Nawiązując jeszcze do wspomnianej odżywki białkowej, to stosowanie jej uzależnione jest od braków białka w diecie. Jeżeli nie masz możliwości zjedzenia źródła białka w posiłku, np. mięsa, ryb, jaj, czy nabiału, to na szybko uzupełniasz odżywką białkową. Ilość uzależniona jest od tego ile Tobie brakuje w diecie. Każdy ma w niektóre dni takie [...]
Zawsze też możesz używać do smażenia bezkaloryczny olej pam. Jednak umiejętne smażenie nie wpływa negatywnie na jakość posiłku, więc z głową jak najbardziej. http://potreningu.pl/articles/2146/ranking-najlepszych-tluszczow-do-smazenia Zmieniony przez - domer w dniu 2017-02-28 15:50:42
Rodic fkt, faktem, ale CKD to obszerny temat..I nie ma co sie nie wypowiadac, jak sie razcej w tym nie ejst pewny szcegolnie komus takiemu jak P.Markowi Ja dodalem swoje sugestie..BO mysle ze oliwa powinna znajdowac sie w kazdej, diecie...Zarowno jak i warzywa A co do smazenia to barzdiej, pytanie niz sugestia.BO smazenie przez okragly tydzien 3x [...]
juz nie pamietaj ale u nas na siłowni sie przyjeclo ze redukcja to smazenie na sucho hehe :D ok dodaj troche wiecej orzechów oraz oleju eko lnianego do sałatek ? ale rozklad 5 posilków kcal jest wporzadku prawda ? Na siłowni można usłyszeć wiele bzdur .. nie utożsamiaj się z tym. Poczytaj. [...]
Będę go jadł na surowo (zamiast oliwy), do smażenie używam PAM-u. Wybrałem ten nierafinowany w sumie różnica w cenie nie taka wielka. Dzięki za zainteresowanie, pomoc, opinie. Pozdrawiam !
te formy obróbki, ktore podales są akurat b. dobre i zdrowe. smazenie beztluszczowe również, podobnie jak grillowanie na elektrycznym/patelni grillowej.
Np pierś z kurczaka dzisiaj miałem usmażoną...zazwyczaj jej z grilla, w postaci szaszłyku itp, bo bez tłuszczowo i ssssocyśśście i tak się zacząłem zastanawiać czy ten olej powinien zostać wzięty pod uwagę w bilansie. Rozumiem, że smażenie na teflonie, to chodzi o patelnie pokrytą teflonem?
Smażenie to nie najlepszy pomysł. Bez panierki jeszcze ujdzie, ale lepiej po prostu polać oliwą z oliwek kurczaka i ryż albo zwiększyć trochę ilość orzechów. Przydałoby się też włączyć do menu ryby, też te tłuste.
Czemu kokosowego nie? Czytam artykuł i jest napisane że niektóre oleje do krótkiego smażenia. Co oznacza słowo krótkie smażenie? Ile minut np?? Bo rozumiem jajecznica to szybko, omlet również...
Najlepsza okazja, aby się nauczyć. Smażenie, gotowanie, pieczenie tylko wydaje się być trudnym, no ale po to są przepisy na różne dania aby wiedzieć co i jak. Najlepszą metodą aby nauczyć się gotować jest metoda prób i błędów wystarczy spróbować :)
krotko mowiac jedz zdrowo, odpowiednio zbilansowane posilki, unikaj negatywnych procesow technologicznych ( zbyt dlugie smazenie ) badz czasem ich braku ( surowe jaja )
Najzdrowiej jest obtoczyc w przyprawach. POzostawic na 1-2h w lodowce ( zalecane nawet 12h ) aby cycek nasiakl. Pozniej tylko na domowego grila i gotowe. Najszybciej natomiast jest obtoczyc w przyprawach i wrzocic od razu na patelnie( mozna w kawalkach ) Chwila moment i gotowe. Smazenie w panierce podnosi IG potrawy. Wowczas trzustka wytwarza [...]
Smażenie obniża wartość odżywczą danego pokarmu, a poza tym zachodzi w wysokich temperaturach przy użyciu tłuszczy, które ulegają rozmaitym przemianom (termooksydatywnym) - ich konsekwencją jest wydzielenie wielu toksycznych związków, w tym również rakotwórczych.