Wiem, że smażenie jest niezdrowe ale jeśli już zdarzy mi się coś smażyć to czy olej(tłuszcz) kokosowy będzie dobrym wyborem? chodzi mi o to żeby nie było tłuszczy trans. Tłuszcz kokosowy zawiera 92% tłuszczy nasyconych a z tego co wiem to nie przekształcają się one do izomerów trans więc puki co wydaje mi się że to dobry wybór ale może się mylę to [...]
Witam, Nurtuje mnie pewna kwestia odnośnie jajek i zawartych w nich tłuszczy O-3. Jak wiadomo tluszcze o-3 są bardzo wrażliwe na cieplo, np. tran trzeba trzymać w lodówce, żeby o-3 się nie rozpadły. Najczęstszą formą spożywania jajek jest ich gotowanie albo smażenie, zatem ile początkowej ilości o-3 po przyżądzeniu jajka pozostaje nadal w nim? [...]
Proste pytanie: Spożywając mięso bierzecie pod uwagę jego wagę przed, czy po obróbce termicznej (gotowanie smażenie) Chcąc przygotować sobie 6 posiłków z kurzego cycka, przed ugotowaniem było go 1530g. (6 posiłków po 250g.) po wycięciu różnego rodzaju shitu w postaci tłuszczu i chrząstek zostało ok. 1450g. Ale po ugotowaniu zostało tylko 700g.! [...]
Nie wiem czy to bajka czy prawda, ale ktoś mi powiedział, że smażenie nawet bez tłuszczu na np. teflonie jest niezdrowe (szkoda tylko że ten ktosiu nie sprecyzował dlaczego), czy ktoś wie?? Czy może po prostu dlatego, że teflon jest niezdrowy?? Na forum wyczytałam że najlepszy chleb jest bez drożdży, dlaczego?? Ja czasem piekę chlebuś z mąki 2000 [...]
Witam wszystkich, jakich czas temu prócz aktywnego chodzenia na siłownię , postanowiłem wziąć się ostro za dietę. Przy pomocy artykułow z tej stronki i kilku moich kolegów, którzy są bardziej doświadczeni w temacie udało mi się ułożyć coś w miarę sensownego. Nurtuje mnie jedynie kwestia smażenia, jak się domyśliłem, smażenie na zwykłym oleju [...]
No siema;-D Wzrost: 190 cm Waga: 85 kg Cel: Rekompozycja Zapotrzebowanie: 2500 Kcal DT Kalorie: ~3000 170g B/100g T/350g W DNT Kalorie: ~2000 170g B/100g T/100g W 1. Dobry podział BTW? Myślę, ze na początek 2g B/kg starczy, przy sporym bf. Planuje w przyszłości podbić do 2,5 razem z kaloriami dodając aeroby. 2. Jak zapewnić najkorzystniejszy [...]
Witam. Mam Nowy Sprzęcic :D Mama Kupił Elektrycznego Grilla I Często Jemy Warzywka I Mięsko. Przypominam Że Grill Jest Elektryczny Więc Smażenie Na Oleju Tam Nie Występuje :P Pytanie Moje Brzmi. Czy Jak Robie : Pierś Z Kurczaka i wiele różnych warzyw to czy ich btw spada ? po tak zwanym zgrillowaniu? lubie raz na Tydzień zjeść coś z grilla i [...]
Witam. Mam pytanko odnośnie fileta. Czy smażony traci wartości odżywcze? Spożywam go praktycznie codziennie od jakiegoś czasu i zawsze w postaci smażonej. Słyszałem, że jednak zaleca się jeść gotowanego lub pieczonego. Ale nie wiem czy to ze względu na tłuszcz czy traci na wartościach... Bo jeżeli chodzi tylko o tłuszcz to problem z głowy, bo moim [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
Witam, mam pytanie, ponieważ jestem trochę zielony w tych sprawach :D Jest jakaś różnica jak zważę na wadzę (oczywiście kuchennej) np. makaron, który nie jest jeszcze ugotowany lub po ugotowaniu? Kiedy ważenie jest poprawne? Przed ugotowaniem czy od razu po wyjęciu z opakowania? Jeżeli ktoś ma jakieś uwagi z czym jeszcze uważać, aby dokładnie [...]
Witam. Jako ze moja reduckja trwa juz 6 tydzien mam niechec do jedzenia ciagle miesa z pary. Od paru dni przyprawiam mieso przyprawami i zarzucam na patelnie rozgrzana tefala. Bez ani odrobiny tluszczu. Nawet patelni nie przesmaruje. Jak mieso troche sie upiecze (bo to chyba nie jest smazenie?) zapodaje do tego jakies warzywa brokuły papryke [...]
Siemanko, codziennie wieczorem robię sobie kurczaka z ryżem do szkoły. Ryż oczywiście gotuje a kurczaka smarze, czy macie jakieś pomysły bo nic ciekawego nie znalazłem jak odgrzać jedzenie na następny dzień, bo smażenie samo w sobie jest średnim pomysłem+kurczaka jak robię wieczorkiem to nie gotuje bo nie nabiera smaku, jak wy przyrządzacie [...]
Witam , interesuje mnie prosta dieta bez dokaldnego wyliczania kcal , ukladnia posilkow itp . Chcę po prostu jesc zdrowo + wykonywac cwiczenia ( hiit oraz siłka ). I tu pojawia sie pytanie , czy takie cos sie sprawdzi ? tzn ustalenie produktow ktore moge jesc i komponowanie z nich posilkow (warzywa , chude mięso , jaja , brązowy ryz , migdaly , [...]
Witam, trenuję już od 2 msc i chciałbym zacząć suplementacje. Zdecydowałem się na biało Ostrovit Standard WPC80.eu 2270g i zastanawiam się jeszcze nad BCAA i kreatyną ale nie znam się kompletnie na suplementacji dlatego pyytam czy ma to sens. Mam 22 lata, 74 kg przy 175 cm, zasiedziałem się i oblałem trochę tłuszczem. Moim celem jest zbudowanie [...]
Witam, planuje zmienić swoją dietę - głównie obciąć węgle. Chce na obiad jeść codziennie mięso + mrożone warzywa podgrzane na beztłuszczowej patelni. Nie mam czasu na codziennie smażenie i przygotowywanie mięsa więc moje pytanie: Czy mogę większą ilość ( kilkanaście sztuk ) filetów z piersi upiec na grilu elektrycznym i je następnie zamrozić. [...]
Ja uważam, że najzdrowszy do smażenia jest Olej kokosowy całkowicie naturalny, tłoczony na zimno Idealny do smażenia - świetnie się wchłania w potrawy, wysoka temperatura spalania powoduje niesamowicie komfortowe smażenie, Idealny do smażenia warzyw, konsystencja masła natomiast powoduje, że jest to doskonały dodatek do pieczywa, a także idealnie [...]
w jaki sposob spozywac oliwe z oliwek?? pisze zeby sporzyc ja w czasie obiadu!! ale czy chodzi o smazenie na niej czy spozycie jej w jakims innym czasie??
Chodzi mi o smazenie w mace , wiadomo kotlety, ryby. Czy to moze powodowac jakies zaburzenia metaboliczne, pogarszac wrazliwosc insulinowa? Jakie zwiazki wytwarzaja sie w czasie smazenia skrobi i czy to moze byc staly element diety - u mnie ciezko a zalanie, ale chodzi mi czy nie zepsuja sobie zdrowia metabolicznego, wrazliwosci na insuline, [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
Czy smażenie filetów z kurczaka na patelni na papirusie w samej marynacie jest dobre na redukcje? Zna ktoś jakiś sposób na maksymalnie chude filety z patelni? Niestety nie posiadam grilla elektrycznego.
Cześć Osobiście nie jadam takich rzeczy prawie wg ale czy ktoś z was opiera o takie jedzenie swoją dietę. Czy takie morsonki są zdrowe czy można je jeść cały czas na obiad albo na kolację. Wiem że smażone nie jest zdrowe lecz robione na parze albo gotowane to jakaś alternatywa. Smażenie na oliwie chyba jest dopuszczalne? Zastanawiam się czy nie [...]