OMG piłeś surowe jajka a salmonela czy jakoś tak nie no teraz to mnie powaliłeś ale mniejsza z tym. Nie warto popadać w paranoje przy tym. Ważna higiena i ugotowanie/smażenie towaru i można być zdrowym :D
beztluszczowe oleje do smazenie dostepne chyba tylko do kupienia przez internet, przynajmniej ja nigdzie indziej nie widzialem a reszta wymienionych produktowow zazwyczaj spotkasz w duzych marketach, jesli nie, to najwyzej poszukaj w sklepach ze zdrowa zwynoscia
Chodzenie jak najbardziej ok, ja robiłem sobie długie spacery, przemarsze (takie które trwały po 4-5 godzin). Najlepiej zainwestować w basen, i trening aerobowy. Z dietą nie będziesz miała tak, że zrobisz sobie ją i z dnia na dzień przejdziesz na nią (dzisiaj pójdziesz np. do KFC wpiepszysz 2 pełne duże kubełki skrzydełek, potem zahaczysz o Maca, [...]
to nie jest w sumie nawet smazenie, bo trwa doslownie po 3 minuty na kazdej stronie, takie jakby piodsmazenie przed gotowaniem. i nie jest to posilek przed lub po treningowy, bedzie to tak jakby pierwszy obiad kolo 12:30, nastepny posilek juz przedtreningowy to ryz z tunczykiem godzine przed treningiem
Po jak najbardziej,natomiast przed to zależy czy masz szansę zjeść treściwy posiłek przed treningowy, jeśli dasz rade przygotować sobie porcje ryżu z piersią z kurczaka to białka pić nie musisz. Wystarczy jak zjesz ten posiłek na 1,5h przed treningiem. Po siłce to zupełnie inna sprawa ponieważ musisz dostarczyć mięśniom białko w najszybszej formie [...]
Smazenie zabija w oliwie to, co najbardziej wartosciowe. Czyli po "wysmazeniu" kurczaka, pozostaje tylko przypalony olej. Polac-owszem, ale od razu z buteli, bez zbednego smazenia. A co do obróbki, polecam pieczenie i duszenie zamiast zbednego smazenia
Dieta jest prawie ze okej, ale musisz pominąć smażenie... Bo to najgorsza forma obróbki, twarogu jedz 100g i najlepiej kupuj kostki po 200g, ten jogurt tak średnio ja jem twaróg z jogurtem naturalnym, już lepiej jakbyś wrzucił do jogurtu naturalnego jakieś truskawki lub coś innego i zblendował, ale z drugiej strony jak masz na prawdę tak trzymać [...]
Trzymaj kcl tyle ile uważasz! Ale masz czuć się nie najedzony! Masz jeść mniej niż dotychczas, poczuj głód! Wedle szanownego kalkulatora zapotrzebowania kalorii Bonifacego i Wyrwidęba, mój lekki minus, to dla mnie nadwyżka, przy 80kg nie wychodzę ponad 2300kcl nigdy i jest elegancko, więc do h**a z tym. Nie przetworzone produkty w jadłospisie to [...]
ale ogólnie smażenie nie jest polecaną formą obróbki kulinarnej to na pewno, jednak trochę smażenia, trochę gotowania, trochę pieczenia i wszystko się równoważy, jak w przyrodzie :-)
1. Na przysłość tu masz topic do pytań: http://www.sfd.pl/Porady_w_dziale_Kuchnia_Sfd__czyli_pojedyncze_pytania_na_temat_gotowania.cz._2-t1004217.html 2. Pierś pokrojoną w kawałki ugotujesz w 5-7 min, czyli mniejwięcej tyle co smażenie :-> Jak Ci się nie chce codziennie gotować to sobie np upiecz raz a porządnie, będziesz miał na kilka dni. A [...]
A co do jajek nie ma raczej szybszego sposobu niż smazenie. A jak typowo gotowane Ci nie smakują o ile dobrze zrozumiałem może stestuj jaja w koszulkach? Inna alternatywa gotowanych. mi smakują bardziej od zwykłych
Dokładnie. Każda obróbka termiczna pożywienia (pomijając zamrażanie) podnosi jego IG. Mało tego każdorazowe odgrzewanie lub jak w pytaniu gotowanie a następnie grilowanie również podnosi IG co nie jako sumuje obie wartości czyli IG z gotowania plus IG z grilowania. Mimo że chyba nikt nie jest w stanie obliczyć jakie taki produkt (poddany [...]
Z chudej mielonej wieprzowiny zrobilabym pulpety. Polędwiczka wieprzowa tez jest delikatna, ale jakos mi się nie widzi gotowana, raczej pieczona, skoro smażenie odpada.
Dzik <3 Smakuje mega, zdecydowanie smażenie tym bardziej takich kawałków nie popłaci, jest nieco suche, lepiej wypada duszone pod przykryciem lub z rękawa w piekarniku z warzywami. Pamiętaj, że każdy kawałek mięsa, nawet tego samego - ma inną wartość, z racji większej iloścu tłuszczu chociażby. W tablecha kalorii podają - 100g dzika - 22g białka [...]