Zapiekanka ze spodem ryżowym bez mozarelli czyli zapiekanka na chudo!
Zaczynamy:
Lekko przegotowuje ryż ja akurat wybieram parboiled.
Wyciągam opłukuje i miażdżę widelcem do tego podsypuje curry.
Wrzucam do naczynia ceramicznego jak na lasagne. Wykładam na spód i podpiekam w 230st C 10-12 minut.
W międzyczasie mieloną pierś z indyka przyprawiam i dorzucam sporo świeżej zieleniny dokładnie mieszam.
Następnie kroje drobniutko pomidory, cukinie, cebulkę i papryczkę, (dorzuciłbym tam kukurydzę ale k***a redukuje..)
Wyciągam podpieczony spód ryżowy wykładam na to surowe mięcho i przysypuje je grubo posiekanymi warzywami wygląda jakbym posypał salsą z warzyw (wygląda obłędnie, ślina kapie już przed upieczeniem, niestety nie zdążyłem zrobić zdjęcia ani przed ani po upieczenie
)
Trzymam 40 minut w piekarniku na 230st C.
A no i polecam przykryć po 20 minutach pieczenia sreberkiem.
Ogólnie to tak. Można to modyfikować. Moje pomysły na szybko. Podlać lekko mlekiem - powinno się zgrać, ja tak lubię.
Podlać dodatkowo dobrym sosikiem pomidorowym własnej roboty z dużą ilością bazylii bądź czosnkiem ewentualnie jakimś sosem fit czosnkowym zrobionym też samodzielnie.
Uważam to za danie mega rozwojowe i można zrobić w wersji właśnie "na sucho" bądź mokro.
Plus jest taki że możemy tego zrobić full i opychać się dwa dni z rzędu pod korek.
Makro super, mega chuda szama. Jak dla mnie bomba. To samo można zrobić ze spodem z makaronu bądź chleba
Z chlebem testowałem i serio jest w dechę!
Zmieniony przez - StrongSFD w dniu 2021-07-30 10:52:27