SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Tested - Adam Suker UNS Team - Spełniamy marzenia z UNS

temat działu:

Dzienniki Treningowe

słowa kluczowe: , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 247884

Nowy temat Temat Zamknięty
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Hekade TEAM SFD
Ekspert
Szacuny 397 Napisanych postów 12822 Wiek 29 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 107749
ja wiem i też mi się to własnie u Adama podoba
Btw. zastanawiam się czemu Ty Adam jakiś artów nie piszesz do gazet czy coś, wiedze masz i przekazujesz ją naprawde fajnym, zrozumiałym dla wszystkich językiem
aaa nawet dam Ci soga
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 31 Napisanych postów 3252 Wiek 29 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 22813
bo w gazetach muszą sprzedawać głupoty które łykną potencjalni nabywcy :P
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 671 Wiek 29 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 85330
Adam jak dobrać trening przy pracy fizycznej , praca na budowie ,obecnie w pomieszczeniach (tynki ) Dieta oczywiście będzie na zasadzie obserwacji . Czy praca przeszkodzi w budowaniu sylwetki ?Pytanie od kolegi . dzięki
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 10 Napisanych postów 710 Wiek 34 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 7822
Mariusz - a co nie jestem w Twoim typie?!? co ze mną nie tak??? a poważnie to ciesze się że podziela ktoś moje zdanie. Ja rozumiem nawet jak ktoś stosuje utarty schemat, ale niech to jakoś uzasadni np robiłem tak z wieloma osobami i zawsze się sprawdzało, więc uważam że to będzie najpewniejsza opcja.
Ale jeśli na pytanie dlaczego tak a nie tak? dostaje odpowiedź w stylu "bo tak się robi" lub "bo tak jest dobrze" to scyzoryk w kieszeni mi się otwiera.
generalnie to taki sport gdzie logiczne myślenie i przede wszystkim chłodna głowa jest kluczem. Gość na masie, waga stoi i dodaje 50g ww, całe 200kcal, 2-3 dni i złapał troche wody. Reackja? "ZALEWA mnie!!" Panika wielka. Pytanie - czy dodając 200kcal w momencie kiedy waga stoi można się zatłuścić? w 2-3dni? nie mozna dodaniem 200kcal do diety, nawet w postaci snikersa w kilka dni złapać jakiś widocznych ilości tłuszczu. Niby wydaje się logiczne ale 90% osób już podejmuje nerwowe kroki. Po prostu ilośc ww jest juz taka ze ciągniemy zbyt dużo wody, ok ucinamy ww a te 200kcal dodajmy z tłuszczu i obserwujemy co się dzieje. Spokojne zmiany, obserwacje i logiczne wnioski. Tak niewiele trzeba żeby robić postępy

Co do pracy fizycznej nie jest to ułatwienie i na pewno nie pomaga co nie znaczy że się nie da. są kulturyści co pracują fizcznie i świetnie wyglądają. Dużo zależy od diety, rozplanowania treningu oraz jak zawsze genetyki. Budowanie masy, czy w ogóle sylwetki bedzie przebiegać nieco wolniej, ale za to znacznie lepszej jakości niz masujący informatycy, pracownicy biurowi itd.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 300 Wiek 33 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 13078
Tested_UNS-TEAM
Białko i tłuszcze w sumie bez większej różnicy, warto dac wiecej na noc tłuszczu i nawet białka bo przez długi okres czasu nie bedziemy jedli(też zależy jaki typ diety preferujemy).

około trneingowo mniej tłuszczy, ba nawet mniej białka można dać = mniej zalega jedzenie w ukł. pokarmowym, możemy skupić sie na treningu, a po nim, organizm jest zmęczony wiec zbyt duże ilości białka i tłuszczy dodaja mu dodatkowy wysiłek w postaci nieco bardziej cieżkostawneg jedzienia. Oczywiście tutaj z pomocą przychodzą suplementy
ww więcej można dac okołotreningowo, ponieważ cukier będzie rosnąc, a wysiłek sprawi że na bieżąco będzie nieco się obnizał, tzn będzie się równowazyć. Oczywiście jak przesadzimy, mozemy mieć skok cukru po czym spadek i uczucie senności. Po treningu organizm ma naturalnie wysiłkiem obnizony poziom cukru, a miesnie sa nieco bardziej "chłoonne" - tu nadmienie że efekt "chłonności" mięsni, okna anabolicznego czy odnowy zapasu glikogenu jest mocno przeceniany - ale jest to moment w którym lepiej zareagujemy na ww bo wrażliwość na inse jest nieco wyższa.

W kwestii przyswajalności np białka już większe znaczenie ma ogólna podaż pozostały makroskłaników , tak aby białko nie było zużywane na cele energetyczne. Nie przesadnie wiele na raz, żeby nie obciążać nadmiernie układu pokarmowego i trawienie przebiegało jak powinno, oraz warto korzystać z wielu źródeł białka. Każde źródlo jest nieco mniej lub bardziej bogate w konkretne aminokwasy. Po strawieniu i przyswojeniu sa w krwiobiegu. Jedząc kilka róznych źródeł białka + białka roślinne, aminogram się uzupełnia. Natomaist jeśli 24h jemy ryż kurcza, ryż kurcza, warzywa kurczak. To jestesmy ograniczeni tylko do jakieś konkretnej grupy i ilości aminokwasów. Pomijam juz kwestie jakości jedzenia w obecnych czasach



Jakoś jedzenia to temat na kilka stron :) ja osobiście wspomagam się suplementacyjnie na ok 10 min przed rozpoczęciem posiłku ( głownie gdy jest to posiłek którego źródło białka jest zwierzęce ) zażywam sobie porcję ok 5g aminokwasów egzogennych
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 14 Napisanych postów 136 Wiek 30 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 61875
Co sądzisz o serkach wiejskich (dokładniej "lekkich") jako źródło białka ? :D Ostatnio znów do nich wróciłem i smakowo w wersji na słodko rozkładają mnie na łopatki... Oczywiście powiedzmy nie bazować na tym ale 1/4 puli dostarczać z tego co drugi dzień ?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Hekade TEAM SFD
Ekspert
Szacuny 397 Napisanych postów 12822 Wiek 29 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 107749
cma04
Tested_UNS-TEAM
Białko i tłuszcze w sumie bez większej różnicy, warto dac wiecej na noc tłuszczu i nawet białka bo przez długi okres czasu nie bedziemy jedli(też zależy jaki typ diety preferujemy).

około trneingowo mniej tłuszczy, ba nawet mniej białka można dać = mniej zalega jedzenie w ukł. pokarmowym, możemy skupić sie na treningu, a po nim, organizm jest zmęczony wiec zbyt duże ilości białka i tłuszczy dodaja mu dodatkowy wysiłek w postaci nieco bardziej cieżkostawneg jedzienia. Oczywiście tutaj z pomocą przychodzą suplementy
ww więcej można dac okołotreningowo, ponieważ cukier będzie rosnąc, a wysiłek sprawi że na bieżąco będzie nieco się obnizał, tzn będzie się równowazyć. Oczywiście jak przesadzimy, mozemy mieć skok cukru po czym spadek i uczucie senności. Po treningu organizm ma naturalnie wysiłkiem obnizony poziom cukru, a miesnie sa nieco bardziej "chłoonne" - tu nadmienie że efekt "chłonności" mięsni, okna anabolicznego czy odnowy zapasu glikogenu jest mocno przeceniany - ale jest to moment w którym lepiej zareagujemy na ww bo wrażliwość na inse jest nieco wyższa.

W kwestii przyswajalności np białka już większe znaczenie ma ogólna podaż pozostały makroskłaników , tak aby białko nie było zużywane na cele energetyczne. Nie przesadnie wiele na raz, żeby nie obciążać nadmiernie układu pokarmowego i trawienie przebiegało jak powinno, oraz warto korzystać z wielu źródeł białka. Każde źródlo jest nieco mniej lub bardziej bogate w konkretne aminokwasy. Po strawieniu i przyswojeniu sa w krwiobiegu. Jedząc kilka róznych źródeł białka + białka roślinne, aminogram się uzupełnia. Natomaist jeśli 24h jemy ryż kurcza, ryż kurcza, warzywa kurczak. To jestesmy ograniczeni tylko do jakieś konkretnej grupy i ilości aminokwasów. Pomijam juz kwestie jakości jedzenia w obecnych czasach



Jakoś jedzenia to temat na kilka stron :) ja osobiście wspomagam się suplementacyjnie na ok 10 min przed rozpoczęciem posiłku ( głownie gdy jest to posiłek którego źródło białka jest zwierzęce ) zażywam sobie porcję ok 5g aminokwasów egzogennych

serio nie szkoda Ci kasy ?

no chyba że jesteś pro
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 73 Napisanych postów 1336 Wiek 31 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 8682
Adam, jakie jeszcze suple mogą poprawić wrażliwość insulinową prócz:
wit C
ALA
omega-3
kompleksy witaminowo-minerałowe
chrom
wapń + d3 (chyba)
Ekstrakt z cynamonu / sam cynamon

I pytanie takie, czy zalanie wodą od węgli jest spowodowane po prostu ich nadmiarem (bo nie mamy tyle wysiłku, żeby było takie zapotrzebowanie glikogenu), czy nadmiarem, z którym organizm nie może sobie poradzić przez zwiększenie oporności insulinowej? Logiczne wydają się w sumie obydwa przypadki, ale jednak zawsze będzie jakaś górna granica tych węgli, tylko interesuje mnie czy można ją podnieść przez poprawienie wrażliwości insulinowej, czy tylko poprzez zwiększenie wysiłku :)



Zmieniony przez - Szmexy w dniu 2014-10-30 12:55:58

Zmieniony przez - Szmexy w dniu 2014-10-30 14:07:49
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 671 Wiek 29 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 85330
Tested_UNS-TEAM

Co do pracy fizycznej nie jest to ułatwienie i na pewno nie pomaga co nie znaczy że się nie da. są kulturyści co pracują fizcznie i świetnie wyglądają. Dużo zależy od diety, rozplanowania treningu oraz jak zawsze genetyki. Budowanie masy, czy w ogóle sylwetki bedzie przebiegać nieco wolniej, ale za to znacznie lepszej jakości niz masujący informatycy, pracownicy biurowi itd.

Czyli rozumiem ,że nabieranie masy mięsniowej bedzie przebiegało powolniej,natomiast redukcja bedzię mu ładnie wchodzić?
Jeszcze pytanie jak tu dobrać trening w sensie obciązenia ,regeneracja postaramy sie 8-10 h snu. Trening w weekendy + 2-3 x w tygodniu :)
Własnie jak to pogodzić tak żeby nie przetrenować CUN .
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 300 Wiek 33 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 13078
Hekade
cma04
Tested_UNS-TEAM
Białko i tłuszcze w sumie bez większej różnicy, warto dac wiecej na noc tłuszczu i nawet białka bo przez długi okres czasu nie bedziemy jedli(też zależy jaki typ diety preferujemy).

około trneingowo mniej tłuszczy, ba nawet mniej białka można dać = mniej zalega jedzenie w ukł. pokarmowym, możemy skupić sie na treningu, a po nim, organizm jest zmęczony wiec zbyt duże ilości białka i tłuszczy dodaja mu dodatkowy wysiłek w postaci nieco bardziej cieżkostawneg jedzienia. Oczywiście tutaj z pomocą przychodzą suplementy
ww więcej można dac okołotreningowo, ponieważ cukier będzie rosnąc, a wysiłek sprawi że na bieżąco będzie nieco się obnizał, tzn będzie się równowazyć. Oczywiście jak przesadzimy, mozemy mieć skok cukru po czym spadek i uczucie senności. Po treningu organizm ma naturalnie wysiłkiem obnizony poziom cukru, a miesnie sa nieco bardziej "chłoonne" - tu nadmienie że efekt "chłonności" mięsni, okna anabolicznego czy odnowy zapasu glikogenu jest mocno przeceniany - ale jest to moment w którym lepiej zareagujemy na ww bo wrażliwość na inse jest nieco wyższa.

W kwestii przyswajalności np białka już większe znaczenie ma ogólna podaż pozostały makroskłaników , tak aby białko nie było zużywane na cele energetyczne. Nie przesadnie wiele na raz, żeby nie obciążać nadmiernie układu pokarmowego i trawienie przebiegało jak powinno, oraz warto korzystać z wielu źródeł białka. Każde źródlo jest nieco mniej lub bardziej bogate w konkretne aminokwasy. Po strawieniu i przyswojeniu sa w krwiobiegu. Jedząc kilka róznych źródeł białka + białka roślinne, aminogram się uzupełnia. Natomaist jeśli 24h jemy ryż kurcza, ryż kurcza, warzywa kurczak. To jestesmy ograniczeni tylko do jakieś konkretnej grupy i ilości aminokwasów. Pomijam juz kwestie jakości jedzenia w obecnych czasach



Jakoś jedzenia to temat na kilka stron :) ja osobiście wspomagam się suplementacyjnie na ok 10 min przed rozpoczęciem posiłku ( głownie gdy jest to posiłek którego źródło białka jest zwierzęce ) zażywam sobie porcję ok 5g aminokwasów egzogennych

serio nie szkoda Ci kasy ?

no chyba że jesteś pro



To wychodzi ok 12-15g na dzień to dużo ? wydaję mi się że ceny EAA nie są jakieś kosmiczne a wręcz bym powiedział że przystępne.
Nowy temat Temat Zamknięty
Poprzedni temat

"Bartek Buczek - przygotowania do sezonu jesiennego"

Następny temat

Piotr Cieśla UNS TEAM ,,Od ćwiczących dla ćwiczących''

WHEY premium