1. Zapomniałeś o wysokim indexie glikemicznym, na który wiele osób uważa i unika. 2. Tak, ziemniaki nie tuczą, ale kto spożywa je same? Nasze babcie / mamy mają zwyczaj dodawania do nich masła, śmietany czy sosów, a to powoduje, że produkty ziemniaczane stają się bombą. 3. Frytki smażone są na tłuszczu i to dodatku tym niezdrowym. Zazwyczaj nie [...]
jakie sobie tylko życzysz. indyk, wieprzowina, wołowina. masła nie musisz odpuszczać, to dobre źródło tłuszczy, wybieraj te min. 82%. ewentualnie na maśle możesz smażyć, ale to smażenie musiałoby być delikatne, w sensie nie agresywne i krótkie. coś w stylu zrobienia jajecznicy, gdzie trwa to krótko i nie trzeba nie wiadomo jak wysokiej temperatury [...]
Pieczone będą lepszym wyborem. Generalnie nie smażę, bo trudno policzyć, ile tego tłuszczu naprawdę się zużyło. Frytki z batatów skropionych oliwą, czy ziemniaki pieczone, też skropione oliwą są extra. Tylko, ze pieczenie chyba trwa dluzej od smazenie, podczas pieczenia oliwa nie traci swoich wlasciwosci?
A w jakim celu chcesz eliminować NKT? Do smażenia: smalec, kokosowy, masło klarowane. Na oliwie można smażyć, ale nie po to kupuje się dobrą(inne nie warto kupować ;-) ) oliwę, by marnować ją na smażenie. Do chleba jak najbardziej.
najlepiej byłoby coś stwierdzać wiedząć co się dzieje z Tą jego wątrobą .... napisz jak będzie wiedział coś dokładniej na początek zalezy jaką ma aktywność jeśli nie ćwiczy zbytnio nie potrzeba mu aż tyle białka 1,6 -1,8g starczy tłuszczy dałbym 1,2-1,4g bez tłuszczy stałych reszta ww posiłki lekkostrawne najlpiej idstawić smażenie czy potrawy [...]
jak przyrządzać pierś kurczaka/indyka bo rozumiem że smażenie odpada :/ ? Gotować/Dusić jaja kurze gotować na twardo czy pić surowe? Na twardo jakie jest źródło dobrych tłuszczów? Wszystkie rodzaje tłuszczów są potrzebne. Dobre źróła nnkt(omega-3) to: Siemie Lniane, Oliwa z Oliwe, Tran, itp. czy twaróg mogę zastępować serkiem wiejskim? Nawet [...]
nie ma co do tego przeciwwskazan, na oliwei rowniez smazym mozna ostatnio sie okazalo, bo to nie jest smazenie na tyle dlugotrwale i z wysoką temperatura, zby byl strach, ze cos zlego stanie sie w tym olejem
po pierwsze smażenie jest nie zdrowe, po 2 po treningu unikamy tłuszczy, więc odpowiadając na twoje pytanie: Nie, to nie jest dobry pomysł. Po treningu ww złożone + pełnowartościowe białko pzdr
zadne tłuszcze po usmazeniu nie są zdrowe, a wrecz odwrotnie w ogole frytki i smazona ryba w panierce to danie któe mozna zjesc sobie raz na jakis czas na wakacjach w Łebie reasumujac: posiłek byłby ok gdyby nie smażenie, panierowanie i frytki
Mc...skad te wiadomosci ? zapewne chodzi Ci o zwiazki majarda ktore sie tworza z bialka i weglowodanow...ale to po pierwsze pod wplywem wysokiej temp...a po drugie przewaznie dopiero po karmelizacji coorkoow...czyli coa jak pieczenie czy smazenie...a wiec...%) misOO Dozorca w dziale OLIMP Portier in s0Ople
staranny Bzdury gadasz, im dłuższa obróbka, tym mniej wartości, a tak się składa że smażenie na patelni grilowej, nie używając oleju/oliwy (lub używając pamu), wychodzi dużo krócej