dzieki gania.
czekolada sie nie przejmuj ja ostatni wmlucilam gorzka maestrie ale za to cala. caly czas podjadam figi. wlasnie urwalam sie na kleparz i kupilam sobie 20 dkg. a studencka tez lubie. jeszcze taka z herbatnikiem w srodku. mniam.
skoro wszyscy dziela sie swoimi pomysklami na zapychacze to i ja cos dodam. jak mam ochote na cod slodkiego to biore tak ze 3 jablka obieram kroje na cwiartki i odgotowuje. odcedzam i posypuje cynamonem, czasami plewam jogurtem naturalnym.
tak wogole to mam straszna ochote na zupe szczawiowa.
pare stron wczesniej ktos pytal o jablka.
otoz jablka chc wcale nie zawieraja jakis niesamowitych bogactw to ich dzialanie zdrowotne przypisuje sie glownie temu iz maja w swoim skaladzie pektyny. pektyny maja dzialanie podobne do blonnika. redukuja ilosc cholesterolu ktora wraz z tlustymi potrawami spozywamy. dzieki temu zapobiegaja miazdzycy a posrednio chronia nawet przed zawalem serca.. jablka wymiataja z przewodu pokarmowego nietylko chlesterol. lecza rownez biegunki i zaparcia. w pektyny a takze w blonnik bogata jest rowniez skorka jablek. ponadto pektyny s rowniez w pomaranczach i innych cytrusach. najbogatasza w tych owocach jest biala blonka -albedo. ponadto pigwy, banany, czeresnie,rodzynki, porzeczki, agrest, maliny, pomidory, morele i inne.
a na deser smaczny przepis na jablka z konfiturami. z jablek usunac gniazda nasienne (wydrazyc je tak aby ich nie uszkodzic) na to miejsce wlozyc troche konfitur lub dzemu ( najlepiej wlasnej roboty bez cukru) mozna dolozyc posiekany orzech lub jakies suszone owoce. zapiec w piekarniku. dobrze jest od czasu do czasu podlac woda zeby sie nie przypalilo.
smacznego. az mi zapachnialo pieczonymi jablkami. oj chyba popludniu na podwieczorek sobie zapodam
Gania, kupilas juz ksiazke? ja chyba zamowie przez internet. tak wogole to bardzo mi milo spotkac krakuske. chetnie nawiaze znajomosc. czy jest jeszcze ktos z Krakowa? moze sie ujawni. chetnie wymienie doswiadczenia. podaje prywatny e-mail:
[email protected]
syska