zmieniłem na smalec :) A były jakieś badania o tym chętnie bym przeczytał , i nie mówie żenawet jakby tak pisało to bym uwierzył bo ostatnio widze że jest moda na mówienie że wszystko jest [...]
Gdyby nie to smażenie na głębokim oleju to przepis byłby całkiem całkiem, głównie białko i węgle. A upieczone w piekarniku pewnie wyjdą słabo. Zmieniony przez - Tygrysekk w dniu 2018-02-07 10:27:21
Kabo - chodzi Ci o węgle w rozpisce makro (linia zapotrzebowanie) czy faktycznie ile zjadłam? A z tych co zjadłam to chodzi Ci o net carbs - bez błonnika czy w ogóle? Linia zapotrzebowanie została z poprzednich dni gdzie powoli ograniczałam węgle. Z tych 37 g co wczoraj zjadłam to bardzo ostrożnie licząc 1/3 jest błonnika - czyli efektywnie nie [...]
Długi wstep pokazuje nam do jakiego grona czytelników jest on skierowany skoro podaje sterte znanych osób które nie jedzą mięsa. Bardzo tendencyjny ma na celu zszokować/zainteresować byśmy siegneli po najnowszy numer wprost, w wielu przypadkach tak tez sie stanie.Skoro Franklin i Ghandi propagują niejedzenie mięsa to napewno musi być super. [...]
Oliwa z oliwek to praktycznie czyste omega 6, na dodatek musi być tłoczona na zimno żeby nie było żadnych rakotwórczych substancji (tzw virgin oil). Dość droga. Jeśli będziesz miał w diecie gigantyczną przewagę omega 6 nad omega 3, to po prostu prosisz się o raka :P Jeśli przez długi czas głównym źródłem NNKT w Twojej diecie była oliwa z oliwek, [...]
ACT na dzien dobry idealny. Wszystko co zdrowe, do tego z uwaga patrzec trzeba na weglowodany. Duzo bialka i warzyw, ograniczyc smazenie na rzezc gotowania w wodzie lub na parze i pieczenie( jak smazenie to krotko i na dobrym tluszczu), omega3 , siemie lniane, oliwa etc.
PODSUMOWANIE REDUKCJA TYDZIEŃ 6 (urlop) Waga Dziś rano 111.2, wyjeżdżałem z wagą ok 112kg. Ciężko się tym sugerować, bo brak paru supli, z drugiej strony jednak "ludzkie" jedzenie, które może trzymać więcej wody. Tak czy siak nie zalalem się%-) Żarcie jak żarcie, to się rozpisalem tydzień temu, tym bardziej, że podawali wyjątkowo dużo wołowiny i [...]
nopiotr, wszystko można gotować, ale makrela gotowana tradycyjnie to jakiś straszny syf. Możesz jednak ugotować ją na parze na liściu kapusty, z dodatkiem imbiru i sosu sojowego. Możesz też upiec ją w folii. Smażenie jest najmniej korzystną metedą a jednocześnie niezbyt smaczną w przypadku tak tłustej ryby jak makrela (no chyba, że zgrillujesz)