SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

POJEDYNCZE PYTANIA vol. 8

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 196455

Nowy temat Temat Zamknięty
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
s.m.p.a. ODŻYWIANIE
Ekspert
Szacuny 431 Napisanych postów 56364 Wiek 37 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 184874
Każdy posiłek pownien być zbilansowany taj jest najlepiej jeśli dbasz o bilasn kcal dbasz o to co jesz nie masz o co się martwić nic Ci sie nie odłoży

Niedostępny do odwołania. Zdrowia dla WSZYSTKICH!

https://www.facebook.com/pages/Wszystko-Ch**/363238457019620 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
s.m.p.a. zastanawia mnie jedna kwestia , jem dziennie 500 gram piersi z kurczaka , jak by się to miało do kupowania kilograma kurczaka i spożywaniu z niego piersi , udek , skrzydełek jako źródeł białka ? Wychodziło by około 800 gram bez skóry tak średnio licząc .
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
s.m.p.a. ODŻYWIANIE
Ekspert
Szacuny 431 Napisanych postów 56364 Wiek 37 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 184874
aktualnie korzystam przede wszytskim z udek piersi mi już po prostu nie podchodzą więc jeśli lubisz śmiało jeśli o to chodzi

Niedostępny do odwołania. Zdrowia dla WSZYSTKICH!

https://www.facebook.com/pages/Wszystko-Ch**/363238457019620 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Nie do mnie pytanie, jednak pozwolę sobie odpowiedzieć.
Mięso z kurczaka jest mniej wartościowym mięsem niż mięso innych zwierząt, dodatkowo zawiera substancje o działaniu niekorzystnym na nasz organizm. Jeżeli chodzi o mięso z kurczaka jako źródło białka, to warto w tym celu spojrzeć w aminogram mięsa drobiowego, sprawdzić jaka jest zawartość tkanki łącznej (im wyższa tym gorsze źródło białka) w udzie, piersi oraz skrzydełkach by porównać, czy lepszym rozwiązaniem jest zakup całego drobiu czy danej tylko części.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Pytanie ogólnie do wszystkich w sumie

W jakie mięso najlepiej celować ? W wołowinę ?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Z punktu widzenia strawności najlepszym mięsem będzie mięso rybie. Posiadają one niewielką ilość tkanki łącznej, co dodatkowo podwyższa strawność i przyswajalność białka w organizmie, która wynosi 97%. Dla porównania przyswajalność białka pochodzącego z mięsa wynosi 70-80%. Są głównym źródłem długołańcuchowych kwasów omega-3. Najlepiej gdy będziesz wybierał tłuste, krótko żyjące ryby.
Następnie celowałbym w mięso zwierząt rzeźnych jak wołowina, wieprzowina. Na końcu sięgnął dopiero po drób.

Jeżeli chodzi o tłuszcze, to drób oraz konina zawierają większe ilości nnkt.

http://www.ajcn.org/content/40/3/675.long

Zmieniony przez - Skalar. w dniu 2011-07-03 20:00:41
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
No tak ale jak wiesz kwestią wyboru jest też niestety cena . Wołowina nie jest taka tania jak nam wiadomo . Wieprzowina bez kości w sumie wychodzi przystępnie . Szczególnie jeśli się je po około 500 gram dziennie danego mięsa co jest dla mnie bazą startowa którą będę zwiększał na pewno . Już na dietę leci 700 złoty miesięcznie a jak wiadomo nie żyjemy w bogatym kraju . Dlatego cena też gra rolę niestety . Co do tego będę teraz celować w wieprzowinę i ryby . Panga z tego co wiem nie jest taka zdrowa , mintaj ?

Zmieniony przez - Makaveli01 w dniu 2011-07-03 20:08:11
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 415 Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 15069
Lepiej kupować śledzie w oleju czy w sosie pomidorowym? Chodzi mi o same śledzie, bo dodatki będę wyrzucał.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
W jakie ryby według was najlepiej celować ? Pytam bo w dziedzinie odżywiania jest laikiem .
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Jeżeli chodzi o ryby to najlepsze będą świeże, potem te mrożone a na końcu dopiero puszkowane. Najlepsze są te krótko żyjące, tłuste. Mrożone należy wybierać takie, które nie zawierają oparzeliny mrozowej, na temat ryb mrożonych błędnie rozpisałem się w temacie o odchudzaniu w okresie dojrzewania jakiś czas temu: https://www.sfd.pl/temat548381

W przypadku ryb puszkowanych najlepszym rozwiązaniem będzie zakup ich w wodzie, następnie sosie a na końcu dopiero tłuszczu. Jednak jest to najgorszy z możliwych zakupów ryby, ze względu iż w procesie produkcji powstają związki szkodliwe dla organizmu a sam produkt traci cenne składniki.
Nowy temat Temat Zamknięty
Poprzedni temat

zrobiłby ktoś ze mną rywalizację na odchudzanie?

Następny temat

redukcja odrazu po przerwie od silki ?

WHEY premium