SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Oliwa rafinowana vs nierafinowana

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 433

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51556 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Witam, jakiś czas temu mój trener stwierdził, żę mogę smażyć na oliwie jednak ma być to extra virgin nierafinowana. Czytałam w wielu źródłach że taka oliwa jest dobra tylko na zimno, on jednak twierdzi, że w oliwie tej są polifenole i witamina E które wspierają procesy przeciwko utlenianiu. Czy to jest prawda?


Zmieniony przez - ciocia1 w dniu 2020-03-17 18:37:31
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
flex1976 Trener Personalny Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 9050 Napisanych postów 82717 Wiek 48 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 699598
Smażąc w warunkach domowych, śmiało możemy używać jako medium smażalniczego oliwy z oliwek, również tej Extra Virgin (zawiera ona bowiem antyoksydanty chroniące lipidy przed utlenieniem). Obiegowe plotki mówiące, że podczas podgrzewania tego tłuszczu powstają szkodliwe substancje są mocno na wyrost i nie mają rzetelnego uzasadnienia. Oliwa z oliwek na tle innych tłuszczów wypada całkiem korzystnie jeśli chodzi o zdatność do obróbki termicznej.Oczywiście najlepiej używać do krótkotrwałego smażenia .
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
anubis84 Instruktor Marcin Moderator
Ekspert
Szacuny 17701 Napisanych postów 132148 Wiek 39 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1460637
Jakieś krótkotrwałe smażenie można robić na takiej oliwie. Jak masz coś długo smażyć w wysokiej temp to lepiej użyś np masła klarowanego

Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6255 Napisanych postów 75952 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754408
Nie zrobi to specjalnej różnicy. W procesie prawidłowego smażenia bez względu na to jaka będzie to oliwa z oliwek nie powinno dojść do negatywnych zmian w jej składzie kwasów tłuszczowych. Możesz więc używać jednej oliwy z oliwek extra virgin, z pierwszego tłoczenia do spożywania na zimno, np. surówek, jak i smażenia. Warto również zwrócić uwagę na najlepsze tłuszcze używane do smażenia:

https://potreningu.pl/articles/4681/czy-na-oliwie-mozna-smazyc

https://potreningu.pl/articles/1927/najlepsze-tluszcze-do-smazenia

Moderator działu Odżywianie

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Przejście na mase

Następny temat

Dieta na mase (6 TYGODNI)

WHEY premium