Zielone warzywa liściaste to jedne z najbogatszych w składniki odżywcze pokarmów, które można włączyć do swojej diety. Na szczycie opublikowanej w 2014 roku listy najbardziej gęstych odżywczo pokarmów znalazły się rukiew wodna, kapusta pekińska, burak liściowy, botwinka oraz szpinak. Podsumowanie Jest wiele powodów, by jeść zielone warzywa [...]
Surowe warzywa kojarzymy jako te bardziej wartościowe i odżywcze, w porównaniu do warzyw gotowanych czy pieczonych. To prawda, że gotowanie warzyw w wodzie lub smażenie wpływa na obniżenie wielu wartości odżywczych, zwłaszcza witaminy C. Czy wiesz jednak, że są warzywa i nie tylko warzywa, które oferują więcej korzyści zdrowotnych, gdy spożywasz [...]
Skutki uboczne związane z różnymi trendami żywieniowymi mogą niekiedy mocno uprzykrzyć życie. Dobrym przykładem na to jest słynny trend z 2018 roku, pochodzący z mediów społecznościowych, w którym dzieci spożywały kapsułki z detergentem do prania. Oczywiście jest to przykład skrajny, jednak do diet niezbyt dobrych dla rozwoju i zdrowia dzieci jest [...]
Chociaż nazwa omega-3 jest nazwą zbiorczą dla wielu związków, to szczególną uwagę w tej grupie zwraca się na kwasy eikozapentaenowy (EPA) i dokozaheksaenowy (DHA), a także kwas α-linolenowy (alfa-linolenowy; ALA), gdyż są najlepiej przebadanymi kwasami omega-3 pod kątem żywienia człowieka. Ich bezpośredni lub pośredni zakres oddziaływań obejmuje [...]
Pizza w niektórych badaniach jest powiązana ze zwiększonym ryzykiem raka prostaty (np. na obszarze Ameryce Północnej). Naukowcy oszacowali ryzyko bazując na danych z trzech badań przeprowadzonych we Włoszech w latach 1991-2002. Dane dotyczyły: 2569 kobiet z rakiem piersi, 1031 z rakiem jajnika, 1294 mężczyzn z rakiem prostaty, 4864 osób z grupy [...]
Czego potrzebujemy: 20 g oliwy 200 g cebuli - najlepiej 100 g żółtej i 100 g czerwonej 3 ząbki czosnku przyprawy: oregano, kmin rzymski, ostra papryka - ja daję 2 płaskie łyżeczki każdej 1 kg dobrej jakości zmielonej wołowiny 200 ml wrzątku 100 ml gorącej czarnej kawy 400 g pomidorów z puszki 15 g ksylitolu lub słodzik 15 g gorzkiej czekolady 200 [...]
Ciekawi mnie jedna rzecz: czym tak naprawdę różni się grillowanie na grillu elektrycznym od smażenia na patelni teflonowej? Smażenie, wiadomo, niezdrowe i niepolecane. O grillu elektrycznym, tu na forum, są raczej dobre opinie. Wiadomo, że podczas smażenia degraduje się tłuszcz jak i mięso czy ryba, a jak nie damy tłuszczu to się przypali. A co z [...]
Tym razem mała zmiana nastrojów. Przygotowałem trochę informacji z zakresu spraw kulinarnych. Ponieważ raz po raz ktos pyta się o smażenie spróbuje więc na ten temat napisac kilka słów. Smażenie jest generalnie nie polecanym zabiegiem termicznym gdyż wywołuje nieciekawe zmiany zarówno w samym tłuszczu jak i produkcie. Ale jak się okazuje, [...]
Tłuszcz, pod wpływem wysokiej temperatury, tlenu oraz pary wodnej wydostającej się ze smażonego produktu ulega przemianie do różnych związków chemicznych, które bardzo szybko ulegają dalszym niekorzystnym reakcjom. W wyniku napowietrzania się smażonego tłuszczu dochodzi do powstania niestabilnych nadtlenków, które dalej ulegają rozpadowi na [...]
Uwaga nie jest to przepis, ale pewna technika, "sztuczka", której wykorzystanie w kuchni ułatwia życie. Jak powszechnie wiadomo smażenie jest złe. W procesie tym dzieją się różne magie z dobrymi tłuszczami, które pod wpływem procesu smażenia przechodzą na ciemną stronę mocy. Problem wynika to z konieczności używania dużych ilości tłuszczu w [...]
witam Nie jestem wielka fanka smazonych potraw ale tak sie zastanwaiam nad tym czy mozliwe jest usmazenie nalesnika bez tluszczu Wiem ze smazenie na oleju z powodu kwasow trans nie jest wskazane i jakos nie czesto to robie.. Rozueme ze to kwresta patelni- na mysl przychodzi mi tefal jednak tej firmy nie mialam i mysle czy na kazdej tefalowskie [...]
Witam, W lodówce stoi u mnie zużyty olej po frytkach. Rodzice chcą dzisiaj na nim usmażyć obiad. Chcę ich od tego pomysłu odciągnąć, ale moje tłumaczenia nie trafiają im do wyobraźni. Pamiętam kiedyś czytałem jakiegoś arta o tym jakie związki wytwarzają się podczas smażenie na oleju i co zostaje na patelni po takim zużytym oleju (nie wiem czy w [...]
Mam pytanie... czego lepiej uzywac do smażenia zwykłych olejów roslinnych czy oliwy z oliwek? bo z tego co slyszalem to oliwa sie utlenia i nie wskazane jest jej stosowanie do smażenia.. to prawada? z góry dzieki pozdrawiam :)
Co sądzicie na temat smażenia potraw na oliwie z oliwek ? Jak robię sobie jajecznicę czy smażę warzywa to zamiast smalcu czy oleju używam zawsze oliwy z oliwek.
Witam. Zacznę moze na wstępie, ze jedyne informacje jakie znajduje w necie nt powstawania tłuszczy trans dotyczą powstawania tych tłuszczy podczas smażenia na zdrowych olejach w wyniku wysokiej temperatury a także działania światła przez dłuższy czas. Wiemy także ze kwasy nasycone nie maja takich właściwości "psucia sie" ponieważ nie posiadają [...]
Witam Tak mnie nurtuje ostatnio taki problem. Wszędzie się pisze (na sfd też) że smażenie jet bee, bo jest i kropka. Wszędzie polecają/polecacie raczej grillowanie. Ale jak to jest właściwie z tą szkodliwością smażenia? Trochę się naczytałem po forach i innych kątach internetu i najczęściej przytaczany powód szkodliwości to TŁUSZCZ. Zły tłuszcz. [...]
Witam, z racji, iz zabieral sie bede za kolejna redukcje mam pytanie. Poprzednie redukcje wychodzily mi calkiem fajnie, ale jadlem tylko rzeczy gotowane, grillowane i pieczone. Robilem sobie np. salatke warzywna, gotowalem kurczaka i polewalem wszystko oliwa z oliwek. Zastanawiam sie czy np. moglbym kurczaka sobie podsmazyc na oliwie i dorzucic do [...]
Witajcie! Mam pytanie odnośnie smażenia. Przewertowałem forum, i głownie polecane tłuszcze do smażenia to oliwa i smalec. i tu mam pytanie, czy dobrze jest smażyć na smalcu ze względów zdrowotnych np. pierś, czy lepiej pierś smażyć na oliwie? Jak to też wychodzi z punktu widzenia redukcji ??? Bo poczytałem forum i trochę zacząłem się bać smażyć co [...]
Widziałem wiele tematów na temat smażenia, jednakże we wszystkich chodziło o smażenie na oliwie,oleju itd.Przeczytałem tam, że wydzielają się szkodliwe związki, a potrawa traci na wartościach, zwiększa kaloryczność i wsiąka w nią tłuszcz. Mi chodzi zaś o smażenie na suchym teflonie.Jak to z nim jest?Czy można tak robić na redukcji czy takie [...]
Witam. Wyczytałam już, ze na oleju lnianym nie można smażyć ponieważ zawiera głównie wielonienasycone kwasy tłuszczowe, nie odnalazłam jednak konkretnej odpowiedzi, dlaczego? Czy smażenie na tym oleju mi zaszkodzi? Czy tylko straci swoje właściwości. Sprytnie kupiłam dwie litrowe butelki i chciałabym go jakoś zużyć, a na pewno nie dam rady całego [...]