1)twoj cel? 2) oliwa ma tyle samo kalori co ole ale jest znacznie zdrowsza co do smazenia- niestety jest bardziej naraznona na rozpad w wysokich temperaturach, podczas b. dlugiego smażenia (tak nawiasem) Jednak smażenie ryby nie trwa dlugo
rano nie dam rady jeść wegli. 5 jajek mnie zatyka. przed treningiem mogę walnąć woreczek kaszy (100g) i po treningu np ryż brązowy też 100g. myślę, że z kaloriami jest w miarę dobrze waga powoli spada,mięśnie lepiej widać, ale zaraz się pobawie i sprawdze dokładnie tym sposobem co kolega wyżej podał. (jeśli mi się uda, kiedy nie wyszło :D) nie [...]
Jak wyżej - teraz śmialo jedz i się nie przejmuj - są święta i na stołach głownie wedliny królują . Jeśli masz pewność że są to wędliny z wyższej półki ( lepsze jakościowo ) to tym bardziej się nie opieraj do salatki :) . Na co dzień unikaj chyba że masz możliwośc samemu robić ( wedzenie , gotowanie , smażenie )to wtedy jedz jak cię najdzie [...]
do smazenia to maslo klarowane (ghee), olej kokosowy, smalec. Oliwe najlepiej spozywac na surowo, albo bardzo krótko przesmażyc. Generalnie smazenie nie jest najlepszą metodą obróbki i staraj sie nie traktować go do kazdorazowego przygotowywania posilku
Kolego liczysz przed obróbką, np pierś ma 100G surowa, po przyrządzeniu np smażenie traci wodę i ona ma już wtedy ok 60g ale traci tylko wodę a btw zostaje takie jakie było w 100g, np dzisiaj miałem 140g smazzonej piersi co odpowiada 200g surowej.
do posiłków używaj oliwe z oliwek do smażenia krótkotrwałego (jajecznica) to oliwa z oliwek oraz może być masło do smażenia dłuższego najlepszy jest olej kokosowy wiadomo ze smażenie nie jest za zdrowe i o wiele lepiej gotować/parzyć/lub smażyć bez tłuszczowo na teflonie
mam tego oswiadomosc ze smazenie nie jest za zdrowe co do tego oleju z pestek winogrona to pytałem tylko z czystej ciekawosci bo widzialem w sklepie... i tak kupiłem oliwe z oliwek
ale na co ten tłuszcz do kuraka, jak to się robi 3 minuty i bez tłuszczu nawet na gównianej patelni pójdzie? no chyba że ktoś całe filety smaży. ;-) Tłuszcz można spożytkować w smaczniejszych celach niż smażenie lub też można przygotować tłuste mięska, smaczniejsze niż gówniana kura. ;-)
Wiem, pewnie nie jest to najlepszy sposób na obróbkę, ale czasami jak się człowiek spieszy, to trzeba. Wrzucam surową rybę, daję opcję OPTIGRILL na 3 minuty i już mam gotowe. ;-) A na pewno lepsze to niż smażenie.
Każdy sposób obróbki pożywienia będzie miał w pewnym stopniu negatywny wpływ na jakość produktów. Im większa i ingerencja temperatury, czasu podgrzewania, czy innych czynników, tym produkt będzie bardziej przetworzony, a stopień jego przetworzenia wpływa na jakość. Nie ma tutaj znaczenia czy będą to mikrofale, smażenie, pieczenie, gotowanie, [...]